#Xmas: Potěšte každého blízkého originální knížkou

10.12.2018

Ponožky a knížky. To jsou věci, bez kterých by to nebyly ty pravé Vánoce. Věříme, že výběr ponožek není tak komplikovaný, aby vyžadoval článek a vy ho hravě zvládnete. Za to výběr toho pravého čtení pro všechny generace, které se u stromečku sejdou, to může být oříšek. Proto jsme pro vás připravili velkého knižního průvodce, ve kterém vyberete ten pravý dárek pro každého.  


PRO KAMARÁDKU 

Kolektiv autorů – Bez buchet se nevdáš

„Nevyšlo sexy prádýlko? Tak zkus dobrý žrádýlko!“ Tak zní motto žen tří generací, které mají na svědomí Bez buchet se nevdáš. Interaktivní kuchařka je plná báječných českých i světových receptů, bez kterých se žádná holka (nejen ta na vdávání) neobejde! Už na přebal knihy můžete doplnit jméno slečny, kterou chcete obdarovat. Stejně tak najdete uvnitř prostor pro přání a ona pro fotky svých receptů a poznámky.

Marie Doležalová – Jeden Kopeček Šmoulový

Dětství prožité v devadesátkách s sebou nese jistá specifika. Na ty s nostalgií vzpomíná herečka a blogerka Marie Doležalová. Pokud máte v okolí někoho, kdo vyrůstal na tamagoči, videopůjčovnách nebo Kačeřích příbězích, je pro něj Jeden Kopeček Šmoulový to pravé ořechové. Tahle kniha je napůl Marušky a napůl skvělé ilustrátorky Elišky Podzimkové. Díky jejím ilustracím se kniha nečte, ale prožívá a nasává všemi smysly.

PRO STUDENTA

Matěj Pospíšil – Sama doma a hladová

Studenti to nemají lehké. V období Vánoc, které dá zabrat každému, mají zkouškové a ještě si musí na kolejích vařit. Kuchařka Sama doma a hladová nabízí útěchu v podobě 60 výtečných receptů, při jejichž přípravě se ženám samým uštváním nerozteče make-up a muži neskončí u polívky z pytlíku. Důležitou ingrediencí všech jídel je humor a pohlazení po duši! Sama doma je volným pokračováním bestselleru Sám doma a hladový, která je plná snadných receptů pro muže, kteří válčí v kuchyni sami.

Petr Ludwig – Konec prokrastinace

Prokrastinace je téměř synonymem života studenta. Jak zvládnout dopsat bakalářku a naučit se na zkoušky v řádných termínech poradí Petr Ludwig v původní české publikaci opírající se o poslední vědecké výzkumy světových univerzit z oblasti lidského rozhodování, motivace a produktivity. Knížka přináší odpověď na otázku, kterou si klade každý z nás: Jak z toho ven? Jak být produktivnější bez větší únavy? Jak začít využívat náš čas efektivněji? Jak prožít každý den naplno?

PRO TATÍNKA

Elli H. Radingerová – Moudrost vlků 

Ne opice, to vlci jsou lidem podobnější než jakákoliv živá bytost. V mnohém bychom se od nich mohli i učit. Autorka nám představuje dosud neznámé poznatky o životě vlků. Miluj svoji rodinu, starej se o ni, nikdy se nevzdávej a nikdy si nepřestávej hrát – to jsou zásady vlků. Vlci se empaticky starají o staré a zraněné příslušníky smečky, láskyplně vychovávají své potomky a mají schopnost při hře na všechno zapomenout. Přemýšlejí, sní, spřádají plány a inteligentně spolu komunikují.

Rychlé šípy – Komiksové plakáty

Dvanáct kvalitních velkoformátových reprodukcí legendárních komiksů Jaroslava Foglara a Jana Fischera potěší každého, kdo v mladí na komiksy s Mirkem Dušínem nedal dopustit. Černí jezdci řádí, Dlouhé Bidlo hledá kočičí pracku a další nezapomenutelné příběhy teď mohou zdobit stěny všech nadšených foglarovců. Plakáty jsou vlepeny do kartonových desek lepených plátnem, které jsou samy o sobě pozoruhodným foglarovským artefaktem.

PRO MAMINKU

Radka Třeštíková – Veselí

Nejprodávanější česká autorka současnosti vydává další knížku. Veselí je plné vtipu i dojemných životních příběhů. Když dojdete až na konec slepé ulice, máte dvě možnosti, přešlapovat na místě, anebo se vrátit. Třiatřicetiletá Eliška se rozhodla pro návrat. Zpátky na jižní Moravu. Do svého dětského pokoje. K rodičům. K sobě samé. Ke své podstatě. Co tam na ní čeká a jak se s tím popere?

Tatér z Osvětimi – Heather Morrisová 

Milostný příběh plný utrpení a touhy přežít dostane snad každého. Tetování vězňů v Osvětimi se stala symbolem holocaustu. Jedním z těch, kdo čísla na předloktí tetovali, byl slovenský Žid Lale Sokolov, rodným jménem Ludwig Eisenberg. Jeho příběh připomíná děsivé události v dějinách lidstva a ukazuje, že vedle sebe mohou existovat promyšlená brutalita i nesobecká láska.

PRO BABIČKU

Sama sebou – Jojo Moyesová

Britská novinářka a spisovatelka Jojo Moyesová s hrdinkou Louisou Clarkovou zabodovala už dvakrát. Hlavní hrdinka z bestsellerů Než jsem tě poznala a Život po tobě se vrací v novém románu. A hodně toho ví. Tak například ví, jak daleko je z jejího nového domova v New Yorku do Londýna, kde žije její přítel Sam. Ví také, že její nový zaměstnavatel je dobrý člověk a že před ním jeho manželka skrývá tajemství. Co ovšem Louisa ještě netuší, je to, že nová práce v novém městě jí rozhodně nezaručí idylický život, ve který tolik doufala, a že bude její vztah se Samem z obou stran podroben zkoušce ohněm.

Hana – Alena Mornštajnová

Příběh o Miře a Haně, který je inspirován skutečnými událostmi, se stal naprostým hitem. Nenajde se stránka o knihách, kde nehraje prim právě tento román. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, která ji provází zbytkem života.

PRO DĚDEČKA

Ledaže se spletu – Michael Třeštík

Nejslavnější důchodce českých sociálních sítích Michael Třeštík neboduje jen na nich. Jeho kniha, která je vytvořená ze statusů na Facebooku, je skvělou verzí pro ty, kteří sociální sítě nemají, ale chtějí se pobavit. Je plná bonmotů o úskalí manželství, politice i každodenním životě nacházejících vtip v paradoxech všedního dne.

Lezci svobody – Bernadette McDonaldová

Jak horolezci ze socialistického Polska dobyli Himálaj. Nejen o tom píše autorka knihy Bernadette McDonaldová, která je sama lezkyně. Polské horolezce osobně znala a navíc poskládala obrovské množství dokumentů a svědectví. Kniha obsahuje i přehlednou chronologii všech zásadních polských výstupů na vrcholy Himálaje.

PRO NEJMENŠÍ

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo – Vendula Borůvková

Na hodinách dějepisu je historie nuda, ale s krásnou knížkou se učí jedna báseň. Ilustrovaný román pro mladé čtenáře o bouřlivých událostech prvních dnů samostatného státu. Vypráví o střetech mnoha pohledů a mnoha pravd. A taky o pouličních bitkách i cestách za kusem špeku a pytlíkem krup. Dobrodružný příběh doplňují fakta a zajímavosti z velkých dějin i každodenní reality první republiky, které by měl každý znát.

Odd a mraziví obři – Neil Gaiman

Zábavný příběh a originální ilustrace. To najdete v knížce Odd a mraziví obří, která byla právem zařazena do projektu zásilky z Knihozemě, který se zabývá výběrem kvalitní dětské literatury. Dokáže dvanáctiletý chlapec získat Thórovo kladivo, přeprat obry a konečně osvobodit bohy?

Všechny knihy naleznete v LUXOR (patro –1 a –2).

Klára
Mohlo by vás zajímat