Toužíte po krásné pleti, ale trápí vás akné? Víme, jak s ním zatočit

15.10.2019

Už pěkných pár let nepatříte mezi teenagery, a přesto vaši pleť stále trápí pupínky, záněty a akné? Zbavit se ho dá, ale musíte nejprve odhalit jeho příčinu a skončit s několika zdánlivě nevinnými zlozvyky.


Akné postihuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jedná se o zánět mazových žlázek, které se ucpou, kvůli čemuž se kožní maz nemůže přirozenou cestou dostat ven, a vznikne zánět. Jednou z častých příčin bývá přemnožení bakterie rodu Propionibacterium Acnes.

Co znamená správné čištění?

Zásadní je tedy zcela logicky čištění pleti. Pozor si však dejte na micelární vody. Pleť sice zbaví make-upu a nečistot během vteřiny, ale je to dané díky jejich celkem agresivnímu složení. Kromě toho je většina lidí po použití neoplachuje – jejich chemické látky tak zůstávají na obličeji a často to mohou být právě ony, které způsobují akné i u dospělých. Vždycky proto pleť po čištění micelární vodou ještě omyjte nebo volte ten čisticí přípravek, který se na závěr ještě oplachuje vodou. Pleť nejen večer odličujte, ale i čistěte ji ráno i večer. Začněte si také všímat, čím se svého obličeje dotýkáte. Samozřejmostí je mít svůj vlastní ručník na obličej. Také často měňte povlečení na polštář, na kterém spíte. Pozor si dejte i na polštářky, na něž pokládáte tvář na křesle či gauči. Důležité je nesahat si na obličej neumytýma rukama a nesnažit se zanícené komedony neodborně odstranit. Tím se totiž bakterie roznášejí dál po obličeji, a vy se tak dostáváte do začarovaného kruhu. Místo manuálního čištění ucpaných pórů se dnes doporučují spíše hloubkově čisticí přípravky, které jsou k pleti mnohem šetrnější.

Ultralehký odličovací olej Midnight Recovery Cleansing Oil a jemné čistící a zklidňující tonikum Calendula Herbal Extract Alcohol-Free Toner, Kiehl´s Since 1851 (patro +1). Odličovací olej slaměnka, L’Occitane (patro 0). Čistící pěna Sisley Radiance Foaming Cream a zklidňující čistící olej Soothing Cleansing Oil Bobbi Brown, DOUGLAS (patro -1). Jemný čistící krém Hyaluron wash cream, Dermacol (patro -2). Čistící gel s bílým čajem Korres White Tea, Profimed (patro -2). Sonický kartáček ETA 2352 90000 Fenité na čištění obličeje, DATART (patro +2).

Další viníci? Jídlo, stres a klimatizace!

Rovněž špatné stravovací návyky mohou zhoršovat průběh onemocnění. Ať už je to konzumace sladkostí, tučných a kořeněných jídel, alkoholu nebo kávy. Stejně tak škodí nadměrné užívání léků a v neposlední řadě stres. To vše se negativně projevuje na obličeji. V období, kdy se pupínků vyrojí víc, si zkuste dopodrobna vzpomenout, co jste jedli. Možná postupně objevíte potravinu, která stav vaší pleti zhoršuje. Svůj vliv může hrát také stres či znečištěné prostředí. Někdy se pupínky mohou vyskytnout i v důsledku dlouhého pobytu v klimatizaci, která pleť vysušuje a dráždí, a ta je potom náchylnější k tvorbě zánětů. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že u žen hraje roli i menstruační cyklus. Hormony blížícího se cyklu proto často pár pupínků způsobí. Těm se bohužel tak úplně zabránit nedá, ale můžete se naučit, jak je co nejefektivněji zaléčit. Dobře funguje tea tree oil, ale třeba i modré světlo, které si můžete pořídit domů díky značce Foreo. Mějte po ruce přípravky s propolisem, retinolem či AHA kyselinami. Pozor si dejte na peelingy. Zvlášť když mají hrubší zrníčka, aplikujte je maximálně jednou měsíčně. Při častějším použití totiž pleť příliš dráždí, ztenčují ji, a bakterie tak mají ideální podmínky k množení.

Hluboce čisticí tuhé mýdlo Tisserand s tea tree a aloe vera, Profimed (patro -2). Krém redukující nedokonalosti My Clarins Clear-Out Blemish Targeting Cream, sérum s retinolem Sunday Riley A+ High-Dose Retinoid Serum a dárková sada péče o aknózní pleť Mario Badescu Holiday Heroes (čisticí gel, sprej na obličej s Aloe, bylinami a růžovou vodou, kolagenová maska, Silver Powder, Drying Lotion), SEPHORA (patro 0).

Zdenka
Mohlo by vás zajímat