Víte, jak vybrat tu pravou vůni?

13.5.2015

Vyjděte ven, zavřete oči a nadechněte se. Zaposlouchejte se do zpěvu ptáků, ztraťte se aspoň na pár vteřin ve vůni rozkvetlých stromů… Radujte se, jaro je v plném proudu! Teplota se konečně pohybuje ve snesitelných hranicích, odhodily jsme kabáty a vyměnily je za lehké svetříky a trenčkoty… Stejně tak odzvonilo těžkým hřejivým zimním vůním. Je čas zahalit se do obláčku, který voní po máji!

Hned na začátek se vám musím přiznat: používám stejnou vůni už několik let. Spíš už jen z pohodlnosti, než proto, že bych se jí nemohla vzdát. Není vůbec jarní, a hlavně, není to „ta pravá“! Není to ta Ona, ke které si přičichnu a zatočí se mi hlava – ne z toho, že by byla tak těžká, ale naopak proto, že nemůžu uvěřit, že tak krásná vůně vůbec existuje a že takhle voní právě na mně.

Hlavotočící stavy jsem zatím prožívala spíš při procházení kolem parfumerií a při pohledu na ty nekonečné řady regálů s flakóny, které na mě volají: zkus mě! Jak vědět, kde začít? Překonala jsem svoje obavy a vydala se do PALLADIA na tour de parfumerie. Pokud se k podobné akci také chystáte, přináším vám (kromě voňavé nadílky nejnovějších letošních parfémů) několik užitečných rad, které ulehčí na první pohled nemožný úkol – vybrat si mezi stovkami vůní tu pravou.

 

Tip č. 1 – zuž svůj výběr!

To se lehčeji řekne, než provede! Nicméně každá z nás má tendenci tíhnout ve svém výběru vůní k určité kategorii. Jednotlivých skupin a podskupin, do kterých můžeme vůně dělit, je nespočet, ale pro potřeby nás začátečníků je možné vyčlenit čtyři nejzákladnější: květinové, citrusové, dřevité a orientální.

Květinové vůně jsou velmi ženské a většinou hodně sladké. Pokud milujete návštěvy květinářství a dýcháte tamní vůni plnými doušky, pak jste na správné adrese. Květinovými jarními novinkami letošního roku jsou například parfémové vody See by Chloé Si Belle by Chloé nebo L’Eeu D’Issey City Blossom by Issey Miyake.

kvetinove_1L’Eeu D’Issey City Blossom by Issey Miyake (EDP), Marionnaud Parfumeries (patro -2). See by Chloé Si Belle by Chloé (EDP), Parfumerie SEPHORA (patro 0). Toaletní voda Osmanthus, Yves Rocher (patro 0).  Modrý Iris & Bílý Iris, La Collection De Grasse, L’Occitane (patro 0). 

 

Citrusové parfémy ve vás vyvolají svěží, čistý, letní pocit. Pokud si libujete ve vůni čerstvě vymačkaného pomerančového džusu nebo vychlazených ovocných koktejlů, tato kategorie by mohla být právě pro vás. Lehké citrusové vůně jsou, případně i v kombinaci s květinovými notami, ideální volbou pro horké dny. Guerlain přináší letos hned dva nové flakónky vonící po citrusech – La Petite Robe Noire Eau Fraiche (EDP) a Aqua Allegoria Teazzurra (EDT).

citrusove

Le Jardin de Monsieur Li by Hermès (EDT), Marionnaud Parfumeries (patro -2). Aqua Allegoria Teazzurra by Guerlain (EDT), Parfumerie SEPHORA (patro 0). La Petite Robe Noire Eau Fraiche by Guerlain (EDP), Parfumerie SEPHORA (patro 0). Vespa Sensazione for Her (EDT), dm drogerie markt (patro -2). FLOWERBOMB La Vie en Rose by Viktor & Rolf (EDT), Parfumerie SEPHORA (patro 0). 

Dřevité a orientální vůně se někdy mohou zdát podobné, ale dřevité parfémy jsou v zásadě spíš těžší, hlubší – mnohdy v nich najdete tóny připomínající nejen dřevo, ale kůži nebo tabák. Voňavky evokující orient v sobě často obsahují noty vanilky, jasmínu, čaje i kadidla. Orientální parfémy působí svůdně a tajemně. Pokud jste se našla v tomto typu vůní, mohla by vás zaujmout třeba nová L’EXSTASE by Nina Ricci (EDP) nebo Angel Eau Sucrée od Thierry Muglera (EDT).

orientalni

Sì by Giorgio Armani (EDT), Marionnaud Parfumeries (patro -2). L’EXSTASE by Nina Ricci (EDP), Parfumerie SEPHORA (patro 0). Tuhý parfém All Good Things, Lush (patro 0). Angel Eau Sucrée by Thierry Mugler (EDT), Marionnaud Parfumeries (patro -2). 

Tip č. 2 – následuj svůj instinkt

Poté, co si ujasníte, jestli jste spíš květinový, orientální, dřevitý či citrusový typ, můžete ve své kategorii začít experimentovat. Často zjistíte, že vás to táhne k lahvičkám, ve kterých se skrývá vůně z vaší preferované skupiny. Například hodně dřevitých vůní se skrývá ve tmavých, tajemně vypadajících flakoncích, které nejspíše nebudou přitahovat pohled milovníka citrusových vůní. Stejně tak květinové parfémy mají často velmi femininní růžově laděné obaly, které fanynky vůní orientu v regálech pravděpodobně hned minou. Shrnutí ve třech slovech: trust your eye!

 

Tip č. 3 – nech to vsáknout

Obecně se mezi vůněznalci nedoporučuje zkoušet více než dvě vůně najednou. Prvním krokem je zkusit vůni na testovacím papírku. Pro pokračování je mezi dalšími pokusy vhodné vaše čichové ústrojí „zneutralizovat“ například přivoněním ke kávovým zrnkům.

Pokud vůně prošla vaší prověrkou na papírku, přichází další krok: vyzkoušet si ji na vlastní kůži. Protože každá z nás má svou vlastní přirozenou specifickou vůni, tak i stejná značka parfému bude na každé vonět trošku jinak. Aplikujte tedy parfém ideálně na zápěstí. Zásadou je nemnout jedno zápěstí o druhé! Vůni je třeba nechat vůni přirozeně „zrát“ – její jednotlivé odstíny a složky poznáte během doby až osmi hodin.

Pro aplikování parfému jsou dalšími vhodnými místy (kromě zápěstí) ostatní místa, kde pulzuje tep: v loketním důlku, za ušními lalůčky nebo v podkolenních jamkách.

 

Tip č. 4 – zvol správnou intenzitu

Není nic horšího, než potkat někoho, kdo voní až moc. Jen snad setkání s opačným extrémem! Pro denní nošení jsou vhodnější lehčí a svěžejší parfémy, na večerní povyražení se hodí i těžší. Abychom našemu okolí nepřivodily bolehlav, volba intenzity vůně je dalším důležitým bodem při rozhodovací části kupního procesu. Parfémy se rozlišují podle procentuálního zastoupení parfémové kompozice, kde zbytek směsi zastupuje koncentrovaný líh. Během dne se doporučuje zvolit EDT nebo EDC, na party můžeme zvolit koncentrovanější EDP.

  • Parfum – parfém – nejintenzivnější vůně na trhu, podíl vonných látek 15–40 %
  • EDP – Eau de Parfum, česky parfémová voda či toaletní parfém, podíl vonných látek 12–15 %
  • EDT – Eau de Toilette, česky toaletní voda, podíl vonných látek 6–12 %
  • EDC – Eau de Cologne, česky kolínská voda, podíl vonných látek je 4–6 %
  • EDS neboli Eau de Solide / Sport, anglicky také splash perfume, podíl vonných látek okolo 1 %

 

Tip č. 5 – nech si poradit od profesionála!

Přichází možná nejdůležitější ze všech rad: zajít do parfumerie a poradit se s profesionálním a vyškoleným personálem. Pokud už víte, jestli jste spíše na květinové, nebo snad orientální či citrusové vůně a zda byste rády vůni spíš na denní nošení, nebo na večer, asistentky v parfumeriích vás rády navedou správným směrem a poví více o nuancích a specifikách jednotlivých parfémů. Tak jsem to udělala já a byla to skvělá volba! Z úkolu, kterého jsem se trochu děsila, se vyklubalo příjemné holčičí odpoledne a teď jen nevím, kterou z těchto úžasných novinek běžet koupit dřív…  Tady jsou mí jarní favoriti pro noc i den:

myfavs

La Nuit Trésor by Lancôme (EDP), Marionnaud Parfumeries (patro -2). Black Opium by Yves Saint Laurent (EDP), Parfumerie SEPHORA (patro 0). La Tentation de Nina by Nina Ricci (EDT), Marionnaud Parfumeries (patro -2). DKNY Women Summer 2015 by Donna Karan (EDT), Parfumerie SEPHORA (patro 0). 

 

Voňavých novinek je opravdu hodně a je z čeho vybírat! Za sebe doporučuji velmi příjemnou sladkou a přece svěží ovocnou „toaletku“ La Tentation de Nina od Niny Ricci, která se nejspíš brzy stane novým přírůstkem v mé kosmetické výbavě… A co vy, zkoušíte rády nové vůně, nebo se nevzdáváte svého osvědčeného parfému?

Krásné májové dny vám přeje

K.

Karolína
Mohlo by vás zajímat