Vaše perfektní džíny!

22.3.2019

Bootcut, boyfriend, skinny nebo slim? Džíny jsou univerzálním kouskem každého šatníku a denim je jeden z nejžhavějších trendů této sezony. Jenže každá jsme jiná. Pomůžeme vám najít střih určený právě pro vaši postavu.


Ženské křivky

Pokud máte štíhlý pas a silnější boky a stehna, vyzkoušejte džíny střihu bootcut. Jsou ideální pro ženy s postavou „hrušky“ nebo „přesýpacích hodin“. Sedí dobře v bocích a neodstávají v pase, od kolen ke kotníkům se mírně rozšiřují. Vyrovnávají drobné nedostatky postavy. Prodlužují nohy a díky rozšíření nohavic působí postava symetricky. Podobně fungují i flare jeans, neboli zvonáče. Mají vyšší pas a vyvažují proporce. Sluší především dlouhým nohám. Skvěle si rozumí s botami na podpatku. Pro tuto postavu jsou vhodné v tmavě modrém provedení, bez aplikací a šisování. Pro optické zmenšení zadečku jsou výhodou kapsy posazené blízko u sebe.

Džíny flare, ESPRIT (patro +1). Džíny bootcut, Wrangler / Lee (patro -1). Džíny flare, ESPRIT (patro +1).


Chlapecká postava

Pokud vám příroda nenadělila ženské míry, máte úzké boky, štíhlé nohy a nevýrazný pas, zvolte úzké kalhoty s vysokým pasem. Výška pasu je označena buď jako „highrise“, to znamená sahající k pupíku nebo „midrise“, což je středně vysoký pas. Vybírat můžete ze střihu skinny nebo slim. Skinny si mohou dovolit chlapecké postavy a vysoké štíhlé ženy. Mají v sobě elastan, takže dokonale obepínají nohy a neodpustí žádný nedostatek. Slim jeans jsou úzké, ale jsou z tužšího materiálu a neobepínají jako skinny jeans. Pořiďte si džíny s kapsami, které dodají vašemu pozadí plnost a kulatější tvar. Dojem křivek budí také světlejší odstín denimu, zipy, nášivky a šisování.

Džíny s vysokým pasem, ESPRIT (patro +1). Džíny skinny, Guess (patro +1). Džíny skinny, Wrangler / Lee (patro -1).


Drobná postava

Pokud měříte 160 cm a méně, máte takzvanou petite postavu. Podobně jako u chlapecké postavy byste měli volit střihy skinny nebo slim. Ženy malého vzrůstu a s kratšíma nohama by se měly vyhýbat obloukem bokovkám a tříčtvrtečním nohavicím. Tyto střihy zkracují siluetu.

Džíny skinny, Wrangler / Lee (patro -1). Džíny skinny, Orsay (patro 0). Džíny skinny, ESPRIT (patro +1).


Vysoká postava

Pokud měříte 175 cm a více, gratulujeme! Můžete si dovolit téměř vše. Od skinny, přes boyfirend až po široké nohavice, neboli wide leg jeans. Vhodné jsou spíše bokovky, vyvýšeným pasem byste ještě prodloužily postavu. Vysoké, štíhlé ženy si mohou dovolit i co se týče barev a vzorů cokoli. Vyzkoušejte boyfriend jeans, kalhoty pánského střihu. Mají nízký pas, jsou volné na bocích a stehnech a nosí se s ohrnutými nohavicemi. Skvěle vypadají jak s teniskami a tričkem, tak v elegantnější formě s jehličkami a užším topem nebo sáčkem. Džíny noste s kvalitním koženým páskem. S vaší postavou si můžete dovolit také mom jeans. Mají vysoký pas, přes zadek jsou upnuté a od stehen ke kotníkům volnější. Často mají zkrácenou délku nad kotníky. Univerzálním střihem jsou rovné, neboli straight jeans. Mají rovně střižené nohavice. Pokud vám budou dobře sedět přes boky a zadek, opticky vám uberou centimetry.

Džíny boyfriend, Calvin Klein (patro +1). Džíny s širokými nohavicemi, ESPRIT (patro +1). Džíny mom, Wrangler / Lee (patro -1).


Plus size

Pokud máte velikost 44 a vyšší, vyzkoušejte střih bootcut. Přizpůsobuje se křivkám, sedí v bocích a v pase a prodlužuje nohy. Vertikální seprání vytváří prodloužený vzhled. Stejně tak puky a lampasy. Ženy plnějších tvarů by měly volit tmavší odstíny denimu. Pár kil vám uberou i boty na platformě.

Džíny s lampasy, Calvin Klein (patro +1). Džíny s puky, Guess (patro +1). Džíny s vyšším pasem, ESPRIT (patro +1).


A dvě rady na závěr: džíny si vybírejte menší než je vaše konfekční velikost. Nošením denim povolí a přizpůsobí se vašemu tělu. A nezapomeňte, čím užší nohavice, tím větší zadek.

Burda
Mohlo by vás zajímat