Ta pravá…

24.3.2019

Je s námi většinu dne. Musí nám být příjemná a měla by nás umět podržet. Máte takovou? Řeč je o podprsence.


Je známo, že řada žen nosí špatnou velikost podprsenky. Některé z nás si ji musí během dne neustále upravovat – vracet ňadra zpět do košíčků, zvedat spadlá ramínka, jiné se zas těší domů až budou moct svá ňadra „osvobodit“. Jak tedy vybrat tu pravou? Tu, která vyzdvihne naše vnady a bude skvěle sedět.

Na co se zaměřit při výběru

1) OBVOD

Svlékněte se, narovnejte a krejčovským metrem si změřte obvod hrudníku pod prsy (při výdechu). Tak získáte velikost obvodu podprsenky (70, 75, 80 atd.). Pak se změřte přes nejvyšší místa prsou, přes bradavky. Metr neutahujte, držte ho tak, aby nesklouzával. Tím získáte obvod přes prsa (A, B, C atd.). Při měření musí být metr na zádech vodorovně. Od naměřené hodnoty obvodu hrudníku pod prsy je důležité odečíst alespoň 5 centimetrů. Podprsenky obsahují elastan, který se nošením a časem vytáhne.

Podprsenku si zkoušejte zapnutou na poslední háček, až se časem vytáhne, budete mít kam obvod utahovat. Na cedulce každé podprsenky je uvedena tabulka velikostí, podle které si zvolíte vaši velikost. Právě obvod hrudníku by měl nést většinu váhy poprsí, celých 80 %. Nikoli tedy ramínka, jak si některé z nás myslí. Pokud je podprsenka po obvodu volná, váha ňader spočívá na ramínkách. To může způsobit bolesti páteře a otlaky na ramenou. Podprsenka musí po obvodu k tělu přiléhat, ale nesmí bránit hlubokému nádechu. Zadní část by neměla jít od těla odtáhnout na vzdálenost větší než na dva prsty. V přední části podprsenky by se pod kostici neměl vejít více než jeden prst. Faldíky na zádech neznamenají, že je vám podprsenka malá.

Podprsenky Calvin Klein (patro +1).

2) RAMÍNKA

Ramínka by měla nést pouze 20 % váhy poprsí. Nesmí se zařezávat a ani padat. Ramínka jsou regulovatelná, tak je stačí jen podle potřeby povolit či zkrátit.

Podprsenky Lindex (patro 0).

 

3) KOŠÍČKY

Z košíčků nesmí ňadra nevzhledně přetékat, k čemuž dochází u košíčků malého objemu, nebo naopak nesmí od ňader odstávat, když je košíček příliš velký. Při správně zvolené velikosti by měl košíček kopírovat prso. Je dobré vědět, že velikost košíčků se zvětšuje úměrně s velikostí obvodu. Košíček B je tedy u obvodu 80 větší než u obvodu 70. Takže pokud je vám obvod podprsenky velikosti 75/B velký, ale košíček vám sedí, je třeba zmenšit obvod, ale zvětšit košíček, vyzkoušejte si podprsenku 70/C.

Někdy stačí jen změnit střih podprsenky, nikoli velikost. Nabídka střihů je široká. Pro menší ňadra jsou vhodné push-up podprsenky, které prsa zvětší. Nebo balkonovky, též „bardotky“, které podpírají prsa zespodu a vytváří krásný plný dekolt. Pro střední prsa jsou vhodné podprsenky s kosticemi. Prsa podpírají a tvarují. Velká prsa vyžadují zpevnění, více látky, menší vykrojení, širší ramínka a pevné zapínání.

Podprsenky TEZENIS (patro -1).

4) KOSTICE

Kostice mají za úkol podpírat poprsí. Měly by ňadra přesně obepínat. Správně zvolené kostice jsou ty, jejichž vnější konce směřují do středu podpaží. Kosticové dráty se vyrábí ve dvou tvarech. Tvar podobným písmenu U pro ženy s většími ňadry a miskovité pro ženy s menšími.

Podprsenky Triumph (patro 0).

 

Rady do kabinky

  • Prsa musí být kompletně v košíčcích podprsenky.
  • Můstek mezi košíčky přiléhá k hrudní kosti.
  • Kostice nesmí nikde tlačit.
  • Zadní část podprsenky je vodorovně, ramínka ji netáhnou nahoru.
  • Ramínka nesmí škrtit – snadno lze pod ně vložit dva prsty.
  • Při zvednutí paží nesmí kostice vyjet přes ňadra vzhůru. To by znamenalo špatně zvolený obvod podprsenky.
  • Při předklonu nesmí prsa vypadnout z košíčků. V opačném případě se jedná o špatně zvolený střih nebo velikost košíčků.

Podprsenka na věčné časy

Pokud chcete vaší oblíbené podprsence prodloužit životnost, perte ji v ruce nebo v pračce na jemný program v sáčku na prádlo. Šetřete materiál a nepoužívejte aviváž. Sušte ji na vzduchu, nikoli v sušičce.

Burda
Mohlo by vás zajímat