Jaro na talíři

18.3.2019

Na jaře se nejvíc těšíme na naše české bílé zlato – chřest, na křupavé mrkvičky a na šťavnaté kedlubny. Jedná se o nejoblíbenější druhy jarní zeleniny, plné vlákniny, vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte jejich blahodárné účinky v našich neobvyklých receptech. 


KRÉMOVÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE

Na 6 porcí:

3 lžíce másla

3–4 malé šalotky, na tenká kolečka

1 brambora, cca 100 g (varný typ C), na tenké plátky

650 g bílého chřestu, oloupaného, zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na cca 3cm kousky

1,5 litru drůbežího či zeleninového vývaru

125 ml 12% smetany na vaření

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

2 výhonky zeleného chřestu a jedlé kvítky (macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák…) na ozdobení

2 lžíce lanýžového či extra panenského olivového oleje

POSTUP

■ V hrnci na středním ohni opečte na másle doměkka šalotku, pak přidejte bramboru a chřest a dobře promíchejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.

■ Nechte polévku trochu zchladnout a rozmixujte ji dohladka. Opět přiveďte k varu, vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.

■ Nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Výhonky zeleného chřestu škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.

■ Polévku podávejte ozdobenou kolečky a plátky chřestu a kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem.

Ingredience na tuto polévku seženete v Supermarketu ALBERT (patro -2).


KUŘECÍ PRSA SE ŠALVĚJOVÝM MÁSLEM & MRKVOVO-POMERANČOVÝM SALÁTEM

INGREDIENCE

Na 4 porce:

4 kuřecí prsní řízky s kůží (po 200 g)

80 g změklého másla

1 lžíce nasekaných lístků tymiánu

2 lžičky najemno nasekaných čerstvých lístků šalvěje

1 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej

čerstvé rustikální pečivo k podávání (nemusí být)

SALÁT:

1 větší svazek ředkviček, na tenká kolečka

3–5 mrkví (podle velikosti), na šikmé delší plátky

2 jarní cibulky, nadrobno

2 velké hrsti nahrubo nakrájeného čerstvého koriandru

směs salátových lístků

ZÁLIVKA:

1 lžička nastrouhané citronové kůry

1 lžička nastrouhané pomerančové kůry

3 lžíce citronové šťávy

3 lžíce pomerančové šťávy

2 lžíce panenského olivového oleje

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

pár kapek tekutého medu (podle chuti)

POSTUP

■ Promíchejte suroviny na salát kromě salátových listů a prošlehejte přísady na zálivku. Zálivku zamíchejte do salátu a dejte do ledničky.

■ Mezitím v misce utřete máslo, tymián, šalvěj a parmazán. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte, rozdělte na čtvrtiny. Prsty opatrně uvolněte kůži na všech kuřecích prsou. Vtiskněte pod ni vždy 1/4 bylinkového másla. Maso dejte na talíř, zakryjte a dejte na 30 minut do chladničky, aby máslo ztuhlo.

■ Troubu předehřejte na 220 °C. Vychlazená kuřecí prsa položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem. Osolte a opepřete. Pečte 10 minut. Troubu zmírněte na 200 °C. Kuře potřete vypečenou šťávou. Pečte ještě 15–20 minut, aby se maso propeklo. Nechte ho pár minut odpočinout a nakrájejte na plátky.

■ Pak do salátu vmíchejte salátové listy a podávejte ho k masu. Jezte s pečivem podle chuti.

Na zdravý salát z čerstvých surovin si zajděte do bistra HOME OFFICE Bistro & Coffee (patro +2).


KEDLUBNOVÉ SKLENIČKY

INGREDIENCE

Na 4 porce:

2 lžíce strouhanky (nejlépe japonské Panko)

2 lžíce mletých mandlí

4 lžíce olivového oleje

2 špetky mletého koriandru a mletého fenyklového semínka

sůl a čerstvě mletý pepř

80 g anglické slaniny, na kostičky a opečené dokřupava

300 g kedlubny, oloupané a na kostičky

2 hrušky, zbavené jádřince a na kostičky

cca 2 hrsti salátu

1 lžíce kaparů v soli, propláchnutých a osušených

ZÁLIVKA:

150 g bílého jogurtu

1 lžička medu

2 lžíce smetany ke šlehání

1 lžička dijonské hořčice

1 lžíce citronové šťávy (podle chuti)

POSTUP

■ Strouhanku a mleté mandle opečte na oleji dozlatova. Přidejte koření, osolte a opepřete, odstavte a nechte vychladnout.

■ Smíchejte přísady na zálivku a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. V míse promíchejte opečenou slaninu, kedlubny a ovoce. Vmíchejte zálivku.

■ Salátové listy rozdělte do skleniček – snažte se je postavit podél stěn, doplňte kedlubnovo-ovocným salátem. Podávejte posypané ochucenou strouhankou a kapary.

Skleničky na tento salát zakoupíte v prodejně Potten & Pannen (patro -2).


INSPIRACE

Další nápady na netradiční a zdravé recepty najdete v kuchařce Lehká kuchyně, LUXOR, (patro –2, –1).


DO PRÁCE

Zdravý oběd nebo svačinu si můžete zakoupit v Supermarketu ALBERT (patro -2) a v UGO Salaterii (patro +2).

Burda
Mohlo by vás zajímat
13.4.2015
Od Petera