Vánoční dárky pro mlsné jazýčky

16.12.2017

Jako každý rok si lámete hlavu, čím obdarovat své nejbližší? Co kdybyste letos ponožky, čaje a poukázky vyměnili za vlastnoručně připravené a krásně zabalené dárky, kterým nikdo neodolá?

Dřevěné prkénko DENA,  À la Maison (patro -1). Winter bakery delight dóza na cukroví, Potten & Pannen (patro -2). Sada mini zavařovacích sklenic, Potten & Pannen (patro -2).

Základním kamenem úspěchu jedlého dárku je jeho balení. Myslete tedy na to, že balení obdarovanému doma zbude. Vybírejte tedy skleničky, lahvičky, sáčky, prkénka atd. ve stylu domácnosti obdarovaného. Vánoční štola pro kamarádku mnohem více vynikne na krásném mramorovém nebo dřevěném prkénku;). 

VÁNOČNÍ ŠTOLA

500 g hladké mouky, 1 kostka droždí, vanilkový cukr, 130 g cukru krupice, 2 vejce, 150 g másla, 150 ml mléka, 3 lžíce rumu, 100 gramů rozinek, 50 g kandovaného ovoce (včetně pomerančové kůry), 1 balení marcipánu

Rozinky společně s kandovaným ovoce zalijte rumem a nechte přes noc odležet. Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka, nechte vzejít kvásek. Dále přidejte zbylý cukr, mouku, vajíčka, máslo a nezapomeňte na vanilkový cukr.  Vše zpracujte do kompaktního těsta a nakonec přidejte naložené ovoce.  Nechte přibližně 40 minut kynout. Poté vyválejte obdélník, na jehož kraj dejte marcipánový suk a zabalte do těsta. Štolu pečeme na 180 °C asi 50 minut. Po upečení ji ještě potřete rozehřátým máslem a silně pocukrujte moučkovým cukrem.

Hranatá zavařovací sklenice s klipem, Potten & Pannen (patro -2). Profesionální kuchyňský nůž s rukojetí z dubového dřeva, Tchibo ( patro  -2)

Jedním z nejoblíbenějších dárků u mužské populace jsou Rilletes. Masové pomazánky patřící ke specialitám francouzské gastronomie, je vhodné podávat ve sklenic s pevným klipem.  Dárek tak bude působit mužně, ale hlavně bude prakticky uzavíratelný pro časté ochutnávání. Jako vhodný doplněk poslouží např. kvalitní nůž.


RILLETTES
 

500 g vepřové krkovice, 500 g vepřového sádla, 200 ml bílého vína, sůl a pepř

V hrnci nejprve vyškvaříme sádlo, pak přidáme nakrájenou krkovici na drobné kostičky a na mírném stupni necháme asi 2 hodiny dusit. Poté přilijeme vino a další hodinu dusíme, dokud nezískáme konzistenci paštiky, kterou ochutíme solí a pepřem.

Formičky na muffiny, 12 ks, Tchibo (patro  -2). Brownie plát s 12 formičkami, Potten & Pannen (patro -2). Vintage kulatá zavařovací sklenice, Potten & Pannen (patro -2). Kulatá zavařovací sklenice, šroubovací, Potten & Pannen (patro -2). Dóza na suché potraviny, Potten & Pannen (patro -2).

Taky vaše babička miluje pečení, ale všechny kuchařky světa už našly své místo v její knihovně? Připravte jí vaši vlastní směs na vánoční muffiny.  Dózu s instantní směsí převažte visačkou s ručně psaným receptem. Jako třešničku na dortu přibalte plech na pečení muffinů a vaší babi na Štědrý den ukápne nejedna slza dojetím, protože dárek je nejen hezký, ale i praktický.

 

VÁNOČNÍ MUFFINY 

300 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 2 lžičky koření do perníku, 100 g sekaných lískových oříšků, 140 g směsi sušeného tropického ovoce, nasekaného, 100 g třtinového cukru

Všechny ingredience postupně navrstvěte do připravené nádoby tak, jak jsou za sebou na seznamu. Přidejte kartičku s receptem, kde nezapomeňte uvést, že po přesypání směsi do mísy je nutné přidat 2 vejce, 300 ml mléka a 100 g rozpuštěného másla.  Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 18–20 minut dozlatova.

Foto: archivy firem

Kačka
Mohlo by vás zajímat