TIPY: Nejkrásnější sjezdovky v Evropě

3.2.2014

I když to u nás na horách letos se sněhovou nadílkou nevypadá nejrůžověji, v Alpách a Dolomitech, které jsou položeny výš než naše hory, je sněhu podstatně víc. Pátrali jsme proto po nejlepších lyžařských střediscích v Evropě, kam byste mohli vyrazit, ať už jen na prodloužený víkend nebo rovnou na celé jarní prázdniny.

Pro každého něco
S partou kamarádů si nejvíc užijete v italském středisku u ledovce Marmolada (3.343 m n. m.) v oblasti Dolomiti Superski. Vedle dokonale upravených 89 km sjezdovek v oblasti Marmolada a 40 km v oblasti Arabba nabízí střediska také skvělé, nekončící party v aprés-ski barech, kde grappa teče proudem. Ať už chcete vyzkoušet horolezectví, horské túry, lyže nebo běžky, nejvýše položený ledovec v Dolomitech umožňuje vše! Vhodné pro skupiny přátel, kteří mají rádi free style a zábavu doplněnou o lyžování na náročnějších svazích.  Autem se sem dostanete z Prahy za necelých 8 hodin.

Zdroj: www.dolomitisuperski.com

Arabba. Zdroj: www.dolomitisuperski.com

Pro rodiny s dětmi se pak nejlépe osvědčila rakouská střediska Grossglockner Zellersee v oblasti Kaprunu a Zell am see jižně od Salcburku. Dostatek sněhu zde garantují nejen díky sofistikovanému systému zasněžování, ale také díky místnímu ledovci Kitzensteinhorn (3.203 m n. m.). Sjezdovky nabízí téměř 140 km tras všech náročností. Pro děti zde provozují lyžařské školičky s profesionálními lektory. Můžete zde mimo jiné sáňkovat, bruslit na zamrzlém jezeře, nebo se jen procházet po místních vrcholcích. Střediska jsou navíc vzdálena pouhých 480 km od Prahy, takže dojet sem i s malými dětmi není problém.

Zell am See. Copyright: Zell am See-Kaprun Tourismus/Martin Steinthaler

Zell am See. Copyright: Zell am See-Kaprun Tourismus/Martin Steinthaler

Nejkrásnější romantickou dovolenou na horách zažijete ve Švýcarsku, v lyžařském regionu Valais na jihu země. Nejznámější místní středisko 4 údolí (Les 4 Vallées) se nachází na půli cesty mezi Ženevou a Cermatem a své návštěvníky láká na 5 resortů na 5 horách (Verbier, La Tzoumaz, Veysonnaz, Thyon, Nendaz) s jednou permanentkou a nekonečnými možnostmi vyžití na téměř 400 km sjezdovek.  Vedle bezchybně upravených tratí zde najdete také termální lázně, perfektní wellness služby a nespočet restaurací s místními kulinářskými delikatesami. Je libo sýrové či čokoládové fondue? Ačkoli cesta sem trvá dlouho (vzdálenost od Prahy je totiž úctyhodných 1000 km), za ten zážitek to stojí!

Valais. Zdroj: www.myswitzerland.com

Valais. Zdroj: www.myswitzerland.com

Všechny tyto pobyty  a jejich nesčetné variace si můžete v PALLADIU objednat v Neckermann Cestovní kanceláři (patro -2). Zaměstnankyně vám rády poradí a vyberou dovolenou přesně podle vašich požadavků.

Lyžařské nezbytnosti
A co si s sebou  nesmíte zapomenout? Jednoznačně lyžařskou helmu! Pro bezpečnější jízdu bez nutnosti vzdávat se stylového oblečení existují ale také další skvělé vychytávky. Takové jsou například pánské nebo dámské vesty, do kterých je přímo všitý „páteřák“ (oficiálně chránič páteře). Kromě toho, že taková vesta skvěle zahřeje, taky pomůže zmírnit případné pády a kotrmelce na sjezdovce. Váš sportovní výkon vám pomůže mít pod kontrolou sports tracker, který slouží nejen jako nerozbitné hodinky, ale taky upozorní, kdy je váš tep příliš vysoký, nebo kdy už byste si měli dát pauzu na nějaký ten horký drink. Abyste náročný sportovní den na sjezdovce přežili ve zdraví, stavte se před cestou na hory v prodejně VITALAND (patro -2), kde vám poradí, jaké doplňky stravy se pro náročné sjezdování, jízdu na snowboardu, či na běžkách hodí.

 

Zdroj: Sportisimo

Zdroj: SPORTISIMO

Aby se vám po dlouhém dni na lyžích či snowboardu lépe relaxovalo, není nic snazšího, než využít skvěle barevné a pohodlné kompresní podkolenky, které fungují jak při sportu, tak při relaxaci – podporují správnou funkci krevního oběhu a dopřávají tak nohám skvělý odpočinek. Stačí se stavit v prodejně SPORTISIMO (patro -2), kde vám s výběrem všech takovýchto nezbytností na hory poradí. Jak vhodně sladit užitečné doplňky a lyžařské vychytávky s celým outfitem zjistíte v našem článku V čem vyrazit na hory. Všeobecně ale letos platí, že fantazii se meze nekladou, hlavní je bezpečnost a pohodlí. Barevné zimní kousky najdete vedle SPORTISIMA také v Quiksilver & ROXY (patro 0).  A aby byla vaše dovolená na horách úplně dokonalá, nezapomeňte na procházky na čerstvém vzduchu. Pohodlný krok na cestách vám zajistí kvalitní boty do hor – takové seženete kromě SPORTISIMA například i v Office Shoes (patro -1), či ve Foot Locker (patro 0).

2_sjezdovky

Zdroj: SPORTISIMO

TIP: Pokud pro vás pobyt na horském vzduchu není to pravé ořechové, stavte se v cestovní kanceláři CK Blue Style (patro -2) a vyberte si tam zimní dovolenou u moře – minimálně do konce února se dá výhodně letět třeba do Egypta 😉

Kateřina
Mohlo by vás zajímat