Čínský rok 2014 – rok koně

4.2.2014

Minulý týden v pátek 31. ledna 2014 začal čínský nový rok. Rok dřevěného koně. Co nás v tomto roce čeká? Nabízíme vám několik rad, jak z čínského roku koně vytěžit maximum.

 
Čínský nový rok se slaví podle čínského lunárního kalendáře, nejstaršího kalendáře v lidské historii. Počátek roku je pohyblivý a nastává mezi 21. lednem a 20. únorem o prvním novu po vstupu Slunce do souhvězdí Vodnáře. Legendy praví, že u vzniku kalendáře stál Buddha, který před opuštěním Země vyzval všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit. Přišlo jich jen 12 a za odměnu jim Buddha přisoudil vždy roční vládu v dvanáctiletých cyklech. Podle pořadí v jakém přišli to jsou: krysa, buvol, tygr, králík, drak, had, kůň, ovce, opice, kohout, pes a vepř.

 
Oslavy nového roku trvají celých 15 dní a váže se k nim mnoho zajímavých zvyků a rituálů. Před příchodem nového roku se například doporučuje co nejdůkladněji uklidit dům, aby se smyla všechna špína a nánosy roku předešlého, ale pozor, jakmile nový rok nastane, je vhodné několik dní naopak zcela vůbec neuklízet. Mohlo by se totiž stát, že si omylem smeteme i nové štěstí a příležitosti. Domov se krásně vyzdobí květinami a ozdobami červené barvy, která je tradičně spojována štěstím, bohatstvím a dlouhověkostí.

 
Jednou z hlavních součástí oslav jsou pestrobarevné přehlídky a průvody. Konají se ohňostroje, tance v maskách a na poslední den připadá takzvaný Festival luceren. Ulice bývají plné lidí s barevnými lucernami a lampiony ve tvarech vážek i jiných zvířat. Domy jsou vyzdobeny světýlky a svíčkami, a lidé se scházejí s rodinou i přáteli, pojídají sladkosti a přejí si vše nejlepší do nadcházejícího roku.

 


 
Letos přichází po dvanácti letech opět rok koně. Co to pro nás bude znamenat? Kůň se v Číně odjakživa těší velké oblibě. Stejně jako u nás sloužil jako jízdní zvíře pro rychlou dopravu i jako nedocenitelný pomocník na bitevních polích. Proto se stal symbolem cestování, soutěžení a vítěství. V Číně je kůň spojován především s rychlým úspěchem. Nezapomeňme však, že kůň je zároveň tvor majestátný a moudrý, a tak není radno činit bezhlavě závažná rozhodnutí. V čínské astrologii je rok koně rokem šťastným, který přináší radost a úspěch.

 
A co nás letos čeká? Roky koně bývají spojovány především s vítězstvím, nečekaným dobrodružstvím a romantikou. Je ideálním rokem pro cestování, čím dále tím lépe. Pokud byste rádi vyrazili někam se provětrat, načerpat novou inspiraci a energii, navštivte například cestovní kanceláře CK Neckermann (-2 patro) či Blue Style (-2 patro), kde naleznete lákavé nabídky na pobyty do hodně vzdálených destinací.

cestovni_kancelare

Rok koně se vyznačuje rychlostí. Jedině rozhodná akce může přinést dobré výsledky, ale pozor na nerozvážnost. Rychlost by v žádném případě neměla znamenat unáhlenost, a tak pokud si něčím nejste na 100 % jisti, raději se do toho nepouštějte. Mohli byste se tryskem řítit zcela špatným směrem.

 
Koně přinášejí volnost a touhu po přírodě, užívání si života a dobrodružství. Není dobré se příliš soustředit na práci a rozhodně nepřeceňujte své síly. Nebojte se požádat o pomoc, popřípadě si dovolte sem tam relaxovat a užívat si světa. Pokud vás láká relax v přírodě, doporučujeme navštívit prodejnu SPORTISIMO (patro -2), kde seženete kvalitní outdoorové vybavení.

Stan High Peak KIRA 4 je prostorný a odolný stan, který poskytne přístřeší až 4 osobám.
outdoor1 
A pokud se vám nechce z města, nechte přírodu přijít za vámi, třeba v podobě rostlinné péče o tělo od Yves Rocher (patro 0).

Kremy

Nezapomeňme ale, že kůň je zvíře velmi společenské, a tak se můžeme spolehnout, že letošní rok bude plný večírků a společenských akcí. V letošním roce se zároveň bude velmi dobře dařit lásce a vztahům. Manželství uzavřená v roce koně jsou považována za velmi stálá a nově vzniklá partnerství za velmi smyslná.  Pokud jste již toho pravého/pravou našli, tak neotálejte! V PALLADIU se nachází hned několik špičkových šperkařství, kde můžete pořídit ten pravý prstýnek pro nejdůležitější moment vašeho života.  Široký výběr vám nabízí například prodejny Klenoty Aurum (patro 0), zlatnictví Valentina (patro 0) a GAMMY CZ (patro 0).

prsteny

Rozhodně se můžeme spolehnout, že nás rok koně nenechá zahálet. Ale raději zůstaňme nohama pevně na zemi, ať nás svou divokou silou nesmete. Pokud byste měli zájem nahlédnout hlouběji do čínského horoskopu a zajímá vás, co přesně můžete v letošním roce očekávat, navštivte Knihkupectví PALLADIUM (patro -1 a -2), kde kromě tematických knih najdete i pěkné kalendáře s koňskými motivy, které vás budou po celý rok pěkně inspirovat.

 

Nezbývá než popřát hodně štěstí a samá správná rozhodnutí novém roce dřevěného koně!

Lucie
Mohlo by vás zajímat
6.8.2014
Od Teru