Prodlužte si víkend

3.9.2014

Letošní letní prázdniny jsou za námi. To ale neznamená, že dovoleným odzvonilo. Naopak! Právě teď je totiž ten pravý čas na krátké výlety po Evropě – aneb v terminologii cestovních kanceláří na prodloužené víkendy.
 
 
PAŘÍŽ
 

Francouzské hlavní město je prostě nejkrásnější během babího léta. Břeh Seiny přímo láká k dlouhým procházkám, slavné hřbitovy mají tu pravou magickou atmosféru a tráva na kopci pod Sacre Coeur přímo vybízí k piknikům.

 

Kromě toho však Paříž nabízí i řadu dalších aktivit, kterými si můžete svůj prodloužený víkend zpříjemnit. V případě hezkého počasí byste určitě neměli vynechat Lucemburské zahrady, kde můžete v klidu posedět s knihou, slavný zábavní park Disneyland, který se nachází na periferii, či velkolepý zámek ve Versailles, v němž na vás dýchne bohatá francouzská historie. A pokud vás ve vrtkavém pařížském počasí zastihne déšť, schovat se můžete v početných místních muzeiích a galeriích, z nichž nejslavnější je samozřejmě Louvre, Muzeum d`Orsay či výstavní pavilon Grand Palais.

 

Paříž je však mimo jiné známá jako město módy a v neposlední řadě také svou pověstí jednoho z nejromantičtějších měst Evropy. Za velkými nákupy můžete vyrazit na luxusní promenádu Champs-Élysées, kde kromě ikonických značek Louis Vuitton či Chanel naleznete i populární obchody H&M, Mango a mnoho dalších. A pokud jste do této metropole vyrazili na romantický výlet se svou polovičkou, měli byste do svého programu zařadit také návštěvu věhlasného kabaretu Moulin Rouge, kde si můžete dopřát výbornou večeři ve dvou s kvalitním francouzským vínem.

 

Pariz_shutterstock_114479500

Náš tip: Jedete-li do Paříže last minute a nechce se vám platit za Eiffelovku (nebo už je vyprodaná), vyjeďte na vyhlídku na mrakodrap Tour Montparnasse ve stejnojmenné čtvrti. Eiffelovu věž odsud spolu s celou Paříží budete mít taky jako na dlani a navíc ušetříte. 🙂

 
 

BARCELONA

 
V temperamentní jižanské Barceloně je nejlépe v průběhu září a října. Už zde totiž nepanují tropická vedra a město tak láká k dlouhým procházkám po pláži ve čtvrti La Barceloneta a k ochutnávkám tapas. Na Barceloně je skvělé také to, že se dá snadno projít křížem krážem pěšky, ale že zároveň má cenově dostupnou a propracovanou hromadnou dopravu, takže můžete ušetřit na ubytování – hotely na kraji centra jsou mnohem výhodnější.

 

Co se týče kultury a památek, Barcelona je známá především jako město fotbalu, centrum bujarého nočního života a domov architekta Gaudího. Kromě ikonické katedrály Sagrada Familia byste během víkendového výletu měli navštívit i další slavná a neméně zajímavá místa. Jedním z nich jsou pěší zóny Las Ramblas, které jsou pověstné pestrobarevnými květinovými trhy, luxusními obchody, ale i příjemnými kavárnami.

 

V případě že byste rádi poznali něco z katalánské historie, doporučujeme vyrazit do Gotické čtvrti, jež patří mezi nejkrásnější části barcelonského Starého města. Okouzlí vás nejen působivými starými domy, ale také malebnými uličkami, dvorky a průchody. Navštívit zde můžete například kostel sv. Filipa di Neri, v jehož fasádě jsou stále patrné kulky ze španělské občanské války.

 

Barcelona_shutterstock_88980592

 

Náš tip: Barcelona však nevyniká jen kulturním dědictvím, ale také bohatým společenským životem. Například za specialitami španělské kuchyně, ať už gazpachem či paellou, doporučujeme vyrazit do jedné z vybraných restaurací v přímořské čtvrti Barceloneta.

 
 
AMSTERDAM

 

Pro mnohé možná kontroverzní město, já bych tu ale klidně hned žila. Rovinky protkané vodními kanály s možností dopravit se všude na kole… a ta knihovna! A domy v přístavu! Amsterdam je sympatický a určitě si nakonec získá každého, ať už svou velikostí anebo třeba muzeem Madam Tussaud.

 

A právě vysokým počtem nejrůznějších muzeí je tato evropská metropole pověstná. Pokud se vydáte na prodloužený víkend právě sem, určitě byste neměli minout velké Rijksmuseum, kde najdete řadu artefaktů a zajímavých exponátů nejen z nizozemské historie. Za pozornost ale rozhodně stojí také Van Gogh Museum či další pamětihodnosti jako Dům Anny Frankové, Královský palác nebo Rembrandtův dům.

 

K amsterdamskému životu patří i další kulturní záležitost, a sice proslulé coffee shopy, kam si turisté, ale i místní s oblibou chodí zarelaxovat. V Amsterdamu však nepřijdete zkrátka, ani co se nočního života týče. V nesčetných barech, jazzových a tanečních klubech vás přivítají s otevřenou náručí a umožní vám si naplno užít holandský noční život.

 

Amsterdam_shutterstock_131698556

 

Náš tip: K Amsterdamu neodmyslitelně patří také proslulé trhy, ať už ty bleší, květinové či sýrové. V prostředí malebných amsterdamských čtvrtí se slavnými vodními kanály tak můžete ochutnat pravý holandský sýr, nakoupit suvenýry svým blízkým či jen strávit poklidné víkendové odpoledne.

 
 
VÍDEŇ

 

Prý je podobná Praze… a nemůže za to jen Mozart. Vídeň si musíte prohlédnout z ruského kola v zábavním parku Pratr a projít si jí pěšky. Ačkoli zlatavé barvy prvního padajícího listí jí moc sluší, tato metropole je přece jen lákavější na konci podzimu – to když začínají zdejší vyhlášené vánoční trhy a všude voní svařák.

 

Vídeň navíc bezesporu patří mezi kulturně nejbohatší města Evropy – pyšní se totiž mimo jiné 27 zámky a zhruba 150 paláci. Všechno tohle stihnout během pouhého víkendu je prakticky nemožné, proto vám přinášíme několik tipů na ta nejzajímavější místa. Vedle majestátního barokního zámku Schönbrunnu, který patří k nejvýraznějším vídeňským monumentům, doporučujeme navštívit také gotický Dóm sv. Štěpána, nádhernou secesní budovu Secession, Uměleckohistorické muzeum či proslulý zámeček Belveder.

 

V rakouském hlavním městě si přijdou na své zejména milovníci dobré kávy a voňavého pečiva. Mezi nejkrásnější místa, kam si zajít na příjemný kavárenský odpočinek patří historická budova Gloriette, v níž se nachází luxusní kavárna s velkolepým výhledem na Vídeň.

 

Viden_shutterstock_88582381

 

Náš tip: Pokud patříte mezi milovníky kvalitní hudby, doporučujeme vám navštívit vídeňské koncertní kavárny, kde vám požitek z dobré kávy ještě umocní živý hudební doprovod. Ať už valčík Johanna Strausse nebo třeba jazzové melodie.

 
 
ŘÍM

 

Město, které mám zatím stále na seznamu a jež chci navštívit už od té doby, co jsem přečetla Hraběte Monte Crista. Koloseum prý sice za moc nestojí (fotky ho už představily ze všech stran), zato ale místní zmrzliny a večerní posezení ve vinárnách je (doslova) k nezaplacení.

 

Řím navíc patří mezi architektonicky nejpestřejší evropská města. Čekají zde na vás impozantní antické památky, budovy v gotickém a renesančním slohu, příjemné kavárny a přátelské obytné čtvrti se sousedskou atmosférou. Z ikonických památek, které jsou každoročně terčem všech turistů, bychom měli ještě zmínit především archeologické vykopávky Forum Romanum a Fontanu di Trevi, která by vám měla zajistit, že se do “věčného města” jednou vrátíte. K tomu vám podle legendy postačí, když do ní hodíte minci.

 

Náš tip: Abyste si v této metropoli skutečně užili pravou italskou dovolenou, neměli byste vynechat ani návštěvu některé z místních restaurací, kde vám s úsměvem naservírují jak oblíbenou pizzu, tak výborné těstoviny či další italské speciality. Dobře najíst se můžete například ve čtvrtích Trastevere či Testaccio.

 

Rim_shutterstock_90748211

 

A co na těchto cestách ale oceňuji nejvíc? Jsou relativně levné, takže si namísto jedné velké dovolené za rok můžu dovolit hned několik cest, a taky – stačí se zabalit do příručního zavazadla a vyrazit nalehko. Pro kufry se mi osvědčila značka Samsonite (Domi, patro -2) a pro vychytané toaletní tašky a tašky na drobnosti zase Dakine (Quiksilver & ROXY, patro 0). A kam se chystáte vy?

 

Za návštěvu prý stojí také charismatický (i když deštivý) Londýn a klidná (i když docela drahá) Kodaň, romantická Verona a kouzelně drzá Marseille… Určitě vás ještě napadnou Benátky nebo Miláno. A pokud už jste ale všechna má oblíbená města navštívili, inspirujte se v Neckermann CK (patro -2) nebo Blue Style (patro -2).

 

Londyn_shutterstock_89522560 (2)

Kateřina
Mohlo by vás zajímat