Ready, Set, Summer!

23.5.2019

Horko, klimatizace, sluneční záření nebo chlorová voda může s kvalitou vaší pleti pořádně zamávat. Jak předejít jejímu poškození?


Péči o pokožku je vždy zapotřebí přizpůsobit jejím aktuálním potřebám a vlivům, které na ni působí. To platí především u péče o pleť tváře, na které si nejvíc zakládáme, jelikož je stále vidět a je nejvíce vystavena stresovým faktorům. V letním období dopadá na pleť velké množství slunečních paprsků, které ovlivňují její kvalitu opravdu zásadně. Stejně tak přechody z klimatizovaných prostor do venkovních veder.

Čištění

Prvním a nejdůležitějším krokem, který má většina žen stále tendenci podceňovat, je čištění. Důkladně vyčištěná pleť by měla být samozřejmostí celoročně, nejen kvůli potenciálními vzniku akné, ale i kvůli předčasnému stárnutí. A jestli pořád váháte, za jaký kosmetický produkt utratit větší finanční částku, připlaťte si právě za kvalitní čisticí přípravky. Nejdříve obličej odličte, tedy zbavte veškerého make-upu, pomocí odličovacích balzámů či olejů a až potom čistěte. K důkladnému vyčištění totiž nestačí pouze jeden krok! Ideální kombinaci tvoří olejové balzámy, které na sebe nečistoty navážou a pak rozpustí, s následným použitím čisticího krému či gelu. Ty pleť vyčistí do hloubky a připraví ji na další kroky v podobě sér a krémů.

Jemná olejová odličovací emulze na oči & obličej pro citlivou pokožku se sedmikráskou a panthenolem a Jemný čisticí & odličovací pleťový gel se sedmikráskou a mandlovým olejem, Manufaktura (patro -2). Osvěžující čistící pěna Perfectly Clean Multi-Action Cleansing Gelée/Refiner a Odličovací mléko Take It Away Makeup Remover Lotion, Estée Lauder (patro 0). Čistící produkt pro super citlivou pleť Pai Camellia and Rose Gently Hydrating Cleanser, SEPHORA (patro 0). Odličovač na oči Pro Eye Makeup Remover, M.A.C Cosmetics (patro -1).

Peeling

Aby se pleť připravila na rovnoměrné opálení, je třeba jí dopřát pravidelný jemný peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky. Použít můžete peelingové ubrousky, speciální ručníky s hrubší strukturou, podomácku vyrobený peeling z kávy a kokosového oleje nebo klasický peelingový produkt. Dejte si ale pozor na podráždění pleti, s peelingy je třeba zacházet opatrně. Optimální bude tento krok opakovat maximálně dvakrát týdně.

Mikroskopický obličejový“ peeling Perfectionist Pro Instant Resurfacing Peel 9.9% AHAs+ BHA, Estée Lauder (patro 0). Peelingová maska Sephora Collection The Peeling Mask, SEPHORA (patro 0). Vysoce efektivní čisticí a vyživující peeling Mineralize Volcanic Ash Exfoliator, uvolňuje póry, dodává okamžitou hydrataci, M.A.C Cosmetics (patro -1). Exfoliační ubrousky Sephora Collection Grapefruit exfoliating wipes, SEPHORA (patro 0).

Hydratace a ochrana

Hydratace je zásadním bodem letní péče o pleť, protože slunce pleť extrémně vysušuje. Aby se vláha dostala opravdu do hloubky, zapracovávejte ji do pleti “ve vrstvách”. Po dočištění nastříkejte na obličej růžovou vodu, pak naneste sérum, oční a hydratační krém a UV ochranu. S výběrem se poraďte se zkušeným dermatologem, kterému věříte. Určitě udělejte přes léto místo ve vaší poličce pro lehký, nejlépe gelový krém, jenž vaši pleť nezanese a i v extrémním horku se bude příjemně nosit. Na lehkou váhu neberte ani ochranu proti slunečnímu záření, kterou byste měli používat denně, ať už se chystáte cíleně opalovat nebo jdete jen na nákup.

Přírodní růžová voda s vřídelní solí pro čištění, hydrataci a zpevnění pleti, Manufaktura (patro -2). Dvoufázový rozjasňující Booster Wild Rose 15% Vitamin C Advanced Brightening Bi-phase Booster, Profimed (patro -2). Osvěžující gelový krém Moisture Surge™ 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator, Clinique (patro 0). Lehký, osvěžující a hydratační krém DayWear Anti-Oxidant 72H-Hydration Sorbet Creme, Estée Lauder (patro 0). Sérum na zmenšení viditelnosti rozšířených pórů Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher, Estée Lauder (patro 0). Hydratační péče na oči Moisture Surge™ Eye 96-Hour Hydro-Filler Concentrate, Clinique (patro 0). Ochrana před UV zářením Super City Block SPF 40, Clinique (patro 0). Voděodolný tónovací ochranný fluid Water resistant tinted sun protection fluid SPF 50, Dermacol (patro -2). Prep+Prime Face Protect Protection Visage SPF 50, M.A.C Cosmetics (patro -1). Každodenní ochrana před UV zářením DayWear Advanced Multi-Protection Anti-Oxidant & UV Defense SPF 50, Estée Lauder (patro 0). Protivráskový krém na obličej Anti-wrinkle face cream SPF 30, Clinique (patro 0). Intenzivně hydratační gel Mineralize Charged Water Moisture Gel, M.A.C Cosmetics (patro -1).

Vitamíny

Před vrcholem léta doporučujeme zařadit do jídelníčku speciální doplňky stravy ovlivňující kvalitu pleti. Například vitamin C pomáhá pleť chránit před volnými radikály a podporuje přirozenou ochranu před ultrafialovým zářením. Betakaroten, prekurzor vitamínu A, je také antioxidant a chrání kůži před poškozením při nadměrném opalování.

C-KOMPLEX s rutinem a šípkovým extraktem, LÉKÁRNA IPC (patro -2). Beta Karoten s Panthenolem, VITALAND (patro -2). GS Betakaroten Forte s měsíčkem, LÉKÁRNA IPC (patro -2). 

Kristýna Svobodová
Mohlo by vás zajímat