Jak vychytat léto v kanceláři

21.7.2014

Úmorná vedra, léta prázdnin dávno za námi, dovolená v nedohlednu a každodenní rutina nemilosrdně diktuje povinnou pracovní docházku… Co si vzít na sebe, aby se to dalo přežít i bez klimatizace?

Pánové to mají ve vedrech poněkud složitější – pokud si totiž nemohou dovolit neformální oděv (a tím pádem třeba plátěné kalhoty v kombinaci s lehkou košilí), nezbývá jim, než se trápit v klasických oblecích. Žabky nebo sandály jsou navíc mnohdy úplně zavrženy.
 
My, dámy, si přece jen můžeme dovolit oblečení na léto vhodnější, i když musíme držet dress code. Pokud vaše zaměstnání nevyžaduje vyloženě „strict dress code“ (např. pracujete-li v bance, v právní kanceláři, na úřadě atd.), ale povoluje vám „casual dress code“ (tj. oblečení trošku ležérnější), vystačíte si hravě s 5 základními kousky. Každý si pořiďte ve dvou až třech barvách a budete mít nad letním šatníkem do kanceláře vyhráno 😉 Volte ideálně bavlněné, hedvábné nebo plátěné materiály. Z barev dejte přednost těm světlým před tmavými, ať zbytečně nepřitahujete sluneční paprsky. Navíc světlé barvy pěkně kontrastují s opálenou pokožkou, takže vám na kráse jen přidají!
 
Jediná poučka zní: zapomeňme na černou barvu a na „komplikované“ materiály! Na léto se hodí krémová, tělová, vanilková, bílá… zkrátka všechny ty odstíny, které nepřitahují sluneční paprsky, a které skvěle kontrastují s opálenou pletí. A co se týče materiálů, sáhnout bychom měli ideálně po plátnu, hedvábí nebo bavlně. 🙂
 
Vzdušná sukně do pasu
Nesmrtelná klasika – áčková sukně s vyšším pasem má hned několik výhod: nejen, že své nositelce vykouzlí krásné křivky, ale skvěle se také hodí ke košilím a halenkám. Tím, že se navíc v takové sukni dá pohodlně chodit, při volbě správného materiálu (bavlna, plátno nebo napodobeniny saténu a hedvábí, které krásně chladí) je ideálním parťákem do 30stupňových veder.
 

sukne
Modro-bílá sukně a šedá sukně s krajkou: Marks & Spencer (patro 0, patro +1). Áčkové sukně: H&M (patro 0, patro -1).

 
Jednoduchá halenka
Ke zmíněné sukni do pasu se skvěle hodí halenky či topy – na léto klidně s rafinovaným výstřihem nebo výraznějším vzorem anebo zcela jednoduché, s límečkem, či zdobenými rukávy. Nesmí se to totiž přehánět! Letní halenka nemůže prosvítat anebo působit příliš vyzývavě, volná záda, tenká ramínka či odhalené dekolty jsou do kanceláře naprosto nevhodné.
 

Halenky
Oranžová halenka s krátkými rukávy: F&F (patro +1). Bílá košile: H&M (patro 0, patro -1). Růžový top: Orsay (patro 0).

 
Letní šaty
Jednou z nejslušivějších variant do horkých dní jsou samozřejmě šaty. Do kanceláře se na léto hodí takové, které budou ve světlých tónech, eventuálně s jemným vzorkem a strukturovaným střihem (nabírané v pase, se zavinovací sukní apod.). Nezapomínejme ovšem, že šaty do kanceláře nesmí být příliš vyzývavé! Takže žádné velké výstřihy, tenká ramínka a velké rozparky. Délka šatů by měla být ideálně po kolena, a šaty by měly mít krátké nebo ¾ rukávy!
 

saty

Růžové šaty se zipem: Camaieu (patro 0). Vzorované šaty a krémové šaty: pietro fillipi (patro +1). Krémové šaty: Marks & Spencer (patro 01 patro +1).

 
Tenké sáčko nebo kardigan
Pracujete-li v kreativním odvětví, zřejmě si můžete dovolit halenku bez rukávů. Nezapomeňte si ale pořídit tenké sako nebo lehký kardigan, který si budete moct vzít na schůzku s klientem – v pracovním prostředí se nehodí odhalovat až příliš.

Sako

Dlouhé bílé sako a růžový blazer: H&M (patro 0, patro -1). Bílý blazer: Camaieu (patro 0.).

 
Páskové sandály
Na léto je dovoleno trochu experimentovat – nebojte se pořídit si lehce výraznější sandály na klínu nebo nízké sandály s rafinovaným „páskováním“. Skrze boty můžete přes léto vyjádřit svou osobnost. 🙂 V oblasti obuvi se navíc můžete „vyřádit“ i na barvách a vzorech. Jediné, na co nesmíme přes léto zapomínat, je precizní manikúra a pedikúra.
 

Sandaly
Modré sandály na klínu a béžové páskové sandály: Baťa (patro -1). Růžové sandály na klínu: GEOX (patro -1).

 
PS. Na léto do kanceláře nezapomeňte ani na kvalitní deodoranty a antiperspiranty. Bez nich se i ten sebelepší outfit stává… no, řekněme, nehezký.

Kateřina
Mohlo by vás zajímat
18.12.2013
Od Šárky
18.7.2013
Od Sandry