Jak snadno denně pomáhat planetě naším chováním

27.8.2016

Oceán – prázdninová idylka, důvod proč cestujeme i tisíce kilometrů daleko. Místo, kde si fotíme stovky „selfíček“ a necháme se unášet neopakovatelnou atmosférou, vůní a chutěmi. A věděli jste, že do roku 2050 bude v oceánu více plastu než ryb?

Nikdy jsem ekologii nijak neřešila – resp. dělala jsem vždy to, co mě naučili už v první třídě. Papír do modrého, sklo do zeleného a odpadky se nevyhazují mimo popelnici. Stačí to ale? Dávno ne.

V novém magazínu z LUSH (patro 0) jsem se dočetla o tom, že průměrný Američan vyhodí 2 kila odpadků za den. Víte kolik do odpadkového koše odnosí průměrný Čech? Je to 800 g. A i to je dost.

Plast je všude kolem nás a denně si do svých kabelek vkládáme další kousky, na Instagram si fotíme kafíčka v jednorázových hrníčcích a vodu si koupíme vždy v nové lahvi. Plast je vůbec nejhorší – biologicky jej totiž není možné rozložit – podléhá pouze fotodegradaci. Dočetla jsem se, že: „Nikdy nezmizí, jen se zmenšují a zmenšují. To znamená, že každý kousek plastu, který byl vyroben, stále ještě existuje. A to je hodně plastu.“

A jak začít na přírodu myslet více? 

1. „Jablka do jednoho sáčku, banány do druhého. Jo a ještě jeden na mouku.“ 

Jeden nákup v potravinách může občas vydat až na 10 sáčků. Zkuste nad tím příště trošku více přemýšlet. Okurka svůj speciální sáček doopravdy nepotřebuje. Skvěle se můžete zařídit také nákupem ekologických sáčků, které vám vydrží věky a stačí je jen vyprat. Právě teď na HIT HIT běží kampaň na novou značku Frusack. Mrkni, podpoř a těš se na barevného parťáka. Skvělou alternativou můžou být třeba i bavlněné sáčky, které běžně slouží na rozdělení prádla do pračky. Občas je najdeš v nabídce značky Tchibo (patro -2).

2. „Jéé, já zapomněla tašku doma. To nevadí, koupím si další igelitku.“ 

Ale vadí. Plátěná taška místa tolik nezabere. Zkuste tento zlozvyk překonat a z věšáku v pokoji ji rovnou přemistěte do vaší kabelky. Že ještě žádnou nemáte? Skvělou skládací látkovou tašku, nyní v podzimním designu, vám nabízí přímo PALLADIUM. Během oslav narozenin PALLADIA ji budete moc opět získat zdarma k nákupu nad 1 000 Kč.

3. „Jedno Cappuccino s sebou.“ 

Kolikrát s touto větou začínáte svůj den v oblíbené kavárně cestou do školy nebo do práce? Káva je skvělá věc a pro mnohé z nás nakopávač nového dne. Kolik papírových hrníčků vám ale týdně projde rukama? Ajajaj.

Omrkněte dlouhodobě udržitelné kelímky – dnes můžete sehnat klasiku ve Starbucks (patro -2)  i Costa Coffee (patro 0). A pozor – co třeba zítra ráno vstát o 15 minut dříve a skvělou kávu si vychutnat přímo v kavárně, z jejich hrníčku? Krom nesrovnatelného zážitku si ještě můžete užít chvilku klidu sami pro sebe. 🙂

Stejně tak si zkuste do kabelky vybrat nějakou trvanlivou láhev na vodu. Tu si můžete během dne kdekoli doplnit a odstranit tak desítky lahví, které si zbrkle koupíte v supermarketu, protože vás zrovna přepadla žízeň.

shutterstock_445471435

 

4. „Tohle už nenosím. Vyhodím to.“ 

Tak jo, ale kam s tím? Pokud své oblečení nejste zvyklí věnovat dále nějaké charitativní organizaci, zkuste s ním zajít alespoň doH&M (patro 0 a -1), kde najdete skvělé kontejnery na již nenošené kousky oblečení. Oblečení za vás správně zrecyklují a ještě za vašich pár kroků navíc dostanete příjemnou odměnu.

5. „Jasně, napíšu si to.“ 

Také milujete všechny ty diářky, papírky s lepítky a sešity? Neodhazujte papír s jednou/dvěma poznámkami. Zkuste je využít doopravdy ze všech stran, než je vyhodíte do koše. A o tom, do které barvy kontejneru patří papír, si už nic říkat nemusíme. To víme od první třídy. 🙂

shutterstock_209275123

 

6. „Na třídený odpad nemám doma místo.“

Tak si jej najděte – stačí přeci o trochu více chtít. Jinak budeme my i naše děti za pár let v opravdu velkém průšvihu. Začněte jednoduše – smíšený, papír, plast. Nemusíte rovnou pořizovat složité třídiče odpadů, vystačíte si i s obyčejným kyblíkem v šuplíku navíc. A těch pár kroků navíc před domem do barevných kontejnerů vás taky nezabije. 🙂

 

 

Peter
Mohlo by vás zajímat