Jak na (ne)splnitelná předsevzetí

1.2.2015

Leden už je pryč a vy se pořád (stejně jako já) marně snažíte přemluvit k plnění svých novoročních předsevzetí? Nezoufejte! Ještě není nic ztraceno.

Odborníci se totiž shodují na tom, že Nový rok vlastně nakonec není zas tak ideální čas pro velké změny a nové starty. Ono je to sice hezky symbolické, začít s novou číslovkou v diáři a s čistým štítem. Jenže… ono už to silvestrovské slavení noc předtím není moc povzbudivé. Pokud člověka nezastihne rovnou kocovina, nejspíš se stejně nechce vstávat moc brzy a vrhat se do běhání, diety, šetření nebo co všechno si člověk může předsevzít… Kdy tedy začít?

 

Diare 2015
Zapiště si svoje cíle a přání do diáře, jakmile o nich budete mít jasnou představu, budou se lépe plnit! Albi (patro – 2).

 

Správná motivace je základ
První zásadní pravidlo, které opakuje každý odborník, motivátor nebo výživový poradce je začít s tou správnou motivací. A ta musí být vaše vlastní, tzv. vnitřní. Ke změnám zpravidla nepomůže to, že modelky v časopisech mají velikost 32 a vy přitom 38, že kamarádka je schopná našetřit ročně na tři dovolené a vy sotva na jednu nebo snad, že bývalá spolužačka přečte ročně 100 knih a vy skoro žádnou. Ke změnám pomůže jen to, že vy sami chcete. Pro vás samotné musí být velikost 32 tím správným cílem, díky kterému se budete cítit lépe (zdravěji, přitažlivěji… to je na vás). Samozřejmě lze obě motivace kombinovat – chcete se líbit příteli? Chcete jet na ty tři dovolené spolu s kamarádkou? Hlavní je, vědět PROČ chcete té které změny dosáhnout.

 

S02957_22_model
Mít konečně nohy tak akorát do skvělých nových šortek od Stelly McCartney… Jaká lepší motivace existuje? adidas Concept Store (patro 0).

 

Nastavte si reálné cíle
Nevím jak vy, ale já osobně mám s každým novým rokem tendenci vymyslet si toho na sebe co nejvíc – šetřit, zhubnout, začít běhat, víc číst, víc spát, méně se stresovat, myslet pozitivně… A idálně všechno hned během dvou týdnů. Jenže každý, kdo tomu trochu rozumí, by se mi vysmál. Těžko plnit nezvladatelné a přemrštěné úkoly, když kolikrát stačí jeden pořádný. Promyslete si tedy, čeho chcete dosáhnout a cestu k cíli si rozvrhněte na menší etapy. Chcete zhubnout 10 kilo? Necilte rovnou na ně, ale rozdělte si to. Kromě toho, že to půjde snadněji, můžete se postupně radovat z menších úspěchů mnohem častěji.

 

Tchibo
Mějte své cíle pořád na očích! Napište si je na magnetickou tabuli – takové motivační citáty a obrázky dělají divy. (Tchibo, patro – 2).

 

Začněte ve svém tempu
Ačkoli – zejména u cvičení – se velmi často mluví o výhodách tzv. sparing partnera, tedy parťáka, který s vámi bude trénovat, mnohdy je to ve dvou naopak těžší, neshodnete-li se na správném tempu. Hodí se vašemu parťákovi trénovat 5x týdně v posilovně, zatímco vy byste raději začali zvolna doma, aby na vás nikdo nekoukal? V takovém případě je lepší motivovat se s parťákem na dálku anebo prostě jen začít si vést “deník”, kam si budete svoje cíle a úspěchy zapisovat a kde se k nim budete moct vracet v těžších chvílích, kdy je chuť všechno vzdát. No a hlavně, neříkejte si, že začnete “od zítra”, “od pondělí” nebo snad od “Nového roku”. Chcete změnu? Začněte hned!

 

SPORTISIMO
Doma můžete cvičit s činkami ze SPORTISIMO (patro -2), mezi lidmi to můžete vyzkoušet v Pure JATOMI Fitness (patro +2).

 

Motivujte se a odměňujte se
I když samozřejmě tou nejlepší odměnou je dosažení vytyčeného cíle, vždycky pomáhá odměnit se i během samotné cesty. Máte vyhlídnuté krásné nové boty? Pak chvilku počkejte a kupte si je za odměnu po splnění prvních kroků. Věřte mi, budete se na ně mnohem víc těšit, mnohem víc si je užijete a další etapa předsevzetí půjde plnit ještě snadněji s vidinou další odměny. 🙂

 

Wojas
Ve vysněných lodičkách z WOJAS (patro -1) se hned chodí úplně jinak, když si je zasloužíte, protože jsou „vydřené“.

 

Dovolte si podvádět
Pokud se zrovna nevrhnete na projekt #whole30 (viz náš článek o paleo stravování) nebo jiný režim, během nějž máte pevně danou strukturu a délku programu, ale pokud se naopak snažíte o nastolení dlouhodobé změny životního stylu, nezapomeňte si nastavit tzv. “cheat days”, tedy dny podvádění. Ideálně by samozřejmě neměly být moc často, ale říká se, že např. při hubnutí si 1x za měsíc můžete dovolit jíst, cokoliv chcete. Do toho se pak snadno vejdou narozeninové oslavy s menu od babiček nebo takové ty líné dny, kdy se nedá dělat nic jiného, než ležet v posteli, pít kakao a číst. Ale nebojte se, budete sami mile překvapeni, že jakmile si tělo zvykne na zdravější režim, ani při “cheat days” už nebude toužit po všech těch brambůrkách, čokoládách a sladkých nápojích.

 

Oxalis
Nemůžete si dovolit podvádět a nemůžete se vzdát svých oblíbených latte, či sladkých džusů? Naučte se pít kvalitní čaje! Jejich chuť vás okouzlí a špatné svědomí kvůli nim rozhodně mít nemusíte. Oxalis čaj a káva (patro – 2).

P.S.: Pro menší cíle a zaznamenávání každodenních pokroků je geniální projekt Flow Lístek od Petra Ludwiga, autora jedné z nejprodávanějších českých knih Konec prokrastinace. Ta je mimochodem taky skvělou inspirací jak se konečně vrhnout do svých předsevzetí a plánů.

 

book_cover
Občas se prostě stejně nejlíp začíná s dobrým teoretickým základem z Knihkupectví PALLADIUM (patro -1, -2).

Kateřina
Mohlo by vás zajímat