Jezte jako pračlověk!

27.10.2014

Podzimní počasí, krátící se dny a vaše zimní dovolená v nedohlednu? To je „skvělá“ příležitost, aby člověk chytil nějaké ty bacily a ideálně chřipku jako bonus. Jak všechny tyhle nástrahy překonat a ještě k tomu nakopnout metabolismus? Všechno je to o jídle!

Seznamte se s aktuálním trendem ve zdravém stravování – s paleo stravou. Už jste o tom slyšeli? Jde o žhavý trend posledních měsíců, který stojí na jednoduchém principu – jídlo na prvním místě. Hlavní inspirací může být stejnojmenná kniha a mezinárodní bestseller (Knihkupectví PALLADIUM, patro – 1).

Jidlo

To důležité hned na začátku. Bohužel ani paleo strava nám nedovolí tu skvělou oříškovou čokoládu z BON BON (patro 0, patro +2). Paleo strava sází na stravu, na kterou je lidské tělo zvyklé již miliony let. “Maso, vajíčka, zelenina, ovoce. Vůbec se nebojte tuků, spíš se mějte na pozoru před průmyslově zpracovanými potravinami,” radí Michal Vrátný, Kettlebell trenér a odborník na zdravou výživu. “Paleo hodně podporuje bio produkty. Koukejte se, co kupujete, vyhýbejte se chemikáliím, cukrům, tedy i pečivu, a mléčným produktům,” vysvětluje ještě. Takže to teoreticky znamená, že tuky smíte ty, které se objevují v oříšcích, na pečení můžete vyzkoušet třeba kokosový olej (dm drogeriemarkt, patro -2).

shutterstock_131206826

Zvyknout si na paleo jídelníček je přitom velmi snadné. Zjednodušeně – představte si, že jste pračlověk, a přijdete do obchodu. Třeba do takového Alberta (patro -2). To, co poznáte, si smíte koupit. Nakonec zjistíte, že se vlastně stejně jen vyhýbáte přesoleným chipsům a přeslazeným sušenkám. Místo nich můžete mlsat napříkad sušené ovoce, nejrůznější oříšky a dokonce i hořkou čokoládu (s velkým podílem kakaa ovšem).

shutterstock_116210527

Jednou za čas je také dobré držet půst. Ani ten ale nemusí být úplně striktní. “Půst není o tom mít hlad. Jde o to dát tělu prostor vyrobit enzymy, které mu pomáhají trávit,” říká Vrátný. Ty se vytvoří, i když tělu dáváte snadno stravitelné potraviny, jako je například zelenina. Pokud tedy nevydržíte nic nejíst, zkuste jeden den třeba jen “snackovat” minirajčátka nebo okurku. No a na to jsou ideální také zeleninové freshe a UGOVA ČERSTVÁ ŠŤÁVA (patro -1).

shutterstock_143818537

Jako u každé diety jde ale hlavně o to, najít si svůj vlastní styl a pozorovat, co vám dělá dobře. Není nutné dát si velké cíle a po týdnu je všechny porušit a pak si to vyčítat. Ze začátku se zkuste třeba jen na několik dní v týdnu vzdát pečiva k snídani. Po měsíci si uvědomíte, že už ho nejíte vůbec a nedělá vám to problém. A kdo ví, po půl roce vám třeba nebude chutnat ani čokoláda 😀

shutterstock_197514803

Pokud si ale jako já nevěříte, že bez svých oblíbených potravin nevydržíte, nezoufejte, v paleo režimu se dají upéct třeba brownies! A chutnají skvěle! Nejsou sice tak vydatné, jako ty z Costa Coffee (patro 0), zaručeně ale po nich nebudete mít pocit, že jste snědli pár kostek cukru. Jednou z největších výhod paleo jídelníčku je totiž to, že vás po čase prostě úplně přestane honit ona pomyslná „mlsná“, a že si odvyknete na průmyslově, či chemicky tvořené chutě – tedy extrémní sladkost, slanost a kyselost.

shutterstock_187566203

Nevěříte? Vyzkoušejte… spoustu tipů a triků naleznete kdekoli „na síti“, stačí zadat heslo „whole30“.

Kateřina
Mohlo by vás zajímat