Do bronzova, ale zdravě!

11.6.2017

Slunné počasí je v plném proudu a s ním i letní dobrodružství, dovádění ve vodě a hlavně oblíbené opalování. Sluníčko ale dokáže kromě radosti i pěkně potrápit, a tak je potřeba držet se několika pravidel, díky kterým bude vaše pokožka nejen bronzová a atraktivní, ale také zdravá a mladistvá.

1. Na fototypu záleží 

Správné opalování je pouze takové, které nezpůsobí zčervenání, ale pouze jemné zhnědnutí kůže. Proto je potřeba přizpůsobit pobyt na slunci typu vaší kůže.  Pokud máte pigmentová znaménka, měli byste je překrýt krémem s vysokým faktorem. V případě, že trpíte sluneční alergií, pobytu na přímém slunci se vyhýbejte úplně.

Fototyp I

  • Světlá pleť, zrzavé vlasy, spousta pih, modré oči.
  • Na slunci se vždy spálí, opálí se jen do červena, kůže nezhnědne.
  • Doporučený ochranný faktor: SPF 50+

Fototyp II

  • Světlá pleť, pihy, světlé vlasy, modré, zelené nebo šedé oči.
  • Opálení do červena, často se spálí.
  • Doporučený ochranný faktor: V České republice SPF 25 až 30. U moře raději SPF 50.

Fototyp III

  • Světle hnědá pleť, hnědé až tmavě hnědé vlasy, hnědé oči.
  • Dobře se opalují, málokdy se spálí.
  • Doporučený ochranný faktor: V České republice SPF 15. U moře SPF 30.

Fototyp IV

  • Tmavá pleť, velmi tmavé vlasy i oči.
  • Prakticky nikdy se nespálí.
  • Doporučený ochranný faktor: V České republice SPF 8 až 10. U moře SPF 15 až 20.

2.  Pomalu ale jistě

Pro první kontakt se sluncem stačí pár minut, rozhodně ne celé hodiny. Dbejte na to, abyste se natřeli opalovacím prostředkem půl hodiny před pobytem na slunci.  O výši ochranného faktoru (SPF) rozhoduje váš přirozený fototyp i míra již dosaženého opálení. Pokud se tedy chystáte k moři a nemáte základ z opalovaček u jezera, jděte na bronzování postupně a první dny volte opalovací přípravky s vyšším SPF.

Co je SPF?

Je to číslo ochranného faktoru, které ovlivňuje dobu, kterou můžete být na slunci, aniž se spálíte. Pro začátek letní sezóny sáhněte po krémech s vyšším SPF. Pokud je vaše pokožka citlivá, volte přípravky bez parfemace. Jestliže chcete něco extra, pořiďte si přípravky s vitamíny nebo složkami urychlujícími bezpečné opálení. Myslete ale vždy na to, že většina Čechů by neměla sáhnout po krému či oleji s faktorem nižším, je SPF 15.

3. Nezapomínejte na…

…místa na těle, která jsou obzvláště citlivá. Patří k nim například uši, nárty, kolena, oblast ňader nebo hýždí. K jejich ochraně používejte opalovací přípravky s vyšším faktorem. Vyšší faktor si zaslouží také váš obličejTady je pleť mimořádně citlivá především v oblasti očí, nosu a rtů.

Lůj na rty Vichy, Krém na obličej s tyčinkou na rty Bioderma, oboje v Lékárna (patro -2). Balzám na rty s SPF 30 Clinique, DOUGLAS (patro -1).  Lůj na rty s SPF 30 Nivea, dm drogerie markt (patro -2).

4. Čas rozhoduje

Nikdy se neopalujte v poledne a přímému sluníčku se vyhýbejte i mezi 11:00 a 15:00, kdy je slunce nejostřejší.

5. Kvalitně a opakovaně 

I kvalitní přípravek nevydrží celý den! Ideální je použít výrobky odolné proti vodě, potu i otěru, a i přesto nanášení pravidelně opakovat každé 2 hodiny. Nikdy nevíte, kolik krému vaše vodní dovádění smylo nebo kolik mléka zůstalo na dece.

Opalovací mléko, Dermacol (patro -2). Opalovací mléko Sun Dance dm drogerie markt (patro -2). Opalovací mléko Sun Douglas, Opalovací Sprej Biotherm, Opalovací Bio mléko Lavera, vše dostupné v DOUGLAS (patro -1). 

7. Vždy a všude

Myslete i na to, že k částečnému opálení dochází také ve stínu nebo když je pod mrakem. Stejně tak se nezapomeňte chránit ani ve městě, protože i tam má sluníčko pořádnou sílu!

8. Co je to UVA a UVB?

UVA záření způsobuje stárnutí kožních buněk a UVB zase spálení pokožky. Je proto potřeba chránit se před obojím. I krátké vystavení se ostrému slunci způsobuje  tzv. fotostárnutí pokožky, jehož následkem jsou předčasné vrásky nebo pigmentové skvrny.  Je třeba myslet na to, že UVA paprsky působí i přes sklo a podílejí se na vzniku sluneční alergie.

9. Na tohle pozor!

Pokud se chystáte pořádně si zaplavat nebo se slunit na madračce, měli byste vědět, že voda slunce odráží, čímž zvyšuje sílu slunečních paprsků. Budete tak sice rychleji bronzová, ale zároveň se můžete i snadněji spálit a zčervenat. Nezapomínejte proto na krém s dostatečnou ochranou.

10. Hýčkejte se

Rozmazlujte se přípravky po opalování, které pokožku zklidní, vyživí a navíc dokážou prodloužit její bronzový vzhled.

Hydratační péče po opalování Clarins, Parfumerie SEPHORA (patro 0). Sprej po opalování Collistar a Mléko po opalování Lavera, oboje v DOUGLAS (patro -1). Chladící gel, Dermacol (patro -2). 

Foto: archivy firem, Pinterest.com

Natálie
Mohlo by vás zajímat