Zdravé polévky babího léta

7.9.2020

S klesající teplotou přichází i změna našich chutí. Najednou bychom si nejraději pochutnávali jen na teplých a hutnějších jídlech, která nás pořádně zahřejí. Ideálním parťákem, který ukojí chutě spojené s babím létem, jsou polévky. Protože polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Tak se pojďme podívat na ty, které si uvařit z aktuálně dostupných surovin, nebo třeba ze zásob rajčat, které nám zahrádka (nebo balkon) přes léto vyplodila.


Polévka z cizrny, kuskusu a hříbků

1 lžička másla
1 lžička olivového oleje
4 houby
1 cibule
2 stroužky česneku
1 plechovka cizrny
4 hrnky vývaru
kuskus
1 plechovka krájených rajčat
větvička rozmarýnu
čerstvý koriandr

Postup: Na lžičce másla a olivového oleje zpěňte cibulku, až zesklovatí, přidejte dva stroužky česneku nakrájené na plátky, až zavoní, přidejte nakrájené houby. Asi po pěti minutách přidejte plechovku rajčat, přikryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte 20 minut povařit. Poté přilijte čtyři hrnky vývaru, až probublá, přidejte cizrnu a nasekaný rozmarýn, nechte krátce povařit, přisypte kuskus, po minutě vypněte a nechte dojít. Podávejte s čerstvým koriandrem a lžící zakysané smetany.

Potřebné ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) nebo v oddělení FRESH FOOD prodejny Marks & Spencer (patro 0, 1).


Lehká dýňová, která zahřeje

Ingredience:
1 dýně hokkaido
2 lžíce červené čočky
2 cibule
4 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička provensálského koření
2 celé badyány
1 celá skořice
1 lžička hrubozrnné soli
1 lžíce čerstvého zázvoru
100 ml rostlinné smetany
4 lžíce černého sezamového semínka

Postup: Dýni umyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte se 2 lžícemi oleje, hrubozrnnou solí, provensálským kořením a pečte doměkka při 170 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte na oleji. Přidejte červenou čočku, badyán, skořici, zázvor, osmahněte a zalijte 1 litrem vody. Vařte asi 15 minut. Z vývaru vyjměte koření, přidejte upečenou dýni, povařte a rozmixujte do hladkého krému. Polévku zjemněte na talíři rostlinnou smetanou a posypte opraženým sezamovým semínkem.

Potřebné ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) a dm drogerie market (patro -2).

 


Rajčatovo mandlová polévka

680 g rajčat
500 ml vody
200 ml mandlové smetany
100 g mandlí
3 lžíce sušené třtinové šťávy
1 lžička soli
2 lžičky ghí
1 lžíce olivového oleje
1 lžička bazalky

Postup: Mandle zalijte horkou vodou, po pěti minutách oloupejte a cca 70 g rozmixujte na konzistenci hrubší mouky. Na jedné lžičce ghí rozmixované mandle restujte na středním plameni cca 10 minut, dokud se nerozvoní a nezezlátnou. V hrnci rozehřejte olivový olej a vsypte nakrájená rajčata. Ochuťte solí, sušenou třtinovou šťávou a bazalkou. Vsypte orestované mleté mandle, vlijte mandlovou smetanu a polévku chvíli povařte. Poté rozmixujte tyčovým mixérem. Zbývající oloupané mandle nasekejte na plátky a na lžičce ghí orestujte dozlatova. Zdobte jimi jednotlivé porce.

Potřebné ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) nebo v oddělení FRESH FOOD prodejny Marks & Spencer (patro 0, 1).

Burda
Mohlo by vás zajímat
6.9.2013
Od Michala