Zdravé letní obutí

28.7.2014

Jaké boty na sebe do teplých letních dní? Na co si dát pozor při jejich výběru? Přinášíme pár tipů, jak vybrat boty, které jsou trendy, pohodlné a zároveň zdravé pro vaši klenbu.
 
Pro zdravý a spokojený život je potřeba zdravá a pohyblivá páteř. Většina problémů však vzniká hned od nohou. Kdo špatně došlapuje, může si časem vychýlit kyčle a boky, začnou ho bolet bedra či krční páteř a posléze se přidají například chronické bolesti hlavy. Proto je důležité se zaměřit na výběr těch správných bot a o nohy řádně pečovat.
 
Jednoduše řečeno, zdravá obuv je taková, která dává nohám oporu, ale nikde netlačí a umožňuje přirozený pohyb. Obzvlášť v létě pak platí, že boty musí být prodyšné, aby se noha nezapařovala. V létě samozřejmě přichází na řadu různé tipy sandálů a otevřených bot, důležitý i tak zůstává výběr materiálu a jejich pevnost.
 
Několik rad pro výběr bot:

  • Přírodní materiály – Obecně platí, že umělé látky neumožňují dostatečnou cirkulaci vzduchu, a tak je lepší volit materiály přírodní. Ideální jsou kožené boty, které jsou opatřené podrážkou z gumové hmoty, která tolik neklouže.
  • Účel boty – Pro výběr sportovních bot platí jiná pravidla, než pro výběr bot pro volný čas. Sportovní bota musí poskytovat dostatečnou oporu pro daný pohyb. Doporučuji sportovní boty pořizovat pouze ve specializovaných prodejnách, kde vám s výběrem pomohou.
  • Vnitřek boty – Také vnitřní tvar boty hraje důležitou roli. V ideálním případě může kopírovat tvar chodidla, čímž jednak podpoří klenbu nohy, jednak výrazně zlepší statiku i dynamiku pohybu. Lze si speciální vložky do bot nechat vyrobit přímo na míru, ale podobnou službu vám zaručí i běžně vyráběné ortopedické vložky. Navštivte Lékárnu (patro -2), kde vám rádi poradí.
  • Podpatek – Špatnou zprávou pro milovnice vysokých bot je, že podpatky zdravé nejsou. Nohy jsou v nepřirozené poloze a zároveň je nutné přeusnout váhu těla mírně vpřed, aby se udržela rovnováha. Tím se prohlubuje normální zakřivení páteře a páteř trpí. Proto doporučuji vysoké podpatky střídat s nízkými, aby si noha mohla odpočinout.
  • Holínky – Stejně jako festivaly patří k létu, patří k festivalům zase bahno. A tudíž holínky:) Občas si je vzít na sebe nevadí, ale myslete na to, že gumová obuv opravdu neposkytuje dostatečné větrání. Ideální je, vzít si do holínek vlněné ponožky, které alespoň část vlhkosti nasají do sebe a noha se tolik nezapaří.
  • Nakupujte odpoledne – Noha během celého dne mírně otéká a v teplých dnech to platí dvojnásob. Berte proto v úvahu, že boty, které vám ráno krásně sedí, vám večer mohou být malé a tlačit.

Když už víme, jak na to, můžeme se s chutí vrhnout do nákupů.

4288560598_b70997006b_z
Když se v dnešních dnech projdete po PALLADIU, nemůžete si nevšimnout jedné věci: všude samé slevy. A pro boty to platí jakbysmet! Nastal proto ideální čas doplnit botník letními modely a ještě si jich do konce prázdnin pořádně užít:)

wojas


WOJAS, obuv vyráběná precizně a s láskou

V poslední době mne velmi zaujala prodejna WOJAS (patro -1). Jedná se o polskou značku, která se soustředí na kvalitní kožené boty. Každý kus je vyroben tradičním způsobem z tradiční přírodní kůže. Boty jsou opravdu krásné, pevné a dlouho vám vydrží.

polobotkyp wojasd
WOJAS (patro -1) pánské polobotky, dámské kožené sandály

 
Velké slevy probíhají i obchodě s českými kořeny –  v Baťovi (patro -1). Lehké letní boty pro dámy i pány. Kromě sandálů mne zaujaly i boty plátěné, ve kterých může noha příjemně dýchat a zároveň je krytá před prachem ulice.

 

 


bata_pohodlneakvalitnisandalyflexiblelehkapanskaobuvbata
Baťa (patro -1) pohodlné a kvalitní sandály flexible, lehká pánská obuv

 
V prodejně CCC (patro -2) jsou právě slevy až 50% což rozhodně stojí za prozkoumání. Hledala jsem obuv, která bude splňovat výše zmíněné podmínky a nejvíce se mi zalíbily výrobky značek Lasocki a Inblu. Většina z bot má alespoň mírně ortopedický vnitřek, takže hezky podpoří klenbu nohy.

 


ibluCCCPCCClasocki

 

CCC (patro -2) pánské sandály značky Inblu, dámské sandály značky Lasocki

images

Největší radost mi však udělala prodejna Reno (patro -2), která se soustředí na světové značky BAMA, Esprit, Mercedes, Venturini, Converse a Young Spirit. Reno (patro -2) Nabízí obuv dámskou, pánskou i dětskou s možností dětem změřit přesnou velikost nohy na digitálním skeneru, což při výběru dobře padnoucí boty neskonale pomůže.
 
Důležité je boty střídat, aby si noha nepřivykla pouze jednomu tvaru a zároveň i boty měly čas vyschnout. Není to snad skvělá záminka pro další dva páry? :))

 

Péče o nohy

2571190350_a50cba0402_z

Nestačí však pouze kvalitní obuv, stejně důležitá je také péče o samotné nohy. V otevřených letních botách se totiž často zesilujte vrstva zrohovatělé kůže na patách, kterou byste měli alespoň obden obrušovat. Nezapomeňte také na změkčující krém. Nehty stříhejte rovně nebo do mírného oblouku a jejich hrany obruste pilníčkem. Produkty pro domácí pedikůru seženete v prodejně dm drogerie markt (patro -2).
 
Pokud se ale chcete nechat ošetřit profesionálně, určitě navštivte pedikúru v Express Elite Nails – pedikúra (patro 1). V EEN vám nohy upraví tak, že se jimi můžete v otevřených botkách krásně pyšnit. Co víc, do EEN pedikůry můžete přijít klidně i bez objednání, takže nic nemusíte složitě plánovat. Prostě dorazíte, až se vám to bude hodit.
 
Tak vzhůru na to, ať vám vše krásně šlape i v druhé polovině prázdnin:)

Lucie
Mohlo by vás zajímat