Jak na zajímavé video z prázdnin

4.8.2014

Tento měsíc jsme připravili něco docela neobvyklého. Natočili jsme přímo v PALLADIU time lapse video. Také se vám taková videa líbí? Nebo jste ještě tento pojem neslyšeli? Přečtěte si náš článek a zjistíte, jak time lapse videa můžete sami vytvořit!

 
Time lapse neboli časosběr je metoda, kdy jsou pomocí fotoaparátu nebo kamery zaznamenávány jednotlivé snímky v delších intervalech než u normálního videa. Jeden snímek se tak zaznamená třeba každou vteřinu, každou minutu nebo každou hodinu a podobně. Pokud pak snímky pustíme normální rychlostí, získame zrychlený záběr.
 
V našem videu uvidíte početné proudy návštěvníků PALLADIA, kteří se prochází, zastavují a nakupují, to vše zrychlené třicetinásobně!




Líbilo se vám naše time lapse video? Budeme moc rádi za vaše případné reakce v komentářích. Co všechno se dá s touto metodou zaznamenat a jak působivé to může být? Vhodné jsou krajiny s měnícími se podmínkami, například mraky na obloze nebo vycházející či zapadající slunce. Zajímavým objektem jsou i rozvíjející se květy nebo rostoucí rostliny. Stejně tak hvězdná obloha může zrychleně vypadat velmi působivě, ale to už vyžaduje velmi kvalitní techniku a zkušenost. Podívejte se například na toto dechberoucí time lapse video:
 



Ani takové video nenatočí jen tak někdo 🙂
 



Naopak k takovému videu z cest není zapotřebí technika za statisíce.
 



Výborná je například digitální zrcadlovka Nikon D5300 se zabudovaným time lapse módem, kterou seženete v prodejně EURONICS (patro 2).

nikon D5300

Stejnou funkci s časovačem najdete i v kompaktnějším těle fotoaparátu Sony A6000L s výměnnými objektivy, který je k zakoupení v Comforu (patro -2).

sony a6000L

Téměř nezbytným pomocníkem při tvorbě time lapse videí je stativ. Pro větší stabilitu a těžší fotoaparáty je vhodnější vybrat pevný stativ jako je například Braun 3001 také z prodejny Comfor.

braun 3001

Na cesty a menší stroje se skvěle hodí JOBY GorillaPod Original. Mají ho také v EURONICSU.

Joby gorillapod original

Kromě kompaktních fotoaparátů se na něj pomocí adaptéru dá posadit i smartphone. I s ním lze totiž vytvořit time lapse video! Naše video z PALLADIA bylo natočeno pomocí iPhonu s placenou aplikací iMotion, ale například Samsung Galaxy S5 má vlastní time lapse aplikaci již od výrobce. Koupíte ho v prodejnách Samsung Shop (patro -1), T-mobile (patro -2), O2 (patro -1) nebo Vodafone (patra -2 a 0).

samsung-galaxy-s5

Filip
Mohlo by vás zajímat