Šaty pro každou postavu

28.7.2014

Léto je jako stvořené pro šaty. A když se podaří sehnat takové, které přesně sednou, dají se nosit od jara do podzimu – neexistují oblíbené šaty, které by se nedaly nosit s koženou bundou a balerínkami.

 

Pro Vás, kdo jste drobné a bojujete s tím, že vám vaše postava připadá příliš chlapecká, se ideálně hodí šaty inspirované 60. léty – výrazné geometrické vzory a jednoduché, rovné střihy. Jako Audrey Hepburn, pamatujete?

 

saty1

60′ šaty C&A (patro 0, patro -1).

 

 

Pro plnější postavy jsou bezkonkurenčně nejlepší naopak šaty inspirované léty padesátými – tedy výrazné, až kolové sukně a především úzké pasy. Máte-li zároveň velká prsa, nebojte se je ukázat! Zajímavě tvarované dekolty a výstřihy jsou to pravé!

 

Orsay

50′ šaty Orsay (patro 0).

 

 

TIP: Mám vyzkoušené, že takové 50‘ šaty se dají skvěle simulovat taky áčkovou sukní a tričkem – když se pas zvýrazní širokým páskem, přechod mezi dvěma kousky oblečení ani není vidět. No a hlavní výhoda? Můžete mít hned několikery šaty v jednom. 🙂

 

hmprod (3)

Sukně a tričko H&M (patro 0, patro -1).

 

 

Zavinovací šaty si mohou dovolit zejména majitelky postavy typu přesýpací hodiny.

 

saty

Zavinovací šaty pietro filippi (patro +1).

 

 

Pro ty se skvěle hodí také šaty s rafinovanými průstřihy a rafinovanými střihy. Volná záda patří mezi nejpopulárnější, dovolené (a krásné!) jsou ale také šaty s průstřihy v pase.

 

hmprod

Šaty s průstřihy H&M (patro 0, patro -1).

 

 

Pokud ale nemáte náladu se úplně odvázat, můžete si dovolit šaty, kterým říkám „košilové“ – letos frčí zejména denimové.

hmprod (1)

Košilové šaty H&M (patro 0, patro -1).

 

 

Máte-li výraznější boky, nebojte se volit volně splývající šaty lehce áčkového střihu, které se postavě přizpůsobí a dodají jí ladnosti a šmrnc. Také tento typ postavy si může dovolit pásky a ozdobné prvky jako jsou průstřihy.

 

promod

Splývavé šaty Promod (patro 0).

 

 

Všechny slečny, které jsou vysoké a trápí je, že nemají žádné křivky, mohou nosit všechny ty šaty, které si my ostatní dovolit nemůžeme – výrazně vzorované, rafinovaně tvarované, nabírané, anebo na úzká ramínka. A taky maxi šaty!

hmprod (2)

Výrazné vzorované šaty H&M (patro 0, patro -1).

 

 

Maxi šaty jsou totiž již několikátou sezonu v kurzu, ale opravdu málokomu sluší. Sama už jsem si postupně pořídila asi troje,  a ani jedny jsem si nikdy nevzala na sebe.

saty2

Maxi šaty pietro filippi (patro +1).

 

 

A jak je to s overaly? Ačkoli tento trend je momentálně velmi aktuální, přece jen se nehodí úplně pro každého. Některé z nás ho možná ani po traumatech s „lacláčemi“ zkoušet nechtějí, některé si to prostě jen dovolit nemůžou.

camaieu3

Overal  Camaieu (patro 0).

 

 

Overaly se myslí za prvé kraťasy s laclem (pro všechny dlouhonohé s menším poprsím naprosto ideální) anebo letní šaty s nohavicemi.

overal

Overal F&F (patro +1).

 

 

Ta druhá varianta už je přece jen lichotivější, ovšem přesto se hodí spíše pro sportovní typy; navíc ideálně takové, které měří víc, než metr sedmdesát (takže ne, mě overaly nikdy nepadnou; a nejsem si jistá, jestli mě to mrzí). Overaly mají totiž jednu zásadní výhodu – jsou pohodlné, i když si v nich jdete sednout na deku do parku.

Kateřina
Mohlo by vás zajímat
7.11.2014
Od Petera
18.3.2014
Od Šárky