Zdravá svačina pro tebe

20.8.2014

Že se má jíst po malých porcích pětkrát denně, to ví každý… ale ne každý to dodržuje. Zejména po období dovolených a mnohdy nezřízeného hodování se ale hodí „najet“ opět na zdravý režim a naučit se stravovat správně, a hlavně pravidelně. Ocení to nejen vaše postava.


Sama jsem se svačinám od základky bedlivě vyhýbala, a něco jako pravidelná strava? K čemu? Jenže ono to má vážně něco do sebe… kromě toho, že člověk nemá pořád hlad, taky se mu nechce tak často spát…
 
Navíc připravovat si svačiny pečlivě dopředu je mnohem ekonomičtější, než se přes den snažit zahánět hlad rychlým občerstvením nebo drobnostmi k zakousnutí. Pokud musíte připravovat svačiny do školy dětem, není nic snazšího, než porci připravit i sobě.
 
Základní pravidlo je: dopoledne sladké a bohaté na sacharidy, odpoledne slané a zdravější. Respektive dopolední svačina se může skládat z ovoce, ovesných sušenek, případně drobné sladkosti a pečiva, odpolední svačina už by měla být spíše zeleninová.
 
Hřešíte-li (jako já) například kávou z Costa Coffee (patro 0), naučte se brát ji jako svačinu – takové Massimo Latte už vydá za jednu pětinu denního doporučeného příjmu kilojaulů. Připravila jsem si pro vás osm tipů na mnou ověřené, zdravé svačiny. A dobrá zpráva je: všechny se dají velmi snadno sehnat v PALLADIU. 😉

 

Dopolední svačiny:

 

1) Řecký jogurt se sezonním ovocem, medem a lžící ovesných vloček: V Albertu (patro – 1) seženete jogurtů celou řadu, chcete-li hubnout, volte ty s nižším obsahem tuku.

 

Svaciny_3

Čerstvé i sušené ovoce a bílé jogurty: Albert (patro -1).

 
2) Flapjack: Ovocná nebo oříšková ovesná tyčinka nabudí energií a nakopne do další části dne. Ideální obzvláště pro ty, co ráno vstávají brzy, a od snídaně do oběda je dělí dlouhá časová propast.
Svaciny_5

Fruity Flapjack: Costa Coffee (patro 0).

 
3) Ovesné sušenky nebo müsli do ruky a ovocný džus: Ideální svačinka musíte-li zrovna něco vyřizovat a nemáte ani chvilku posedět.
Svaciny_1

Müsli do ruky: dm drogeriemarkt (patro -1).

 
4) Frozen Yoghurt: V létě naprostá hitovka! Zasytí. Osvěží…  
Svaciny_2

funny Danny frozen yogurt (patro +2).

 
Odpolední svačiny:
 
5) Vícezrnné knackerbroty s kousky sýra: Jednoduchá a rychlá svačina, kterou snadno „uvaříte“ přímo v kanceláři.
Svaciny_7

Delikátní sýry: Ráj sýrů (patro -2).

 
6) Zeleninové kousky s jogurtovým dipem: Snadné na přípravu, efektní na zahnání odpolední mlsné.
Svaciny_6

Sýrové omáčky a dresinky: Marks & Spencer – Fresh Food (patro 0, patro +1).

 
7) Celozrnný chléb s lučinou a ředkvičkami: Pro větší hlad a získání energie třeba na večerní cvičení. Hotové zázraky udělá špetka „zeleného“ – pažitky, bazalky, jarní cibulky…
Svaciny_4

Celozrnné bio chleby: dm drogeriemarkt (patro -1).

 
8) Zeleninový fresh: Energetická injekce!
Svaciny_8

Ugova čerstvá šťáva: Ugo Juice Bar (patro -2).

 
Nebojte se krabiček nebo domácího balení. Svačiny se pak snadno stanou zábavnou součástí každodenního života. A v průběhu celého dne nezapomínejte na to hlavní – hodně vody! Pravidlo, že vypít se má nejméně 2,5 litru vody denně je sice už mnohokrát zpochybněné, ale dvě kávy s mlékem taky nestačí. Na mě funguje fígl, kdy si stačí dávat pozor, abych nikdy nedostala žízeň. To už prý je špatně.
Svaciny_9

Kateřina
Mohlo by vás zajímat