Zdravá a plná barev – to je Mexická kuchyně

29.6.2016

Kukuřice, avokádo, paprika, rajčata, jalapeňo… hlavní ingredience mexické kuchyně. Svěží chutě a spousta barev, které vznikaly před stovkami let, mnohem dříve, než Kolombus objevil Ameriku. Vyzkoušejte méně tradiční mezinárodní kuchyni v nové restauraci v PALLADIU – od voňavých nachos až po frozen Margaritu. 

Letní výprodeje jsou v plném proudu a boj o ty nejlepší kousky může být často náročný. A pak se ozve takové to zakručení v břiše a vy se začnete shánět po něčem na zub. Už neběhejte do fastfoodu, ale užijte si raději něco čerstvého a plného zeleniny, bylinek a koření. Nová restaurace Oh! Mexico v horním patře rozhodně stojí za zastávku, protože se celý koncept řídí heslem „Jezte dobře, žijte lépe“ – kdo by tomu odolal?

Základem jihoamerické kuchyně je kukuřice, ze které se připravují tradiční placky tortilly. Ty jsou původem ze Španělska a na americký kontinent je s  sebou přivezli španělští dobyvatelé. Dnes se jedná o naprostý základ mexické kuchyně. Tacos, burritos, quesadilly… základní pojmy, se kterými si vystačíte jsou:

Tacos = křupavá tortila o průměru cca 10 cm, která je plněná směsí

Enchiladas = zapečené tortily v tomatové omáčce

Buritos = rolovaná tortila plněná mletým masem a fazolovou pastou

Quesadillas = zapečená tortila se sýrem

mexikoo

Mexická kuchyně je především o čerstvých surovinách, pálivé chuti a omáčkách. Asi nejznámější salsou je Guacamole, které se postupně stalo běžným jídlem, které si možná připravujete i doma. Avokádo, čerstvá rajčata, zelené chilli papričky, cibule, koriandr a citrónová / limetková šťáva. Ta nejlepší kombinace, která dokáže zahnat chutě na slané mlsání. Jakou jinou salsu můžete vyzkoušet v Oh! Mexico? Třeba Chipotle – omáčka z papriček, které se několik dní udí a vysušují. A že nemáte úplně tak rádi pálivá jídla? Nemusíte se bát – v restauraci si pálivost můžete regulovat podle toho, na co se cítíte. 🙂

shutterstock_294979184

Na čem si můžete ještě pochutnat? Lucka, která se v restauraci stará o zákazníky, mi doporučila vyzkoušet něco z grilu. V nabídce narazíte například na steak z mečouna s grilovanou mexickou zeleninou nebo hamburger laděný do mexických chutí.

No a co je na jihoamerické kuchyni to nej? Přeci Margarita! Drink, který se hodí především k létu a je oblíbeným nápojem na celém světě. V restauraci si můžete vybrat mezi klasickým provedením nebo ledovou úpravou. Mojí nejoblíbenější příchutí je rozhodně mangová, ale všimla jsem si například okurkové nebo kiwi varianty. Rozhodně však nepřehlédněte ani další mexické míchané drinky, které jsou v nabídce. Během léta se pak můžou hodit i fresh džusy a méně tradiční limonády. Nezapomínejte, na pitný režim – teploty stoupají a tělo potřebuje hydrataci i energii. 🙂

shutterstock_251417179

 

Novou restauraci Oh! Mexico najdete na patře +2 hned naproti Jatomi Fitness. Pokud byste rádi ochutnali co nejvíce z nové restaurace, doporučuji se zastavit od pondělí do pátku mezi 12:00 až 15:00 na Taco lunch bar. Všechny novinky o restauraci najdete i na jejím Facebooku.

Fandi spolu s námi této nové restauraci v PALLADIUM! 🙂

mex

 

 

Peter
Mohlo by vás zajímat
14.10.2013
Od Adéla