Zaostřeno na zrak: jak (ne)nosit brýle

25.2.2014

Brýle už dávno nefungují jako zdravotní pomůcka. Brýle – a to jak ty na dálku, na blízko, nebo sluneční – patří mezi oblíbené doplňky mužů i žen. Mají totiž jednu nedocenitelnou vlastnost: dokáží z vás během chvilky vykouzlit úplně jiného člověka. V PALLADIU seženete ideální brýle pro svůj typ obličeje i styl oblékání.

 
Výběr brýlí by se měl řídit dvěma základními pravidly. Za prvé – vybírejte podle svého TVARU OBLIČEJE, a za druhé – nezapomínejte na BAREVNOU TYPOLOGII. Ne ke každému se hodí výrazné obroučky, nebo extravagantní vzory a naopak, některé tváře si je vyloženě žádají. Ať už musíte brýle nosit každodenně, nebo si je berete jen na řízení či do divadla, jejich volbu nepodceňujte, budou s vámi dlouho. 🙂 A jestliže s brýlemi navíc vhodně nakombinujete doplňky a šperky, zbytek outfitu už moc řešit nemusíte, budete stejně za hvězdu.

 

A jak poznáte svůj tvar obličeje? Odlišují se zpravidla čtyři typy – kulatý, hranatý, oválný a srdcový. Pánové to mají snazší, dámy si musí odhrnout vlasy z obličeje pomocí culíku nebo čelenky a pak stačí letmý pohled do zrcadla.
Bryle
KULATÝ TVAR obličeje volá po kontrastech. Při výběru brýlí tak volte ostré hrany; ať už rovné nebo šikmé, brýle si vyberte hranaté a spíše z lehčích materiálů, vždy ale lehce širší, než samotný obličej. Vedle toho HRANATÝ TVAR obličeje zjemníte naopak brýlemi se zaoblenými tvary – cílem je nepřehnat výraznost samotného obličeje. Ideální jsou tedy brýle bez obrouček s jemnými liniemi, kočičí oči vykouzlíte díky brýlím se stejným tvarem. OVÁLNÝ TVAR obličeje má tu výhodu, že se k němu hodí snad všechny tvary brýlí, můžete si tedy dovolit experimentovat a brýle střídat. Jediné čeho byste se měli vyvarovat je, aby brýle nebyly příliš robustní nebo naopak příliš malé k vašemu obličeji. Zkrátka: sledujte proporce. SRDCOVÝ TVAR obličeje si žádá vybalancovat užší bradu, volte proto výraznější, zaoblené obroučky. Také vy můžete odvážně zkoušet různé vzory a materiály obrouček.

 

Co se týče barevné typologie při výběru brýlí, nezapomeňte myslet také na to, jaké oblečení máte ve skříni. Zpravidla se ani při jeho výběru nemá zapomínat, jaký barevný typ jste. SVĚTLÝ TYP (nebo také STUDENÝ TYP) by měl volit spíše obroučky z lehkých materiálů s lehkým zabarvením – ideální budou odstíny béžové, okrové nebo starorůžové. Elegantnější varianta brýlí může být perleťová nebo naopak zcela bez obrouček. Chcete-li ale, aby se za vámi každý otočil, vyberte si výrazné brýle s černými obroučkami, které budou se světlou pletí kontrastovat. Tmavé obroučky se totiž příliš nehodí v případě, že jste spíše TMAVÝ TYP (nebo naopak TEPLÝ TYP). K vám se hodí obroučky v odstínech zlaté a stříbrné, doplněné šperky v podobných odstínech. Letos je v módě etno styl, ten je pro vás jako stvořený.

Zdroj fotografií: http://www.simplyeyeglasses.com/

Zdroj fotografií: http://www.simplyeyeglasses.com/

Pokud si netroufáte sami určit nejvhodnější tvar a barvu brýlových obroučků,  při nákupu těch pravých vám je k dispozici vyškolený personál dvou optik v PALLADIU – FOKUS Optik (patro -2) a Eiffel optic (patro 0), kde kromě velkého množství brýlových obroučků od různých světových značek a dioptrických skel (ať už řešících vaši krátkozrakost, dalekozrakost nebo další oční vady) seženete i pořádné sluneční brýle, kterými byste si měli chránit své oči minimálně při pobytu u moře nebo na horách.

 

Necítíte-li se na brýle, zvolte kontaktní čočky. Pořídíte je v již zmiňovaných optikách FOKUS Optik (patro -2) nebo Eiffel optic (patro 0). Můžete si nechat poradit, jaký nejvhodnější typ čoček se pro vaši oční vadu hodí a jak o ně máte pečovat. Rovněž si můžete také nechat změřit zrak – v případě, že si brýle (nebo čočky) rovnou zakoupíte, je měření zdarma. Pokud kontaktními čočkami nechcete řešit svou oční vadu, ale jen „módní rozmar“, barevnou variantu čoček, které vás lusknutím prstu promění v jiného člověka, v těchto prodejnách rovněž najdete. Zrovna tak doplňky pro čočky (roztoky, pouzdra) a brýle (pouzdra, šňůrky, hadříky a roztoky na čištění, atd.)

 
Sháníte-li jen speciální přípravky na údržbu vašich brýlích, doporučujeme zastavit se rovnou ve stánku OptiClean (patro +1).

Když už máte vybrané brýle, je čas popřemýšlet o módních doplňcích k nim. Claire’s (patro -1) nabízí vedle zajímavých hodinek a výrazných náhrdelníků (letos frčí – čím větší náhrdelník, tím lepší – jak je kombinovat, zjistíte například v našem příspěvku Inspirace z módních mol) také sluneční a dioptrické brýle bez dioptrií – takové ty, co si můžete vzít, když máte chuť změnit na jeden večer image. Pokud ale dáváte přednost kvalitním hodinkám namísto šperků, zajděte do Top Time (patro -2), kde ke svým novým brýlím zaručeně seženete ty pravé hodinky.

Bryle-kolaz

Bijou Brigitte (patro -1) disponuje širokou škálou doplňků ve všech barvách a materiálech. Zvolíte-li brýle výrazné nebo nenápadné, tady seženete ty správné náramky, náhrdelníky a náušnice, které dodají celému vzhledu ten správný šmrnc. Budete-li dodržovat pravidlo, že brýle by měly buď materiálem nebo barvou ladit s doplňky, nic nezkazíte. Například výrazné plastové brýle se hodí k barevným, plastovým a korálkovým náramkům; brýle s kovovými obroučkami zase vypadají skvěle s kovovými náramky, či náhrdelníkem.

2

Kateřina
Mohlo by vás zajímat
11.9.2013
Od Sandry