Vybavte svou koupelnu a mějte zuby jako perličky!

18.11.2015

Říká se, že úsměv trvá jenom chvilku, ale vzpomínat se na něj může celý život. Souhlasíte? Krásné zuby jsou na úsměvu tím nejvýraznějším. Pečujete o ty své dostatečně? Kartáček a pasta? Je toho potřeba mnohem více.. Navštívila jsem proto stánek Profimed (patro 0), abych pro vás zjistila, pomocí čeho krásných a zdravých zubů dosáhnout.

Najděte ten správný kartáček a nezapomínejte na ty mezizubní! 

Výběr kartáčku se nedá zobecnit – každý potřebuje něco trochu jiného. Už jste našli ten správný pro vás? Dejte si u svého lékaře příště dvě minutky navíc a pobavte se o zubní péči společně, nebo navštivte dentální hygienu, kde vám s tímto problémem poradí také.

Automaticky saháte po tom nejměkčím? Nemusí to být správně! Tyto typy by měli používat pouze lidé, kteří se svými zuby mají problémy – trápí je přecitlivělost, nebo třeba dásně. Zlaté pravidlo zní – čím měkčí kartáček, tím déle byste si zuby měli čistit a o to klást větší důraz na správnou techniku. Minimální doporučená doba pro dostatečnou péči o zuby jsou dvě minuty – že byste v tomhle dostali za jedna? Schválně si váš čas v koupleně příště stopněte. Často totiž tuto dobu omylem zkracujeme. Jak neutíkat z koupelny dříve i bez stopek? Pusťte si vaši oblíbenou písničku – a od začátku do konce se věnujte vašemu chrupu.

tepe.001

Už dávno není pravdou, že vám stačí pouze kartáček. Myslete také na mezizubní prostory! Právě mezizubí jsou ideálním prostředím pro tvorbu zubního kazu. Vybírejte z několika velikostí – často se stává, že zuby potřebují i dvě tři různé. Jaké jsou pro vaše zuby nejvhodnější zjistitíte díky startovací sadě – třeba od značky GUM, nebo TePe – obě seženete v prodejně Profimed. Kartáček nesmíte mezi zuby dostávat na sílu, ani příliš lehce. Pokud máte mezi zuby opravdu tenký prostor – pořiďte si zubní niť. Na internetu naleznete spoustu tipů, jak s ní pracovat správně – nemusíte se bát.

Pasta přesně pro vás! 

Dnes najdete v obchodech nekonečné množství zubních past – každý si může najít svou nejoblíbenější – bělící, přírodní, vhodnou pro citlivé zuby, nebo stylovou od Jamese Bonda.

Trápí vás problémy s dásněmi? Vyhledejte si zubní pastu, která obsahuje chlorhexidin – pro urgentní potíže zvolte některou s vyšší koncentrací – krásně dásně vyléčí. Pro citlivé zuby můžu osobně doporučit zubní pastu Biorepair se složkou Microrepair, která uzavírá dentinové tubuly a tím citlivost zubů značně snižuje. Pomoci vám můžou také zubní pasty obsahující dusičnan draselný – mrkněte se třeba po pastě GUM Sensitival. Tip pro citlivé zuby? Nikdy si je nečistěte okamžitě po jídle – zubní sklovina je narušena, jakoby poleptaná, a proto bychom měli vždy počkat pár minut, až se prostředí v ústech stabilizuje.

Kdo by netoužil po nádherně bílých zubech, které oslní. Odborníci nedoporučují zářivé zuby bojovat podomácku – často si můžete spíše uškodit. Pokud se nechcete svěřit do rukou dentisty, který vám zuby vybělí v ordinaci, sáhněte v případě domácího bělení po zubní pastě s bělícím účinkem. Asi největším bestsellerem v oblasti bělení je zubní pasta od značky Swissdent v červené „Extreme“ variantě – pomáhá při boji se skvrnami od kávy, čaje, nebo cigaret – zároveň je velmi šetrná, míra brusnosti je podstatně nižší než u běžných bělících past a dokonce je srovnatelná i s pastami určenými primárně na citlivé zuby. Pokud se rádi spoléháte na sílu přírody – poptejte se příště po pastě obsahující výtažek z arktického lišejníku značky BlanX.

Hledáte něco speciálního, nebo byste chtěli pro někoho originální dárek? Znáte zubní pasty Marvis? Velká designová záležitost s originálními příchutěmi – skořice, jasmín, nebo třeba zázvor. Vyzkoušejte tuhle specialitu v retro obalu, kterou používá i sám James Bond!

pasta.001

Znásobte péči o zuby, používejte ústní vodu

Jste odhodlaní se péči zubů nyní věnovat na 100 %? Pak se poohlédněte i po ústní vodě – často totiž můžou ještě znásobit účinek zubní pasty – např. zoubky dobělit. A to se vyplatí!

Ústní vody můžou navíc pomoci lidem, které trápí nepříjemný zápach z úst – skvělá je třeba voda HaliControl od Gum. Pokud hledáte pomocníka i během dne, mrkněte se i po pastilkách stejné značky. Skvěle vám může posloužit také decentní ústní sprej – velmi oblíbený je nyní citrusový Summer od značky Swissdent – ústa osvěžuje, eliminuje bakterie způsobující špatný dech, a navíc obsahuje i bělící složky. A prý funguje i po česneku.

citron.001

Vyzkoušejte indikátory zubního plaku

Nejste si jistí, zda děláte všechno správně? Vyzkoušejte indikátory zubního plaku! Jedná se o drobné pastilky s barvivem, které po čištění rozkoušete. Místa, kterým jste se věnovali nedostatečně, zůstanou zabarveny, což znamená, že byste se jim měli lépe věnovat, abyste neskončili se zubním kazem.

pilu.001

Dobrota, která zuby nekazí 

Stánek Profimed (patro 0) naleznete v PALLADIU v patře 0. Obchůdek je báječně po cestě a já se zde vždy zastavím alespoň pro bonbony bez cukru značky Halter. Několik netradičních příchutí v malých krabičkách – myslím, že si rozhodně vybere každý. Moje nejoblíbenější jsou ty s příchutí Passion Fruit.

mnam.001

Zuby máme jenom jedny, a proto bychom je neměli zanedbávat! Proto kromě výše vyjmenovaných pomocníků nevynechávejte 1x za půl roku preventivní prohlídku u zubního lékaře a návštěvu dentálního hygienisty. Odborníky na péči o chrup naleznete také v prodejnách Profimed (patro 0) – vždy příjemný personál vám může předat spoustu užitečných informací a pomoci vybrat to správné pro vás. 🙂

Krásný den plný úsměvů všude kolem vás! 

B.

Peter
Mohlo by vás zajímat