Vše pro krásné oči

26.3.2019

Oči jsou nejsilnějším nástrojem neverbální komunikace. Jsou tím prvním co vnímáme na druhém člověku. Je proto třeba věnovat jim náležitou péči.


Oči a oční okolí prozradí vše nejen o našem psychickém rozpoložení, ale také o našem věku a pozornosti, kterou očím věnujeme. V této oblasti se totiž nachází velmi málo mazových a potních žláz, takže je náchylná k dehydrataci, i přes používání pleťového krému.

Když budete oční okolí ve svých beauty rutinách přehlížet, už tak tenká kůže se začne ztenčovat a budou přicházet první vrásky a tmavé kruhy pod očima. Používat krémy na oční okolí by žena měla už okolo dvacátého roku. Už v tomto věku se tvoří menší množství kolagenu a dalších látek zodpovídajících za pevnou a pružnou pleť.

Péče

Mezi absolutní základ v péči o tuto problematickou oblast rozhodně patří správné čištění. Každý den proto poctivě odličujte i ty nejmenší zbytky řasenky a dalšího make-upu, aby si oči i pokožka opravdu odpočinuly. Čištění pleti totiž všeobecně představuje nejen nejdůležitější krok v péči o pleť, ale také určuje, jak moc bude účinná další péče v podobě očního séra nebo krému.

Investujte do kvality a produkty nanášejte podle aktuálních potřeb vaší pleti. V zimě se nebojte přidat ještě jednu vrstvu, v létě zase nevynechávejte ochranu před slunečním zářením. Jednou za čas si dopřejte i oční masku. Na výběr máte z několika druhů. Mezi pohodlné varianty patří sheet masky působící během několika minut nebo masky pracující přes noc. Nechte si poradit v našich parfumeriích.

 

Intenzivní omlazující krém na oči a rty Collagen plus intensive rejuvenating eye&lip cream, Dermacol (patro -2). Extra výkonný gelový oční krém Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex, Estée Lauder (patro 0). Hydratační péče s avokádovým olejem pro oční okolí Creamy Eye Treatment with Avocado, Kiehl´s Since 1851 (patro +1). Roll-on na okolí očí Elixir Jeunesse a Hydratační péče na okolí očí Hydra Végétal, Yves Rocher (patro 0).

 

Technika nanášení péče

1. pod oko naneste aplikátorem nebo špičkou prstu „tečky“ očního krému

2. prstem ho jemně rozetřete od vnitřního koutku směrem k vnějšímu

3. proveďte jemnou masáž očního okolí poklepáváním špičkou prstu pod očima od vnitřního koutku směrem ven

Rozjasňující korektor v klikacím peru Highlighting click concealer touch & cover, Dermacol (patro -2). Praktický dvoustranný korektor s podkladovou bází Double Wear Instant Fix 24HR Concealer + Hydra Prep – hydratuje a maskuje nedokonalosti, Estée Lauder (patro 0). Lehký tekutý korektor s pěnovým aplikátorem Studio Fix 24-Hour Smooth Wear Concealer, M.A.C Cosmetics (patro -1). 

 

Pro zdraví

Pečovat o oční okolí můžete i zevnitř dostatkem tekutin, doplňky výživy a kvalitní stravou. V obchodech seženete suplementy jako je např. kyselina hyaluronová nebo kolagen v tekuté formě nebo jako prášek rozpustný ve vodě. Jejich účinky se na pleti a vlasech projeví relativně brzy.

Důležitá je též zdravá výživa. Vědecké výzkumy prokázaly souvislost mezi špatným stravováním a zvýšeným rizikem zhoršování zraku v souvislosti s procesem stárnutí. Zhoršování zraku v průběhu stárnutí je přirozený proces, avšak vhodnou stravou lze tyto projevy oddálit. Je třeba se zaměřit na 4 skupiny látek: vitamíny (A, C, E obsahující antioxidanty; vitamín C snižuje riziko vzniku šedého zákalu), minerály (zinek a měď), omega-3 mastné kyseliny (jejich nedostatek má na svědomí kromě zhoršování zraku i syndrom suchých očí) a lutein a zeaxantin (karotenoidy s antioxidačním účinkem zpomalující postup očních chorob).

Potraviny, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, protože prospějí stavu vašeho zraku jsou: zelená listová zelenina (kapusta, petržel, špenát), ryby (makrela, losos, tuňák), vejce (žloutky), hovězí maso, sýry, zelenina a ovoce s obsahem karotenoidů (kukuřice, vodní meloun, kiwi, dýně, modré hroznové víno, oranžové, žluté a červené papriky, pomeranč).

 

Oční fitness

Oční lékaři doporučují provádět takzvanou oční gymnastiku. Níže popsané cviky pro oči mají pozitivní účinky na zrak. Urychlují metabolismus v oblasti očí a látkovou výměnu v oku a jeho okolí. Cviky se doporučuje provádět 3x denně. Provádějte je uvolněně, ale snažte se o pohyby až do krajních poloh. Vy, co nosíte brýle, je při „cvičení“ odložte. Mezi cviky vždy oči na 5 až 10 vteřin zavřete a uvolněte. Lidé, kteří mají za sebou operaci očí, by měli provádět cviky až měsíc po zákroku!

1. nejdříve 10x zamrkejte

2. 10x se podívejte nahoru a dolů

3. 10x se podívejte doprava a doleva

4. 10x se podívejte do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů

5. 10x se podívejte do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů

6. 10x zakružte očima doprava

7. 10x zakružte očima doleva

8. 10x zamrkejte

 

První pomoc

Pokud máte za sebou probdělou noc a vaše oči nesou známky únavy, jsou oteklé a zarudlé, nepanikařte. Máme po vás několik tipů jak tyto projevy zmírnit. Dobře vám poslouží kostky ledu, kterými budete jemně masírovat oblast pod očima tak, jak vám to bude příjemné. Skvěle fungují i masážní kamenné válečky, například s růženínem. Stačí je dát na chvilku do mrazáku vychladit a pak jím jemně masírovat oblast pod očima – vždy směrem ven.

A známou vychytávkou jsou použité a vychlazené sáčky čaje. Obsahují kofein a antioxidanty, tedy látky, které snižují otok a bojují s kruhy pod očima. Použijte dva sáčky černého, zeleného nebo bílého čaje. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a dejte do ledničky na 20 minut vychladit. Přiložte pytlíky pod oči a nechte 15 – 20 minut působit. Pak obličej opláchněte studenou vodou. Tím zamezíte riziku podráždění.

Intenzivně zvláčňující multifunkční oční krém Resilience Multi-Effect Cooling EyeGel Cream – zpevňuje, vyhlazuje a zmírňuje otoky, Estée Lauder (patro 0). Rozjasňující péče na okolí očí Anti Age Global, Yves Rocher (patro 0). Regenerační oční péče s Pro-retinolem Youth Dose Eye Treatment – hydratuje, rozjasňuje, vyhlazuje, redukuje výskyt tmavých kruhů a otoky, Kiehl´s Since 1851 (patro +1). Krém s kofeinem Fast Response Eye Cream – zmírňuje otoky, zpevňuje, zabraňuje výskytu tmavých kruhů pod očima, M.A.C Cosmetics (patro -1).

Kristýna Svobodová
Mohlo by vás zajímat