Vítejte v Affliction!

27.9.2013

Příběh módní značky Affliction se začal psát na kalifornské Seal Beach v srpnu roku 2005. Všechno se to odehrálo tak, že se sešlo několik přátel, aby si o víkendu vyrobili pár kousků vlastních triček, která budou unikátní nejen svým střihem a materiálem, ale především výtvarným zpracováním. Netušili, že se jejich myšlenka tak rozroste a zrodí se značka, jejímž cílem je šít nejoriginálnější oblečení na světě. Název „Affliction“ znamená „bolest a utrpení v důsledku nepřízně osudu“. Tento název byl pro značku vybrán proto, že její zakladatelé mají dřívější zkušenosti z módního průmyslu, který je notoricky známý tím, že je velmi soutěživý a někdy dost drsný. Název je tedy trochu slovní hříčkou.
Affliction má nové zboží každé 2 měsíce, tedy žádnou podzimní/zimní kolekci. Novinkou je nyní řada „Performance“ – to jsou sportovní trika, tepláky, kraťasy finančně méně náročné.
Proč Affliction v Praze? zeptali jsme se manažerky českého Affliction. A její odpověď? „Před cca 3 roky jsme se s touto značkou seznámili přes MMA (Mixed Martial Arts), protože naše firma primárně začínala s tělocvičnou na bojové sporty na Smíchově, poté jsme začali dovážet vybavení (Everlast, Bad Boy a další) a jak se rozšířil sortiment, vymysleli jsme název MMA shop, který tak nějak zastřešuje vše od vybavení po oblečení. Protože sledujeme svět MMA, boxu, thai boxu… a dalších, viděli jsme na zápasech a veletrzích i krásná trička, kompletně pokrytá velice detailními zajímavými designy – Affliction. Začli jsme nejdříve dovážet tzv. „Signature series“ – to jsou trika, kde jsou jména fighterů zakomponována přímo v ornamentu. Nicméně velice se nám líbila i další móda, kterou Affliction produkuje a projevili jsme zájem o obchodní zastoupení pro ČR a SR. Affliction je naše srdeční záležitost. Naprosto se ztotožňujeme s krédem této značky a životním stylem, který propaguje (LIVE FAST = žij rychle, motorky, auta, MMA, tetování, extrémní sporty, design, umění, rocková hudba, ale taky podpora ruční práce – ručně „vypiplané“ staré motorky a auta, krásná truhlářská práce, kožené výrobky). Líbí se nám způsob, jak se designy navrhují a vytvářejí, co je pro designery inspirací. Fakt, že „rebelují“ i na tom, že naprosto nesledují žádné trendy a dělají si, co chtějí. Používají technologie tisku jinak, než k čemu byly určeny. Líbí se nám fakt, že veškeré tisky (tzn. trička, oboustranná trika s dlouhým rukávem a mikiny) jsou vyráběné ručně ve vlastních továrnách v Los Angeles a Mexiku. Málokterý produkt je dnes „handmade“ a to ještě „handmade in USA“ Na webových stránkách připravujeme záložku, kde si zákazníci mohou na videu prohlédnout, jak se konkrétní produkt vyrábí, je to velmi zajímavé. V Číně má Affliction také vlastní továrnu, zde se dělá to, co je šité – tzn. jeansy, kožené bundy, pánské košile, kabáty. Firmu založili 4 lidé, z nichž 3 jsou stále ve vedení firmy, na němž se denně podílí. Affliction je pro lidi, kteří jdou a udělají to, za čím si stojí, bez ohledu na to, co si o tom myslí zbytek světa.

 

Zakladatelé (Courtney Dubar, Todd Beard, Eric Foss a Clifton Chason), kteří se sami označují za plaché a antisociální bytosti, mají bohaté zkušenosti s grafickým designem a sítotiskem. Jejich záměr je posunout hranici toho, co je v rámci zpracování oblečení možné a stát se přední výtvarně založenou módní společností. Dokážou si vyhrát dlouhé hodiny s barvami, inkoustem a zajímavými technikami, aby vytvořili triko s unikátní patinou nebo batikou a zároveň detailními kresbami. Jsou to výtvarníci a oblečení je jejich plátnem. Neřídí se běžnými pravidly tisku, jejich kreativní vize podněcují emoce a znázorňují boj mezi dobrem a zlem. Vizuály často působí na zákazníky tak, že se chtějí dozvědět více. Kreativní tým během dne zdokonaluje své kresby do nejmenšího detailu, v noci pracuje se sítotiskem a vytváří umělecká díla, která pak tisknou na oblečení. Jsou velice důslední a pevně stojí za svými návrhy. Je jim úplně jedno, pokud se někomu jejich díla nelíbí. Tato značka zjevně není pro všechny a autoři to tak také chtějí.

 

Přesto, že má značka své kořeny spojeny s komunitou MMA zápasníků, její motto „Live Fast“ oslovuje také vyznavače hudebního stylu Rock & Roll, rock, punk a je spojována se specifickým životním stylem motorkářů, tetovacích salonů, adrenalinových sportů a milovníků amerických veteránů. Značka Affliction nabízí pánskou, dámskou a dětskou módu. Přestože klíčovým kouskem, který stál u zrodu firmy, bylo pánské tričko, dnes v kolekcích najdete také džíny, polokošile, mikiny, šaty, hodinky, šortky a plavky. Značka také nabízí košile ve spolupráci se známými hudebníky jako Avenged Sevenfold, Ozzy Osbourne, Black Sabbath, Megadeth, Pantera, Korn, Staind, Static-X, Testament, Stíny Fall, Atreyu, Behemoth, Biohazard a mnoho dalších. Většina kreseb zobrazuje andělská křídla, růže, lebky, kostry, kříže a meče. V celé České republice má Affliction pouze jednu pobočku – a to u nás v PALLADIU na patře -2. Pokud jste ji ještě nenavštívili, tak se do ní při příští cestě do PALLADIA rozhodně vydejte. : )

Affliction1 Affliction2 Affliction3

Sandra
Mohlo by vás zajímat