Velikonoční hodování

20.4.2014

Velikonoce už jsou tu, a byť je už asi málokdo slaví v jejich plné šíři se všemi tradicemi a zvyky, je to hezká příležitost sejít se s rodinou či přáteli a dát si něco dobrého.

Jako každý měsíc, odnesla jsem si i tentokrát ze supermarketu albert (-2 patro), jejich magazín. Ráda si jím listuji a nechávám se inspirovat nápaditými recepty. Navíc oceňuji, že jsou většinou vymyšlené tak, že potřebné suroviny seženu opravdu přímo na prodejně.

Je ale pravda, že málokdy se nakonec odhodlám něco opravdu uvařit. Většinou jen tak listuji magazínem sem a tam, prohlížím si fotky a mlsně se olizuji:) Řekla jsem si proto, že bych měla také jednou něco konečně sama vyzkoušet, a tak jsem se rozhodla, že to pojmu v trochu větším stylu. Bez většího publika bych se asi nedonutila chystat opravdu pořádný oběd i se zákuskem. A tak jsme si udělali takovou menší předvelikonoční sešlost.

Z receptů nebylo snadné si vybrat. Všechny vypadají opravdu lákavě. Nakonec jsem se rozhodovala také podle časové náročnosti, protože například Velikonoční věnec s medovým máslem (v tištěném magazínu str. 56) mne velmi lákal, ale těsto musí tři hodiny kynout, což bych bohužel nestihla. Rozhodně si ale na něj někdy vyhradím čas, protože věřím, že bude stát za to:) Nakonec jsem vybrala Jarní kuřátka s česnekovo-tymiánovým máslem (str. 52), ke kterým jsme podávali Jarní bramborový salát (str. 42). Jako dezert jsem připravila Avokádové brownie (str. 36), protože avokádo mám ráda a lákalo mne ho vyzkoušet ve sladké podobě.

Nejprve jsem se pustila do kuřátek. Měla jsem velkou radost, že se mi povedla sehnat malá žlutá jarní kuřátka, protože ta jsem nikdy nezkoušela. Musím říct, že jsou opravdu výtečná. Čerstvý tymián mi krásně provoněl celou kuchyň, a tak doufám, že mi v květináčku ještě dlouho vydrží.


DSC_0499
Příprava:)
DSC_0018
Už jen strčit do trouby…
DSC_0075
A je to

Pečené kuřátko rozhodně mohu jen doporučit. Všechny přísady dáte do pekáče a pak už jen čekáte, kdy se vám maso dopeče. Skvělá je i omáčka vytvořená z výpeku, vývaru a upečeného česneku s citronem. Dala jsem citronu o něco víc, než bylo v receptu, ale nebylo to na škodu. Omáčka je pak příjemně kyselá a celý pokrm pěkně osvěží.

Jako přílohu jsem se rozhodla pro Jarní bramborový salát, ve kterém mne nalákal chřest a hráškové lusky. Bohužel jsem nakonec na lusky nikde nenarazila, a tak jsem do salátu dala o něco více ředkviček a chřestu. Chřest mne velmi příjemně překvapil, protože byť mi chutná, málokdy se mi poštěstilo narazit na opravdu čerstvý bez dřevnatých částí. Místo jarních brambor jsem nakonec použila běžné salátové brambory, ale myslím, že to nebylo výrazně na škodu.

DSC_0031

Oloupat, nakrájet, uvařit…

DSC_0040

Ještě smíchat a přidat brambory s chřestem.

DSC_0131

A je to:)

Salát je opravdu vynikající a dá se použít i samotný třeba na nějaký letní piknik s přáteli. Spolu s kuřátky a upečenou mrkvičkou vytvořil na talíři téměř neuvěřitelnou paletu barev.

DSC_0173

Hosté mohou přijít

Avokádové brownie jsem si musela trochu upravit. Avokádo je sice v těstě opravdu báječné a oceňuji jej jako náhradu másla či oleje, mírně mne však zarazilo množství cukru, které se do těsta přidává. Vzhledem k tomu, že se do těsta dává tabulka hořké čokolády (použila jsem dokonce ze 70% kakaa), která je sama o sobě přeci jen sladká, zdá se mi 400 g cukru na 128 g mouky opravdu přehnané. Dala jsem cukru sotva polovinu a směs se mi i přesto zdála opravdu hodně sladká. „Naředila“ jsem proto těsto hořkým kakaem, moukou a studenou vodou a výsledek nakonec opravdu stál za to. Avokádová šlehačka navrch skvěle doplní sladkou, čokoládovou chuť a celý dezert odlehčí. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je, aby avokádo bylo opravdu důkladně rozmixované. V opačném případě mohou avokádové hrudky způsobit komplikace při zdobení. (Na chuť ale žádný vliv nemají:))

DSC_0200

Sladká tečka na závěr.

Celkově jsem byla s recepty velmi spokojena a myslím, že se brzy pustím i do dalších experimentů i z tohoto čísla magazínu. Už se například moc těším na Fíkovo-ořechový chléb s tvarohem a pomeranči (str. 18) a samozřejmě na tradiční Velikonoční mazanec (str .87).

Přeji krásné, ničím nerušené svátky, milé koledníky a bohatou výslužku:)


Zde je online k dispozici Magazín Albert v kuchyni.
470042_110613_web_04_141

Lucie
Mohlo by vás zajímat