Trollbeads – dánská céčka

27.11.2013

Trollbeads neboli doslova korálky od trollů jsou šperkem s opravdu propracovaným příběhem. Omámily mnoho milovníků blýskavých věciček a staly se oblíbeným dárkem pro ženy. Dokonce si vytvořily spoustu sběratelů, kteří jsou schopni za starými limitovanými edicemi dojít až na kraj světa. Je to i váš případ nebo svůj Trollbeads kousek ještě nemáte?


Příběh Trollbeads je jedinečný. Takový počátek, jaký má ve své historii značka Trollbeads, už v dnešní době najdeme u málokteré značky, a pokud ano, často je také trošku marketingově okořeněný. Trollbeads korálky však vznikly z docela čistého přání jednoho dánského zlatníka udělat své milované radost. Vymyslel šperk, který poskytoval nekonečné variace – na kovový řetízek s dvojitou karabinkou si žena každé Vánoce mohla navěsit podle svého gusta nové korálky, díky čemuž vyčarovala zase nový šperk. Do šperku se však nezamilovala jen ona, ale postupně i mnoho dalších žen i mužů po celém světě.
 
Trollbeads korálky a přívěsky se dávají na řetízky vyrobené z kvalitního Sterling stříbra, které neobsahuje nikl, takže můžete zapomenout na alergie! Díky  tzv. „královské vazbě“ nelze řetízek přetrhnout, takže žádné strachy, že byste své korálky mohli poztrácet. Kromě stříbra se na šperky používá také zlato (to ale pouze na zakázku), sladkovodní perly, muránské sklo, zirkony nebo drahé kameny. Pořídit si je můžete v podobě náhrdelníku, náramku, prstenu nebo dokonce náušnic. Nejdůležitějšími komponenty jsou určitě barevné skleněné korálky a stříbrné odlívané tvary. Ty se odlévají do ztracené formy, to znamená, že se předem daný tvar nejdřív vymodeluje z vosku, odlije se sádrová formička, vosk se rozpustí a hurá na stříbro! Každá taková sádrová formička však vydrží jen určitý počet odlití, takže se za prvé nejedná o masovou výrobu a za druhé, a to je asi nejdůležitější, je každý design vyrobený ručně. Na celý proces výroby se můžete podívat v tomto videu. U kolekce andělíčků prý zákazníci mohli dokonce najít pokaždé jinak se tvářící obličej 🙂 představa, že každý skleněný korálek si piplá sklář sám, je v dnešní uspěchané době téměř jako sen.

IMG_2478

IMG_2402

V kolekci Trollbeads je momentálně přes 1000 kousků a každý z nich má svůj příběh. Například jeden zelený korálek se jmenuje „Pásovec“ a byl pojmenován podle staré ódy indiánů na pásovce 🙂 Korálky získávají časem sběratelskou hodnotu, protože staré kousky se stahují z oběhu a zařazují se do tzv. Muzea, kde dožívají své seniorské dny. Na ruce na obrázku můžete vidět takového muzejního hrošíka, kterého nosí slečna prodavačka z kiosku Trollbeads. Ten najdete v PALLADIU na patře -1. Originálním šperkem je sama o sobě i dvojitá karabina (dvojitá proto, aby se jeden konec zacvakl za řetízek a druhý sloužil jako běžné zapínání), která má různé tvary a podoby. Každá sezónní kolekce má také nějaké téma – naposled to byla například Příroda, Květiny narození nebo Láska.

IMG_2408IMG_2440IMG_2466IMG_2465

Každoročně Trollbeads pořádá velkou soutěž o nové designy korálků. Lidé z celého světa zasílají své návrhy na určené téma (letos to například byla Lidová rčení) a 10 nejlepších se potom stane částí stálé kolekce. Vítězové také dostanou svůj korálek v 18ti karátovém zlatě a do kapsy ještě nějakou finanční odměnu. Věřte tomu nebo ne, loňskou soutěž vyhrála návrhářka z České republiky a jak dopadly návrhy, které se letos soutěže zúčastnily, se můžete podívat zde.
 

Pokud si chcete pořídit Trollbeads šperk a nevíte si rady, jakými kousky začít, zkuste speciální nabídku z edice STORIES OF YOU. Skládá se ze stříbrného náramku s jednou karabinkou a jedním korálkem – výběr ostatních korálků je už na vás a vaší fantazii nebo vkusu 🙂 Pro ty, kteří Trollbeads již propadli, se vyplatí klubová karta. Na ni sbíráte body za každých 200 korun. Za předem určený počet nasbíráných bodů jste pak odměněni slevou na nákup, dárkem k nákupu dle vlastního výběru, a nebo možností zúčastnit se speciálních akcí, které se nabízejí jen pro držitele této karty. Další výhodou je i fakt, že při každém nákupu se na kartu zaeviduje, co jste si v Trollbeads pořídili, takže pokud vás někdo z blízkých bude chtít potěšit některým z Trollbeads kousků snadno tak zjistí, který již máte a který ještě ne. Nemusíte se tedy bát, že se dárce se svým dárek nestrefí 😉

IMG_2422 IMG_2453 IMG_2457

Poslední novinkou je nová značka X by Trollbeads, což jsou vlastně céčka – komponenty, které se spojují a vytváří tak opět originální šperk.  Nejlevnější černé céčko z kaučuku stojí 40 korun, doplnit se dá například bronzem nebo stříbrem. Celý výběr je laděný spíše moderně, mezi přívěsky však najdete i klasiku v podobě například znamení čínského horoskopu.

IMG_2435 IMG_2449IMG_2428  IMG_2419 IMG_2413

Zajímavým šperkem je také FANTASY náhrdelník, u kterého si vyberete hlavní přívěšek – může být v podobě víly, sladkovodní perly nebo čeného onyxu – a pak už si na něj korálky navlékáte stejně jako na náramek. Nosit se dá dlouhý i kratší ke krku, záleží jen na tom, co se vám víc líbí 🙂

IMG_2394  IMG_2469

A na závěr poslední informace – pokud jste ještě nepsali dopis Ježíškovi, inspirujte se limitovanou Vánoční kolekcí 2013. Stříbrný korálek ve tvaru srdce „In your heart“ nebo „Blizzard“ korálek vás určitě dostanou 😉 Zavítejte do kiosku Trollbeads v PALLADIU na patře -1 a přesvědčte se sami.

Thea
Mohlo by vás zajímat
2.3.2015
Od Petera