Tanec v dešti

4.12.2014

Nevím jak vy, ale já konec listopadu, přestože je obdobím vytrvalých dešťů, a poslední dobou vlastně i celá první půlka prosince, zbožňuji. Kdy jindy je příroda tak tajemná a pohádková, než v posledních pár týdnech před Vánoci. Stromy setřásly valnou většinu svého listí a chystají se na zimu a na sněhovou pokrývku. Vítr má jedinečnou vůni spadaného listí a slunce nám posílá poslední malou dávku tepla. Je to zkrátka období vhodné pro dlouhé procházky v lese, kávové či čajové dýchánky na zahrádkách restaurací (samozřejmě takových, kde vás přes nohy příjemně hřeje deka a záda rozehřívá venkovní plynové topidlo) nebo třeba pro návštěvu nějaké příjemné evropské metropole – mraky turistů jsou už obvykle ty tam a vy si užijete tu pravou nikým nerušenou atmosféru. Dýchá na vás ta pohoda a uvolněnost? Není divu, to je totiž konec podzimu.
 
Podzim má ale i svou druhou stránku, tu méně příjemnou. Dešťová přeháňka vás může překvapit kdykoliv a kdekoliv – cestou do práce, na procházce městem nebo při venčení psa. V létě by to mohlo být za jistých okolností příjemné osvěžení, ale při teplotách kolem nuly si tak akorát zaděláte na pěknou rýmu nebo prochladnutí.
 
První nepostradatelnou ochranou před deštěm je deštník. Výběr toho pravého však není hračka. Ještě jsem neobjevila jeden jediný, který by si zasloužil pojmenování „univerzální“ deštník pro všechno. A tím samozřejmě myslím pro všechny příležitosti, outfity i stupně a sílu deště. Stoprocentně však vím, že se vyplatí si připlatit. Při výběru prohlížejte nejen barvu, ale i konstrukci. Deštník by měl jít snadno otevřít i složit a neměl by se prolamovat – to ale poznáte až v reálné akci. Pak budete jen doufat, že se neotočí druhým směrem a vy neskončíte jak zmoklá slepice 😉
kolaz-destniky

1. TOPSHOP (patro +1), 2. Tom Tailor (patro 0), 3. PERY (patro -1), 4. Camaieu (patro 0)

 
Déšť a vítr mohou být mnohdy velice nepříjemnými živly. Je proto důležité se proti nim pojistit kvalitní, nepromokavou a odolnou bundou či kabátem. Znám spoustu urputných zastánců vlněné klasiky, ale tenoučký flaušový či tvídový kabátek vás před deštěm nezachrání. Možná jen v případě, že byste kolem sebe měla gardu deštníků. Lepší volbou jsou prošívané bundy/kabáty, které se ve výběru oproti minulým rokům o hodně zlepšily. V nabídce u téměř každé módní značky najdete alespoň jeden takový kousek, který je vyrobený buď z peří nebo jeho směsi. Při teplotě okolo nuly příjemně zahřeje a díky impregnaci odolá i dešti. Já sama jeden takový vlastním a nedám na něj dopustit – veřtě, že pak vás příroda jen tak nedostane 😉
kolaz-bundy

Z leva: TOPSHOP (patro +1), Napapijri (patro +1), TOPSHOP, Armani Jeans (patro +1), TOPSHOP.

 
V mládí jsem cestou do školy často skákala přes kaluže, tato tendence se mě stále drží. V každém z nás je i v dospělosti kousek dítěte, páni kluci by mohli vyprávět 😉 Ale podle mě na tom není nic špatného. Stačí se vybavit nepromokavými botami a kaluže či proudy vody na silnici nebudou překážkou. Už několikátým rokem jsou v trendu gumové holínky všemožných barev, vzorů a letos hlavně střihů. Vyrábí se i takové, které jsou téměř k nerozeznání s koženými kozačkami. Holínky můžete nosit jak ke sportovním teplákům na procházku, tak k džínům do práce. Přestože jsou spíše sportovní záležitostí, nebojte si je vzít i k sukním či šatům – farmářský trend se v nadcházejících jarních kolekcích opět vrací!
kolaz-boty

Černé gumáky s nýty, Office Shoes (patro -1). Modré boots, Office Shoes. Stříbrno-modré holínky, PERY (patro -1). Černé lakovaná perka, Baťa (patro -1). Prošívané vysoké tenisky, Calvin Klein (patro +1). Červeno-černé nízké gumáky, TOPSHOP (patro +1). Černé prošívané boty, Guess (patro +1).

Peter
Mohlo by vás zajímat