4 recepty na letní posezení

23.7.2020

Horké dny a vlahé večery si žádají chlazené, či dokonce mražené nápoje a k tomu něco lehkého k uzobávání.


Aperol Spritz nanuky

Ingredience na 6–8 nanuků:
4 velké pomeranče (z toho 2 chemicky neošetřené)
50 g krupicového cukru
2 lžíce vody
90 ml aperolu
90 ml prosecca

JAK NA TO?
Ze 2 pomerančů oloupejte škrabkou proužky kůry bez hořké bílé části. Do rendlíku nasypte cukr, vlijte 2 lžíce vody a nechte na mírném ohni rozpustit na hustý sirup. Odstavte, přidejte pomerančovou kůru, přiklopte a nechte zcela vychladnout. Pak proužky kůry vyjměte. Ze všech 4 pomerančů vymačkejte šťávu, měli byste získat 300 ml. Přes sítko ji nalijte do džbánku a smíchejte s cukrovým sirupem, aperolem a proseccem. Směs rozlijte do pevnějších stojacích nanukových formiček (směs je tekutá a ze silikonových formiček naležato by vytékala otvorem pro dřívko), dejte do mrazáku a nechte 1 hodinu tuhnout, pak vetkněte nanuková dřívka a nechte minimálně přes noc, ale nejlépe 24 hodin mrazit.

Ingredience potřebné pro tyto recepty zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2) nebo v oddělení potravin Marks & Spencer (patro 0, +1). Vynikající čaje a bylinné směsi nabízí OXALIS (patro –2) a prodejna arko (patro –2).


Ibiškový ledový čaj s mátou a jahodami

Ingredience pro 6 osob:
4 lžičky sušené máty
6 lžiček sušených květů ibišku
1,5 litru vroucí vody
500 g jahod + další pěkné na ozdobení
šťáva z 1 citronu
80 ml medu, rýžového, jablečného nebo jiného sirupu
led podle chuti
čerstvá máta na ozdobení

JAK NA TO?
Do konvice nebo džbánu z varného skla dejte sušenou mátu a ibišek a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat 15 minut. Čaj slijte přes jemné sítko a ještě vymačkejte, abyste z něj dostali co nejvíce chuti. Nechte vychladnout. Jahody, citronovou šťávu a med nebo sirup dejte do mixéru, rozmixujte na pyré, přilijte k čaji a promíchejte. Podávejte s ledem, ozdobené snítkami máty a plátky jahod.

TIP Chcete-li, protřete jahodové pyré přes jemné síto, tak ho zbavíte všech zrníček.

Ingredience potřebné pro tento recept zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2) nebo v oddělení potravin Marks & Spencer (patro 0, +1). Džbány na vodu v prodejně BOHEMIA CRYSTAL & PORCELAIN PREMIUM STORE (patro +2).


Pro každodenní užití i sváteční stolování, moderní dvanáctidílná jídelní sada Rosenthal Mesh Aqua, z obchodu POTTEN & PANNEN (patro -2).


Salát z nakládaných oliv

Ingredience pro 6–8 osob:
200 g velkých zelených oliv
200 g plněných zelených oliv (mandlí, papričkou apod.), scezených
4 řapíky celeru, nakrájené na plátky
2 střední červené cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
2–4 mrkve, nakrájené na tenká kolečka
1 lžička harissy nebo jiné chilli pasty
hrst nasekané hladkolisté petrželky
1/2 lžičky sušeného oregana
4–6 lžic panenského olivového oleje

JAK NA TO?
Promíchejte všechny přísady a salát nechte hodinu v chladu rozležet.

Ingredience potřebné pro tento recept zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2) nebo v oddělení potravin Marks & Spencer (patro 0, +1). Budete-li si chtít salát vzít s sebou jako svačinu na prázdninový výlet, kupte si cestovní dózu v Tchibu (patro –2).



Inspiraci a recepty na chutné letní občerstvení najdete v kuchařkách Zmrzliny, Oheň a dým nebo v klasické Letní kuchařce. K zakoupení v knihkupectví LUXOR (patro –2, –1).


Cuketové rolky

Ingredience pro 4 osoby:
1 menší cuketa
sůl
olivový olej na opékání + na pokapání
80 g čerstvého smetanového sýra nebo crème fraîche
1/2 stroužku česneku, utřená
1 lžička provensálského koření (podle chuti)
50 g sušené šunky (prosciutto crudo)
svazek pažitky (nemusí být)
lístky bazalky na ozdobení

JAK NA TO?
Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na dlouhé tenké plátky. Plátky osolte a nechte zhruba 15 minut odpočívat, aby se vypotily. Každý plátek zlehka ogrilujte nebo opečte na pánvi na trošce oleje.
V misce smíchejte sýr s česnekem a provensálským kořením, osolte podle chuti. Na cuketové plátky položte vždy půl plátku sušené šunky a potřete slabou vrstvou ochuceného sýra. Stočte, případně použijte párátko na zajištění spoje nebo rolky svažte „stéblem“ pažitky, na talíři zakapejte olejem a ozdobte bazalkou.

TIP Náplň lze i chuťově obměnit – místo provensálských bylinek můžete použít najemno nasekaná sušená rajčata, olivy, bazalku a čerstvá rajčata nebo kopr.

Ingredience potřebné pro tento recept zakoupíte v supermarketu Albert (patro –2) nebo v oddělení potravin Marks & Spencer (patro 0, +1). Servírovací porcelán pořídíte v prodejně POTTEN & PANNEN (patro –2).

Stáňa Moravcová
Mohlo by vás zajímat