Svatý Valentýn

12.2.2014

Zdá se, že svátek svatého Valentýna u nás už zdomácněl. Ve výlohách prodejen již tradičně v tomto období dominují odstíny červené a růžové, kam se podíváte, všude samá srdíčka. Je to znamení, že Valentýn je už zase tady. Jak ho letos oslavíte? A čím obdarujete svou drahou polovičku?

V anglosaském světě má svatý Valentýn již dlouhouletou tradici. Původ svátku svatého Valentýna je obestřen mnoha legendami. Pravděpodobně vychází z pohanského svátku Lupercalia, který oslavoval plodnost a konal se 15. února. Až papež Gelasius I. ustanovil 14. únor svátkem svatého Valentýna. Historici se však zcela neshodují v tom, o kterého Valentýna se vlastně jedná, a jaký byl příběh vedoucí k jeho svatořečení. Nejčastěji se uvádí, že to byl kněz žijící kolem roku 270 n.l. za vlády Claudia II. Tento císař údajně vyhlásil zákaz sňatků, jelikož byl přesvědčen, že mladí nesezdaní muži jsou lepší vojáci. I přes tento zákaz však kněz zamilované páry tajně oddával. Za to se nakonec dostal do vězení a následně byl 14. února popraven. Jeho tělo bylo buď pohřbeno v Římě nebo 80 km od něj v Terni. Část jeho ostatků, většinou jen části kostí, se ale ve středověku dostala do mnoha evropských zemí – a to i k nám do Čech. Jedná se o kost z lopatky, která se uchovává na oltáři baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě v Praze. Společně s dalšími relikviáři se vystavuje pro veřejnost vždy jen 14. února.

 

 

359212-top_foto1-t5k8j

lopatka svatého Valentýna

 

Ke svátku svatého Valentýna se váže hned několik pověr. Nezadaným se doporučuje mít oči na šťopkách. První osoba opačného pohlaví, kterou ten den potkají, má totiž být jejich osudová láska a toto manželství bude mimořádně šťastné. Další nápovědu, co přinese budoucnost, přináší ptáci. Když pohlédnete ráno na nebe, první pták, kterého spatříte vám vše prozradí. Uvidíte-li letět sýkorku, bude to námořník. Stehlík prý zase věští blahobyt v náruči boháče. Holubice slibuje věrného partnera a modřinka šťastného člověka. Pokud dívka spatří kosa, bude sdílet život s farářem.

Všem zamilovaným se doporučuje posnídat toast s máslem posypaný skořicovým cukrem, obdarovat svého milého dárkem, který ho překvapí a rozesměje. A poslat valentýnku – nejen partnerovi, ale také přátelům nebo rodičům. My však pro vás máme spoustu dalších tipů, jak si tento den pěkně užít. V PALLADIU v Kavárně Creperie (patro +2) vám na kávu mléčnou pěnou vykreslí krásné romantické motivy a v Neo Palladium Café (patro -2) si pro vás dokonce připravili speciální Valentýnské menu. Pokud vás teplý únor láká jít ven a chcete si užít kávu na sluníčku, doporučujeme zastavit se v kiosku Paul Bakery (patro 0), kde si můžete odnést hned dva kávové nápoje za cenu jednoho za předpokladu, že zaplatíte bezkontaktní kartou MasterCard® PayPass™. A jestli vás honí mlsná nebo chcete svému miláčkovi přinést nějakou dobrou čokoládu, stavte se pro něco sladkého v kiosku čokoládových dobrot BON BON (patro 0).

paul bonbon

A jak si vychutnat valentýnský večer doma? V prodejně MANUFAKTURA (patro -2) máte plán romantického večera popsaný v sedmi krocích. Dopřejte si voňavou koupel a vzájemnou masáž s výrobky z vinné révy, která nejenom krásně voní, ale také je zdrojem unikátních přírodních antioxidantů. Navíc obdržíte zdarma speciální Valentýnský čaj, pokud nakoupíte za více než 299 Kč. A koho by pouze vůně vína neuspokojila, může ji podrthnout třeba chutí vína Proseco Vino Spumante Rosé Brut, které je krásně svěží, ovocné a jemně perlivé. Dostanete jej například v prodejně Kratochvílovci (patro-2).

manufaktura kratochvilovci

Pozadu s Valentýnskou nabídkou však nezůstala ani prodejna Yves Rocher (patro 0), která nabízí zvýhodněné pánské i dámské parfémy. A jestli se chystáte svou drahou polovičku potěšit nějakým parfémem doporučujeme vám prodejnu Marionnaud Parfumeries (patro -2), kde při nákupu dvou věcí získáte 40% slevu na levnější z nich. A při nákupu nad 1 999 Kč obdržíte exkluzivní náramek se srdíčkem. Přikloníte-li se spíš k dárku v podobě šperku, zajděte do prodejny Valentina (patro 0), kde pořídíte speciální kolekci Valentýnských šperků, na které navíc v rámci oslav svatého Valentýna v PALLADIU získáte slevu 20–30 %. Pokud koupíte šperk v hodnotě vyšší než 15 000 Kč, obdržíte dokonce zdarma opravu a čištění libovolného šperku, který již vlastníte.

 marionnaud yves rocher

Mezi vděčné valentýnské evergreeny patří bezesporu spodní prádlo. Pro pohodlné a zároveň sexy skočte do Intimissimi (patro +1) – v nabídce je jak dámské, tak i pánské.

Intimissimi

Kromě nakupování valentýnských dárků, které v pátek 14. února na svatého Valentýna v PALLADIU pořídíte ve vybraných prodejnách se slevou, vám doporučujeme zastavit se na patře -2. Tam se od 14 do 19 hodin  můžete nechat vyfotit ve speciálním fotokoutku HappyBox a odnést si tak domů originální valentýnku ve formě fotky – všechny tyto fotky budou zařazeny do hlasovací soutěže, která bude probíhat od pondělí 17. února ve speciální aplikaci na facebookové stránce PALLADIA. Co dalšího vás v PALLADIU na svatého Valentýna čeká, se dočtete zde.

Přejeme vám všem krásného Valentýna!

Lucie
Mohlo by vás zajímat