Smoothies: 2 snadné recepty pro vaše zdraví!

7.7.2015

Smoothies. Všichni o nich mluví, všude je prodávají, všichni je pijí… Rozhodla jsem se tomuto zdravému trendu “podívat na zub”, vyzkoušet jejich přípravu a konzumaci na vlastní kůži a to nej vám doporučit.

Smoothie je vlastně takový čerstvý mixovaný nápoj na ovocném a zeleninovém základu – ideálně bez jakýchkoli přídavků umělých sladidel, konzervantů nebo cukru. Tyto husté koktejly jsou velmi výživné a hodí se například ke snídani nebo před většími fyzickými aktivitami – tělo tak z ovoce díky rychlým cukrům může okamžitě čerpat energii. U tzv. “zelených smoothies” ovoce kombinujeme s listovou zeleninou, například se salátem, magnoldem, zelím, špenátem, atd. Listová zelenina obsahuje řadu vitamínů a antioxidantů: je zdrojem vápníků, hořčíku a vitamínu C. Přítomný chlorofyl napomáhá tvorbě hemoglobinu i celkové regeneraci organismu a zpomaluje stárnutí.

Více o blahodárných účincích zelených koktejlů si můžete přečíst například v knihách “Green smoothie legendy” Victorie Boutenko – jeden z jejích nejznámějších titulů Zelené smoothie – Revoluce ve výživě seženete v Knihkupectví PALLADIUM (patro –1, –2).


smoothie_palladium_blog (2)

Jak na to?

Pro svůj první smoothie pokus jsem si vybrala několik receptů od výše zmíněné Victorie Boutenko – a ty dva nej, do kterých jsem se opravdu zamilovala, vám teď představím. Oba obsahují jak ovocnou, tak zeleninovou složku. Na jejich přípravu jsem použila obyčejný tyčový mixér, který byl sice pro mě jako začátečníka dostačující, nicméně jím nešlo dosáhnout té pravé ‘smooth’ struktury. Pro ty, co to se smoothies myslí vážně, doporučuji zakoupit výkonnější stroj – mixéry vhodné jejich přípravu vyrábí například značky Kenwood (Kenwood BL460), Concept (Concept SM-3350) nebo Electrolux (Electrolux PerfektMix ESB2400) a pořídíte je do cca 1000 Kč. Pro náročnější se naskýtá možnost „velkokapacitního“  G21 Blender Perfect smoothie za cca 5500 Kč. Všechny zmíněné přístroje seženete v EURONICS (patro 2).

Příprava smoothies je opravdu nenáročná, o čemž svědčí to, že kromě mixéru je potřeba už jen řádná zásoba čerstvých surovin, pro které se můžete zastavit třeba v Marks & Spencer – Fresh Food (patro 0, +1) nebo v Albertu (patro -2).

 

Melounové orgie

Pro výrobu „Fantastického melounového koktejlu“ jsem použila:

  • 4 šálky kousků melounu
  • 1 banán
  • 5 listů římského salátu
  • šťávu z půlky citronu


smoothie_palladium_blog (1)
smoothie_palladium_blog (4)

smoothie_palladium_blog (3)

Římský salát obsahuje mnoho vitamínů (A, B, C, K), beta-karoten, hodně vlákniny a minerálů (draslík, chrom, atd.). Pomáhá při zažívání a má pozitivní účinky na zdraví srdce a cév. Vodní meloun tvoří až z 93% voda. Kromě ní se v melounu skrývají kyselina listová i citronová, vitamíny A, B a C a minerální látky jako zinek, selen, vápník, hořčík, železo a jód. Banány jsou pro tělo bohatým zdrojem sacharidů a obsahují mimo jiné velké množství hořčíku a draslíku.

Kombinací těchto surovin spolu s citronovou šťávou vznikl nápoj s lahodnou chutí, ve které převládala melounová a banánová složka. Vzhledem k tomu, že jsem použila jen ponorný mixér, nebyla jeho struktura úplně to pravé ořechové, ale to mým chuťovým pohárkům vůbec nevadilo 🙂

 

Špenátové opojení

Druhým receptem, který vám doporučuji, je smoothie s názvem “Every Child’s Favorite”. Na jeho přípravu potřebujete:

  • 3 šálky listového špenátu
  • 3 šálky jahod
  • 1 banán
  • 2 šálky vody


smoothie_palladium_blog (7)
smoothie_palladium_blog (5)

smoothie_palladium_blog (6)

Špenát v sobě mimo svou již notoricky známou složku, železo, obsahuje také řadu antioxidantů (např. lutein, zeaxanthin, vitamíny A a C), karotenoidy (např. beta-karoten), vitamín K nebo kyselinu listovou, která je společně se železem přispívá k tvorbě červených krvinek. Tento smoothie koktejl je však díky svým ostatním ovocným součástem vhodný nejen pro milovníky Pepka námořníka. Ač výsledek v mém podání nebyl žádná velká pastva pro oči, chuťově to byla jiná paráda! Jahody a banán koktejlu dodaly nasládlou chuť a společně se špenátem vytvořily velmi příjemnou kombinaci.

Moje první self-made smoothie koktejly mě velmi mile překvapily. Jejich výroba byla bleskurychlou záležitostí a stejně tak i následný úklid v kuchyni (což je za mě vždycky plus)! Stejně tak rychlá byla bohužel i konzumace 🙂 Určitě jsme se se smoothies nepotkali naposledy! Vzhledem k jejich snadné a rychlé přípravě a blahodárnému účinku na mé zdraví bych si je mohla sama připravovat doma pravidelně. A pokud se mi do toho zrovna nebude chtít, přenechám to jiným a skočím si do patra –2 v PALLADIU do kiosku UGOVA ČERSTVÁ ŠŤÁVA 🙂

Ať vám vám jde všechno hladce

přeje

K.

Karolína
Mohlo by vás zajímat