Jak si ve zdraví užít sluneční paprsky

21.5.2018

To, že bychom se měli chránit před slunečními paprsky, všichni víme. Jak si ale pobyt na sluníčku užít na maximum, aniž bychom se museli bát o své zdraví? Víte jaký jste fototyp a co je to SPF?


Váháte při nákupu opalovacích přípravků, jaké SPF máte koupit? Vypadá to jako velká věda, ale v podstatě je to úplně jednoduché. Hlavním úkolem přípravků na opalování je pohlcovat UVB a UVA záření ve správné rovnováze. A právě tuto rovnováhu určuje již zmíněný faktor SPF (Sun Protection Factor). Číslo na obalu vybíráme podle fototypu naší pokožky a také intenzity slunečního záření.

Weleda Dětská krém na opalování SPF 50 Sensitive, Weleda Mléko na opalování SPG 30, Weleda Mléko po opalování, vše, dm drogerie markt, (patro –2).


Jaký faktor je ten správný?

DĚTI
Pro dítě vždy a všude sáhněte po lahvičce s označením SPF 50+, který zajišťuje velmi vysokou ochranu. Přípravek aplikujte vždy 20 minut před každým pobytem na slunci. To platí i pro dospělé. I přes použití správného přípravku na opalování mějte na paměti, že byste měli minimalizovat čas, kdy je vystavována dětská pokožka slunci, obzvláště mezi 12.–16. hodinou. Nadměrné slunění přináší zdravotní rizika. Nezapomínejte tedy chránit dítě kloboučkem, brýlemi, tričkem nebo speciálním fotoprotektivním oděvem.

DOSPĚLÍ
Máte velmi citlivou pokožku, bledou pleť často posetou pihami, světlé oči nebo nazrzlé vlasy? Vaše kůže při opalování vždy zrudne a málokdy přejde do hnědé barvy? Pokud jste odpověděli ano, patříte mezi majitele s FOTOTYPEM I (statistiky uvádějí, že k tomuto fototypu patří asi 2 % obyvatelstva), je nutné používat krémy, mléka či gely na opalování s vysokým faktorem (SPF 50+) a pokud možno speciálně určených pro citlivou kůži. I mezi členy skupiny s FOTOTYPEM II patří majitelé citlivé pokožky, která zrudne a jen občas přejde do hnědé barvy. Do této skupiny se řadí přibližně 12 % populace. Mají světlou pleť (někdy s pihami), blonďaté až hnědé vlasy a oči barvy šedé, modré či zelené. Pod českým sluníčkem by mělo stačit SPF 30.


Dior Bronze Oil v rozprašovačí s ochranou proti slunci SPF15, SEPHORA, (patro 0). Sun Care Milk for Children SPF 50+ opalovací dětský krém, SEPHORA, (patro 0). Intensive Ultra-Rapid Supertanning Treatment SPF 6 – Krém na opalování, DOUGLAS, (patro –1). Suncream Face SPF 50 – Krém na opalování, DOUGLAS, (patro –1).

FOTOTYP III se vyskytuje mezi populací nejčastěji (78 %). Jde o tzv. „normální lidi“ s normální pokožkou, která na sluníčku jen někdy zrudne a hnědne dobře. Mají světlehnědou pleť bez pih. Pokud se přeci jenom spálí, pak jenom mírně. Pokožka po opálení má většinou bronzovou barvu. Pro tyto lidi jsou nejvhodnější přípravky s SPF 20. Jste šťastlivci, kteří mají pokožku odolnou proti slunečnímu záření? Skoro nikdy nezrudnou a snadno hnědnou? Jste bez pih, máte hnědou pleť a tmavý odstín vlasů? Vám bude stačit přípravek s SPF 15, který je vhodný pro FOTOTYP IV. Přestože se opalujete dobře, nezapomínejte ale na vhodné prostředky, které vás ochrání před sluníčkem. Snížíte tak riziko vzniku rakoviny kůže a poškození pokožky.

Mléko na opalování ve spreji OF 50+, Yves Rocher, (patro 0). Mléko po opalování 3 v 1, Yves Rocher, (patro 0). Piz Buin Allergy Lotion – Mléko na opalování SPF 50, Marionnaud Parfumeries, (patro –2). Solait Moisturising Sun Lotion – Krém na opalování SPF 30, Marionnaud Parfumeries, (patro –2).

Na co ještě dávat pozor

Pokud máte mateřská znaménka, věnujte jim pozornost a nezapomeňte na ně používat přípravek s vyšším faktorem než na okolní kůži. Během opalování není vhodné používat deodoranty a parférmy. Mohou vaši pokožku nepříjemně podráždit a zanechávají barevné skvrny. I když se neopalujeme a jsme před sluncem schovaní ve stínu, je dobré si uvědomit, že se v našem těle mohou objevit volné radikály, které mají nejen negativní vliv na stav kůže, ale oslabují také imunitu, ničí klouby a v neposlední řadě zvyšují riziko vzniku rakoviny. Používejte proto opalovací prostředky při každém pobytu venku, protože většina z nich obsahuje antioxidanty, jejich hlavní funkcí je ochrana organismu proti volným radikálům.

Slaměný klobouk, Lindex, (patro 0). Červená kšiltovka, Lindex, (patro 0). Klobouček proti slunci s ozdobnými oušky, Lindex, (patro 0). Dámský slaměný klobouk, Promod, (patro 0). Černý klobouk, RESERVED, (patro 0). Girl’s Peaked cup, RESERVED, (patro 0).

První pomoc při spálení 

Zapomněli jste se namazat a spálili se? Lehčí spáleniny zvládnete vyléčit sami. Nejprve postižené místo ochlaďte! Můžete-li, dejte si studenou sprchu. Postačí vám ale i namočené obklady v čisté studené vodě. Ty obměňujte každých 10–15 minut. Po takovém zchlazení naneste na spálenou pokožku prostředek na zmírnění spálenin. Důležité je, aby přípravek obsahoval buď panthenol nebo aloe vera, které podporují hojení a obnovení kůže. K urychlení hojení pomůže také aplikace bílého jogurtu či tvarohu. Spálenou pokožku nevystavujte dalšímu slunečnímu záření, chraňte ji před slunečními paprsky a aplikujte na ni hojivé prostředky až do jejího úplného zahojení. V případě těžších forem spálení vyhledejte lékaře, který vám předepíše krémy a léky se silnějším a protizánětlivým účinkem.

Panthenol 10% Swiss PREMIUM spray, LÉKÁRNA IPC, (patro –2). Panthenol HA gel 7%, LÉKÁRNA IPC, (patro –2). MedPharma Panthenol 10% Sensit. chladivý sprej,  LÉKÁRNA IPC, (patro –2). Panthenol Omega tělové mléko aloe vera 9%, LÉKÁRNA IPC, (patro –2). 

 

Kačka
Mohlo by vás zajímat
13.4.2015
Od Petera