Letní mlsání bez výčitek

27.7.2014

V teplém letním počasí sice nemíváme takovou chuť na velká, teplá jídla, ale o to je snazší podlehnout různým lákadlům a dobrotám. Co si ale dopřát bez obav o figuru? Máme pro vás několik tipů, co si můžete nachystat doma, ale i co si vybrat ve městě.
 
Jednou z nejdůležitějších věcí v létě je dostatečná hydratace organismu. Základem je samozřejmě pít dostatek (ideálně čisté) vody, ale vhodné je zařadit i potraviny, které obsahují vysoký podíl vody. Skvělou volbou jsou především různé druhy zeleniny a ovoce.
 
 

Okurka

 

26-cucumber

 

Ta nejlepší zelenina pro hydrataci. Zároveň obsahuje vitamín C, který pomáhá proti nadýmání. Díky hořčíku, draslíku a přírodnímu silikonu, má také skvelý vliv na zdraví a svežest pleti. Je jen na vás, jak si ji vychutnáte. Skvělé jsou například okurkové studené polévky, smoothies, či alespoň pár plátků do sklenice s vodou. Celé okurky najdete v supermarketu Albert (patro -2) . Předem nakrájené pro vás mají připravené prodejně Marks & Spencer (patro 0, 1).

 

Vodní meloun

 

meloun

 
Jak již název napovídá, jedná se o ovoce plné vody. Lahodná červená dužina obsahuje spoustu vitamínů a dokonce i trochu vápníku. Vychlazené plátky melounu vás fantasticky osvěží. Melouny se také skvěle hodí do freshů i smoothies. Melounová sezóna je zrovna v plném proudu, takže na ně narazíte opravdu na každém kroku. Doporučuji například fantastické melounové freshe v UGOVĚ ČERSTVÉ ŠŤÁVĚ (patro -2).
 

ugomeloun
Nabídka melounových freshů v UGOVĚ ČERSTVÉ ŠŤÁVĚ (patro -2)

 
 

Jogurt

 

jogurt

 

Jogurt je v teplých letních dnech skvělou volbou bez ohledu na to, jaký si vyberete. Obsahuje vysoké množsví bílkovin, vápníku, elektrolytů a je z 85% tvořen vodou. Naštěstí už i k nám dorazil „frozen yogurt“, zmrzlina ze zmraženého, našlehaného jogurtu. Jestli vás honí mlsná, neváhejte vyrazit do funny Danny frozen yogurt (patro 2), kde si můžete natočit libovolnou příchuť jogurtu a ozdobit ji čímkoli, na co máte přávě chuť. Kreativitě se meze nekladou:)

 
zmrzlina

Frozen yogurt v podání prodejny funny Danny frozen yogurt (patro 2)

 

Čaj Rooibos

 

roobios

 

Jedná se o velmi osvěžující čaj, který navíc neobsahuje kofein, takže nezpůsobuje úbytek vody z těla. Pro teplé letní dny doporučuji řádně vyhladit a podávat s citronem a kostkami ledu. Sypaný rooibos mají v Oxalis čaj a káva (patro -2).

 

Ovoce a zelenina

 

_fresh_fruits-1498570

 

Libovolné ovoce i zelenina jsou vždy dobrou volbou. Ať už samotné, ve freshi, smoothies, či salátech, poskytnou vašemu tělu vitamíny a minerály, bez toho, aby jej zatížili. Čerstvé ovoce a zeleninu mají v supermarketu Albert (patro -2), kde najdete i nabídku předem připravených salátů, které si můžete snadno odnést do práce i k vodě.

 

Osobně nedám dopustit na svačiny z  Marks & Spencer (patro 0, 1). V prodejně mají vždy čerstvě nakrájené ovoce i zeleninu v praktickém balení s sebou. Opravdu výtečně je například šťavnaté mango či osvěžující citrusový salát.

 
 

TIP NA „ZELENOU SNÍDANI“

 

ZelenaSnidane

 

  • 250 ml jablečné šťávy (ne z koncentrátu)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 zralé avokádo
  • cca 10 para ořechů, namočených nejméně na 2 hodiny či přes noc
  • hrst klíčků mungo
  • cca 1 cm čerstvého zázvoru
  • 6 – 8 lístků čerstvé máty
  • pár kostek ledu

 

Avokádo vypeckujte, lžící vyberte dužinu. Zázvor nastrouhejte najemno, pekanové ořechy slijte. Přendejte do mixéru a přidejte všechny ostatní ingredience. Rozmixujte do hladka, přelijte do misek a ozdobte oblíbeným ovocem, ořechy či semínky, granolou či libovolným superfoods:) Podávejte ihned.

Více podobných inspurativních receptů naleznete na http://www.cirque.cz/preview/veganotic/
 

Tyčinky

 

5385741426_24d85617f3_m

 

Pokud se chystáte na výlet ale i třeba jen cvičit a chcete si s sebou vzít něco zdravého, co vám rychle dodá energii, určitě neuděláte chybu, když se rozhodnete pro nějakou müsli tyčinku. Velký výběr i proteinových tyčinek mají v dm drogerii marktu (-2 patro).

 
Není ale nad to zkusit si vyrobit tyčinky vlastní. A není to nijak složité. Nedávno jsem narazila na müsli tyčinky slazené batáty. Výsledek mne příjemně překvapil, tak se o něj s vámi ráda podělím.
 
 

DOMÁCÍ MUSLI TYČINKY S BATÁTY

 

  • 2-3 batáty
  • 350g vloček (ovesných či jakýchkoli jiných) namočených alespoň na 2 hodiny do vody
  • rozinky, brusinky či jiné sušené ovoce
  • mandle, lískové ořechy (pokrájené)
  • slunečnicová semínka
  • lžička skořice
  • 120ml vody

Batáty si očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme péct na pečícím papíru na 180°C dokud nám pěkně nezměknou.
Vločky zcedíme, přidáme batáty a ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. Získáme pevnou hmotu, kterou natlačíme na pečícím papírem vyložený plech. Opravdu důkladně upěchujeme, ať  jsou tyčinky kompaktní.
Pečeme na 180°C cca 30-40 min. Po vychladnutí nakrájíme na obdelníčky a je to!:)
 
 

TYČINKY S JABLEČNÝM PYRÉ

Komu se nechce experimentovat s batáty či má radši tyčinky o něco sladší, doporučuji použít banán a jablečné pyré jako pojidlo pro vločky a ovoce.

  • 200 g ovesných vloček (opět předem namočených)
  • mandle, lískové ořechy či jiné ořechy podle chuti (pokrájené)
  • půl hrsti rozinek
  • půl hrsti brusinek
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1-2 banány
  • 3 lžíce jablečného pyré (či jablečné přesnídávky)

Vločky zcedíme, smícháme vše dohromady a důkladně promícháme. Přidáme tolik banánů, aby směs hezky držela pohromadě. Opět upěchujeme na papírem vyložený plech či pekáč a pečeme na 80°C cca 30-40 min. Necháme vychladnout, nakrájíme, zabalíme po jedné a pak už jen strčíme do tašky a jde se.)
 
 

Zmrzlina

 

3541994035_d7196a074f_m

 

K létu zmrzlina neodmyslitelně patří! Kdo by neměl tuhle sladkou dobrotu rád. Pokud nechcete hřešit, doporučuji spíše ovocné tříště než smetanové a čokoládové dobroty. V PALLADIU je hned několik prodejen, kde si můžete dopřát úžasné ovocné a jogurtové zmrzliny, které vás krásně osvěží  aniž by ublížily vaší postavě.

 

Fantastické zmrzliny mají ve Fruitisimu (patro 2). Používají ty nejlepší suroviny a dokonce i modrá „šmoulová“ zmrzlina je barvena přírodně! Doporučuji vyzkoušet především řadu Exclusive, která se skládá z velkého množství ovocných sorbetů s maximálním podílem ovocných složek.

Cerny-rybiz-s-acaiifruitisi

Zmrzlina z řady Exclusive s příchutí Černý rybíz s acaii z Fruitisimu (patro 2)

 
 

Výtečné ovocné zmrzliny mají také v UGOVĚ ČERSTVÉ ŠŤÁVĚ (patro -2). Neváhejte je vyzkoušet!

 
roll5

Momentálně v prodejně v PALLADIU naleznte zmrzlinu číslo 16, mňam:)

 

Přeji sladké mlsání a krásné prosluněné dny!

Lucie
Mohlo by vás zajímat
22.3.2014
Od Lucie