Životabudič pro tělo i duši

5.11.2019

Ano, řeč je o kávě, horkém nápoji ze semen kávovníku, která se stala nedílnou součástí naší kultury. “Pojď na kafe” může znamenat mnoho různých věcí, z nichž některé s kávou ani nesouvisejí. Pokud si domluvíte “kafe” s kamarádkou, po prvním šálku nejspíš neskončíte jen u něj. Pokud vás “na kafe” pozve váš šéf, může to znamenat významnější a osobnější rozhovor, než jaký by se odehrál v jeho kanceláři. Můžete se těšit třeba na povýšení. A když pozvání “na kafe” přijde na konci romantické schůzky a káva se má podávat v bytě jednoho ze zúčastněných, na pití ze šálku pravděpodobně ani nedojde.


Káva má zkrátka v našem životě mnoho významů, symbolických i čistě praktických. Pro většinu z nás je to především ranní, dopolední i odpolední životabudič. Stimuluje naši nervovou soustavu i srdeční činnost, dokáže v těle potlačit únavu a dodat nám pocit bdělosti. Povzbudivé účinky kofeinu se využívají v některých lécích a také v kosmetických přípravcích, třeba v těch proti padání vlasů. Pití kávy prostě působí na naše tělo i duši.

Espresso a Cappuccino, McCafé (patro +2).

Je to tradiční nápoj s osobitou chutí a vůní, kterou ovlivňuje mnoho faktorů. Za prvé odrůda kávovníku. Arabica má nižší obsah kofeinu a jemnější chuť, zatímco robusta má chuť výraznější a zemitější. Vliv má i region, kde se káva pěstuje. Kávová zrna vypěstovaná ve vyšších nadmořských výškách mají jemnější chuť. Tu ale dále ovlivňuje i způsob zpracování zeleného zrna a jeho pražení. Finální chuť a vůni dodá nápoji samotná příprava kávy a v neposlední řadě i kvalita použité vody.

Perníkové caffè latte, Pekařství Paul (patro 0).

Možná si ještě vzpomínáte na časy, kdy se pití kávy považovalo za spoluviníka vysokého krevního tlaku a chorob srdce a cév. Od té doby se ovšem lékařské názory na kávu značně změnily. Dnes už je známo, že pravidelní pijáci kávy mají nižší riziko cukrovky. Kofein navíc působí i jako látka zlepšující náladu – na rozdíl od alkoholu bez pozdějších propadů do deprese. U starších lidí podporuje mozkovou činnost a u sportovců zvyšuje výkon. Nemluvě o tom, že podle některých studií nás možná částečně chrání proti Parkinsonově chorobě, rakovině tlustého střeva a jater.

Lékaři kávu považují za jeden z nejúčinnějších antioxidantů, dokonce i ve srovnání se zeleným čajem a brusinkami. Neznamená to ovšem, že čím víc kávy, tím lépe. Pro dospělého zdravého jedince, podle soudobých lékařských studií, nepředstavuje zdravotní riziko pravidelný příjem 400 mg kofeinu, tedy asi čtyři kávy denně. Poloviční dávku si mohou dovolit i těhotné ženy. Samozřejmě ale každý z nás je jiný, proto je důležité především vnímat své tělo a reagovat na jeho individuální potřeby.

Perníková Creperie a Vannila Chai, Kavárna Creperie (patro +2).

Profesionální baristé a odborní degustátoři si kávu vychutnávají nejraději “obyčejnou”, jako espresso nebo filtrovanou, bez dalších ingrediencí. To ale neznamená, že si nemůžeme kávu užít tak, jak ji máme rádi – třeba jako nadýchané latté nebo capuccino s pěnou a špetkou skořice. V průběhu ročních období navíc kavárny přicházejí s nejrůznějšími sezonními variantami, jejichž ingredience – například koření – působí nejen na naši chuť, ale i na emoce. Jejich vůně v nás, nyní v chladných měsících, vzbuzuje pocit hřejivé útulnosti, pospolitosti a vzpomínek na dětství.

 

Caffè latte a Flat White, Starbucks (patro –1 a –2).

Perníkové caffè latte s panem „Perníčkem“ a Oříškovo-čokoládové caffè latte, Costa Coffee (patro 0).

Burda
Mohlo by vás zajímat