Podzimní mlsání: Jablko a hruška

27.9.2016

Když je ošklivé počasí, co vám zvedne náladu? U mě je to hodinka času pro sebe po náročném dni. Zavřu se do kuchyně a peču. A pak to, všechno ještě teplé, ochutnávám. A u toho si čtu třeba oblíbený časopis nebo knihu. Mám pro vás dva tipy na podzimní kouzla v kuchyni s jablky a hruškami. A se spoustou skořice. Bez ní by to nebylo pravé podzimní pečení. 

HRUŠKOVÁ GALETKA

Processed with VSCO with a5 preset

 

Na těsto:

  • 120 g hladké nebo pohankové mouky
  • 15 g třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Na náplň: 

  • 3 menší hrušky
  • šťáva z půl limetky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • lžíce hladké mouky
  • skořici podle chuti
  • špetka soli
  • vajíčko

Jak na to: 

V míse smíchejte sypké těstoviny na máslo a postupně do nich zapracujte změklé máslo s troškou vody. Nejlépe těsto zpracujete v rukách. Na konci by vaše těsto mělo být hladké. Poté jej zabalte do mikroténového sáčku a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.

Hrušky očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty v míse smíchejte se šťávou s limetky, většinou třtinového cukru, s hladkou moukou a špetkou soli. Všechno přidané by se vám mělo mezi hruškami rovnoměrně rozmístit.

Troubu si předehřejte na 180°C. Z lednice vytáhněte těsto a na pomoučeném pečícím papíru jej vyválejte na placku o tloušťce cca 3-4 mm. Přemistěte pečící papír i s rozváleným těstem na plech. Doprostřed umístěte náplň tak, aby vám zůstal okraj cca 3 cm. Tento okraj pak zahněte přes náplň.

Okraje galetky pomazejte rozšlehaným vejcem. Celou placku zasypte zbytkem cukru, který v teple zkaramelizuje. Šup do trouby na cca 35-45 minut.

 

JABLEČNÉ MUFFINY 

Processed with VSCO with a5 preset

Na těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 střední vejce
  • špetka soli
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 85 g másla (rozpustit a nechat vychladnout)
  • vanilkový cukr
  • 3 střední jablka
  • mletou skořici podle chuti

Na drobenku: 

  • změklé máslo
  • mouku
  • cukr
  • trošku skořice

Jak na to: 

V míse smíchejte tekuté suroviny a jemně zašlehejte ručním mixérem. Přidejte nastrouhaná jablka a zamíchejte lehce do směsi.

Poté přidejte všechny suché suroviny a lehce je lžící vmíchejte. Není potřeba vytvářet dokonale hladké těsto. U muffinů je to spíše na škodu, těsto by mělo být strukturované.

Předehřejte si troubu na 180°C. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a postupně je plňte vzniklým těstem. Vyjde vám cca jedna lžíce do košíčku.

V malé míse si připravte směs drobenku. Dávám od oka změklého másla, mouky a cukru s trouškou skořice, které společně v misce poté zapracovávám, dokud nezhrudkovatí. Na každý kopeček těsta v košíčcích přidáváme trošku drobenky.

Dáme do trouby péct cca na 40-45 minut.

 

Všechny recepty byly připraveny ze surovin z prodejny Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2). 

Peter
Mohlo by vás zajímat