Neobvyklé recepty z cukety, které musíte vyzkoušet

30.8.2016

Cuketová sezóna je v plném proudu a  vy nevíte, co s ní? Máme pro vás 3 neobyvklé recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. A nemusíte se bát – jako vždy to budou rychlovky. Jíte cuketu stále na jeden způsob? Zaručujeme, že si ji můžete dát ke snídani, k obědu i k večeři a nikdy to nebude stejné, nebo nuda! 

O cuketě 

Cuketa je oblíbenou zeleninou, která je z 90 % tvořená vodou a další důležitou složkou je vláknina. Díky vysokému obsahu vody se cuketa řadí mezi potraviny dietní –  pokud jste na čísla, bude vás  zajímat informace, že 100 g cukety = pouhých 20 kcal. Loupat nebo neloupat? Neloupat! Právě ve slupce je obsažen například vitamín E a byla by velká škoda se o něj ochudit. V plodu pak můžete objevit hořčík, vápník, draslík, železo a také několik vitamínů skupiny B. 

CUKETOVÉ MUFFINS KE SNÍDANI 

shutterstock_381305857

Co budete potřebovat: 

  • půl hrnku strouhané cukety
  • hrst špenátu
  • půl hrnku strouhané mrkve
  • lžičku kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g pohankové mouky
  • hrst drcených oříšků (kešu, vlašské)
  • hrst vloček
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Postup: 

1. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, oříšky. Rozpalte troubu na 180 °C.

2. V jiné míse vyšlehejte vajíčka s olejem.  Přidejte cuketu, mrkev, špenát a postupně přisypávejte i suchou část z první misky. Promíchejte a dochuťte.

3. Do formy na muffins rozložte papírové košíčky a postupně je naplňte vzniklou směsí. Pečte v troubě na 180 °C asi 15 minut.

 

CUKETOVÉ ŠPAGETY K OBĚDU 
shutterstock_303378617

 

Cuketa je skvěle stravitelná i za syrova. Proto se stala pro všechny raw nadšence skvělou náhradou klasických těstovin. Vyzkoušejte tento rychlo-recept a pokud nefandíte raw stravě, klidně na chvilku pusťte i pánev. Cuketové špagety můžete vytvořit pomocí speciálního přístroje na jejich vytváření, nebo si pomoci klasickou škrabkou, kterou má v kuchyni úplně každý.

Co budete potřebovat:

2 mladé cukety střední  velikosti

olivový olej

sůl, pepř

10 cherry rajčátek

stroužek česneku

oblíbené pesto (doporučuji koupit v Marks & Spencer)

tvrdý sýr

Postup: 

1. Omyjte cukety a pomocí škrabky (nebo přístroje) vytvořte tenké proužky  cuket. Malinko osolte a pokapejte olivovým olejem – vše v misce promíchejte rukama, aby se olej a sůl rozmístily rovnoměrně.

2. Na pánev kápněte trošku olivového oleje a orestujte jemně rajčata (tak aby se neroztekla) s najemno pokrájeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem tak, jak máte nejraději.

3. Do mísy k cuketám přídejte vaše oblíbené pesto – skvěle chutná bazalkové nebo z medvědího česneku. Přidejte orestovaná rajčátka, jemně promíchejte a nahoru ozdobte  sýrem.

 

CUKETOVÉ PLACKY K VEČEŘI 

shutterstock_341209880

Co budete potřebovat: 

jednu velkou cuketu

dvě drobné mrkve (pro dodání pěkné barvy)

100 g sýru (třeba Gouda)

1 stroužek česneku

oblíbené bylinky

3 lžíce pohankové mouky

2 vejce

sůl, pepř a olivový olej

Postup: 

1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy, posolte a nechte chvilku odstát – pustí vodu. Tu poté odlijte. Přistrouhejte na jemno mrkev a sýr. Do směsi pak dejte třený česnek, dochuťte bylinkami, přidejte pohankovou mouku a zalijte rozšlehanými vajíčky. Vše v míse důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

2. Rozpalte teflonovou pánev a tvořte na ni malé placky, opékejte z obou stran.

3. K placičkám si připravte oblíbený salát nebo jednoduchý dip. Skvěle chutná mix jogurtu, česneku a bylinek.

 

Všechny ingredience najdete v supermarketu Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2). 

 

 

Zdroj fotografií: Shutterstock

 

Peter
Mohlo by vás zajímat
5.4.2017
Od Kláry