Nenáročné tipy jak se lehce zbavit přebytečných kil

2.1.2020

Vymklo se pojídání cukroví a smaženého kapra kontrole, a vaše břicho teď zdaleka není tak ploché, jako bylo před Vánocemi? Poradíme vám, jak se zase dostat zpět do formy. 


Hlavně nedržte přísnou dietu, skončila by jedině jojo efektem. Navíc jednostranná strava tělu, ale ani náladě, moc neprospívá. A jak víme, aby šla nadbytečná kila rychle dolů, musí být člověk v pohodě. A také by měl dodržovat alespoň některé z následujících rad.

Čím odstartovat změnu

Nejdřív ze všeho musíte samozřejmě zjistit, v čem je u vás největší chyba. Sepište si pár dní po sobě, co jíte a pijete. Lehce pak uvidíte, které potraviny a nápoje máte vyškrtat, na to nemusíte být ani lékař ani výživový poradce. Ideální je nicméně začít omezením sacharidů, ale klidně postupně. První týden začněte u sladkostí, jako je čokoláda či koblihy, další týden pokračujte u sladkých limonád, poté nahraďte přílohy. Rýži a těstoviny vyměňte za zeleninu a luštěniny. Naopak navyšte příjem bílkovin a zdravých tuků.

Zdravá svačina Mangový bowl s tvarohem (mango, kokos, tvaroh, pomerančová šťáva, med), Fruitisimo (patro +2). 

Zároveň přidejte pohyb, protože bez něho to nepůjde. Choďte pěšky do práce, nebo alespoň mezi jednotlivými schůzkami. Místo výtahu nebo eskalátoru jděte po schodech. Když jste sama v kanceláři, udělejte si dvacet dřepů nebo kliků. Pokud jste příliš pohodlná a nemáte dostatečnou vůli, přihlašte se do fitness centra, kde vás bude motivovat rozvrh zaplacených lekcí. 

Form Factory PALLADIUM (patro +2), klub s rodinnou atmosférou. Nejedná se jen o klasické fitness, ale nabízí i širokou nabídku studiových lekcí. Pro uvolnění můžete využít saunu oddělenou pro ženy i muže.

Nepodceňujte alkohol

Alkohol je obecně velmi kalorický a platí to i pro víno.2 Občasná konzumace dvou deci suchého bílého vína nemusí vyloženě škodit, je pak ale potřeba doplnit tekutiny v podobě čisté vody, které se ale nezapočítávají do denního příjmu tekutin. Co dělat na večírku, abyste „netrhali partu“? Dejte si skleničku suchého bílého vína na přípitek a pak už pijte jen vodu. Je velmi pravděpodobné, že si nikdo ani nevšimne, že vlastně další alkohol nepijete.

Neloupané mandle, Oříšky Veselá Veverka (patro –2). 

Co dělat, když vás čeká slavnostní večeře, kde by bylo hloupé sníst jen salát a ostatních chodů se nedotknout? Počítejte s tím a přes den jezte méně. Respektive lehčeji, neměli byste hladovět. K obědu si dejte třeba jen salát, ke svačině avokádo či ořechy.

Salátová mísa s krevetami, NORDSEE (patro +2). 

Nejčastější chyby

Někdy se tak zarputile snažíme, až si vůbec nevšimneme, že na sobě sice dřeme, ale nežádoucím způsobem. Nejzrádnějšími věcmi, které při zápasení s váhou děláme je, že málo pijeme, naopak jíme až příliš ovoce, které je plné cukru. Vyvarujte se také mlsání a ochutnávání mezi jednotlivými jídly. Jsou to takové malé zákeřnosti, které se tváří nevinně, jenže právě ony jsou často důvodem, proč se nám nedaří zhubnout. Udržují totiž žaludek neustále „v chodu“, a tak prakticky ani nemáte šanci dostat hlad. Stejně tak škodí držet hladovku.

Noky s tomatovým pestem (cherry rajčata, olivy, rukola, parmazán), UGO Salaterie (patro +2). 

Tou nejzásadnější chybou je ale nedostatečná vůle a motivace. V tom vám nikdo nepomůže – rodina, kamarádka, manžel, ani milenec. Vy sama se musíte rozhodnout, že chcete něco změnit, naučit se disciplíně a začít s tím hned teď!

Hodinky Apple Watch Series 5 mají displej, který nikdy nespí. Můžete si změřit tepovou frekvenci nebo si v aplikaci EKG zkontrolovat srdeční rytmus, iSTYLE (patro –1). 

Zdenka
Mohlo by vás zajímat
20.3.2014
Od Filipa