Nebojte se zdravých tuků

26.9.2014

Základem zdravého životního stylu je správný jídelníček s vyváženým obsahem bílkovin, sacharidů a tuků, což většina z nás nepochybně ví. Kolem zdravého stravování však v poslední době vznikla řada mýtů a fám, a to především v souvislosti s tuky, které jsou považovány za úhlavní nepřátele štíhlé linie. Opak je však pravdou a hned si ukážeme proč.

 

Obecně vzato lze tuky rozdělit do dvou skupin – nasycené a nenasycené. Těmi méně prospěšnými jsou právě tuky nasycené, které mají převážně živočišný původ a nalezneme je například v mase, mléce, másle, vejcích, salámech a podobně. Zdravější jsou naopak tuky nenasycené, jež jsou obsaženy v rybím mase, rostlinných olejích, avokádu či ořeších.

 

Tělo samozřejmě potřebuje oba typy mastných kyselin, neboť jsou nejvydatnějšími zdroji energie, umožňují vstřebávání vitamínů, podílejí se na tvorbě hormonů a dalších biologických procesech. S vysokým příjmem nasycených mastných kyselin však narůstá riziko vzniku kardiovaskulinárních a jiných onemocnění či zvýšení hladiny cholesterolu, proto by náš denní příjem tuků měly z větší části tvořit právě ty nenasycené. A v kterých potravinách je tedy najdeme?

 

Významným zdrojem prospěšných poly-nenasycených mastných kyselin je rybí maso, které by v našem jídelníčku určitě nemělo chybět. Na čerstvou rybu k obědu či k večeři si můžete zajít například do restaurace NORDSEE (patro +2).

 

shutterstock_99038576

 

 

Nenasycené tuky nalezneme také v zastudena lisovaných rostlinných olejích, ať už v řepkovém, sezamovém či olivovém, které bychom měli upřednostnit před tuky živočišného původu. Tyto oleje je možno zahřívat až na teplotu 150 stupňů, proto se výborně hodí nejen do salátů, ale i pro teplou kuchyni. Kvalitní rostlinné oleje můžete pořídit například v supermarketu Albert (patro -2) či v Marks & Spencer – Fresh Food (patro 0, +1).

 

Olive-Oil

 

Mezi zdroje kvalitních tuků patří v neposlední řadě také ořechy a semínka, jež se vyznačují vysokým obsahem vitaminů (především řady B), minerálních látek a také bílkovin. Střídmá konzumace sušených plodů, jako třeba vlašských, lískových či para ořechů, které neprošly tepelnou úpravou, vašemu tělu jedině prospěje. Výborná jsou také například lněná, konopná či chia semínka, která se hodí jak do salátů, tak k zahuštění jídel. Nejrůznější sušené plody a ořechy naleznete opět v prodejně Marks & Spencer – Fresh Food (patro 0, +1) či v dm drogerie markt (patro -2).

 

89973436920c737919b49f9cfcfb0570_large

 

Ačkoliv jsou tuky do jisté míry oprávněnými strašáky, musíme brát v úvahu také fakt, že pro naše tělo jsou nezbytné a mnohé z nich dokonce prospěšné. V našem jídelníčku by proto neměly chybět ani tehdy, když se snažíme shodit přebytečná kila. O správné výživě se pak můžete poradit například v prodejně Naturhouse (patro -2).

Teru
Mohlo by vás zajímat
7.11.2014
Od Petera