Naučte se připravovat si vlastní svačiny

29.3.2015

Míváte v práci nebo ve škole hlad mezi snídaní a obědem, zejména pak mezi obědem a večeří? Nechce se vám jíst nezdravé jídlo zakoupené v automatu nebo vyhazovat hodně peněz za svačinu z nejbližšího bufetu? To vše jsou důvody, proč si začít sám připravovat vlastní svačiny doma. A že se k tomu nemůžete dokopat? A už vůbec nevíte, co si ke svačině dát, abyste do sebe dostali něco, co je zdravé, zasytí vás na dlouho a ještě to moc nestojí? Pokud je to i váš případ, čtěte dále. 

 
1) Nebojte se dělat si svačiny

Pokud máte obavy z reakce okolí, hoďte je za hlavu. Všichni vaši kolegové si dříve nebo později uvědomí, že svačiny z domova jsou nejen zdravější, ale i chutnější, a jejich případné rýpavé poznámky je rychle omrzí. Naopak si své svačiny pečlivě hlídejte, protože před vašimi mlsnými kolegy je ve společné lednici nemusí být lehké uchránit. 🙂

 carrots-4_2055983b

2) Připravujte nebo plánujte si svačiny dopředu

Nejlepší svačina je taková, kterou si nezapomenete připravit. K tomu je samozřejmě potřeba mít nakoupené potraviny. Osobně nakupuji v Albertu v patře -2 jen jednou až dvakrát týdně a s trochou plánování to úplně stačí k pokrytí mých svačin na celý týden. Také doporučuji nenechávat přípravu svačiny až na ráno, obzvlášť pokud tak jako já často nestíháte. Budete se až divit, jak málo času vám zabere její příprava těsně před spaním. Ráno ušetřený čas velmi oceníte. Svačina je pro vás ještě důležitejší, pokud chronicky nestíháte snídani a po největším ranním shonu je vaším prvním jídlem až oběd. Zkuste si udělat čas alespoň na deskfast, tedy snídani u pracovního stolu po příchodu do práce. A nezapomeňte, že připravená svačina se dá i zapomenout doma, což vám dokáže pěkně zkazit celý den! Pro usnadnění jsem navrhl týdenní plán, podle kterého se můžete snadno a jednoduše řídit.

Snímek obrazovky 2015-03-25 v 14.01.13 agefoto_rf_photo_of_3_yogurt_parfaits

3) Dodržujte základní zásady

Ideálně by svačina do práce, ale i školy, měla splňovat několik kritérií. Prvním je snadná a rychlá příprava. Jak jsem slíbil, večerní příprava svačiny by vám měla zabrat jen chviličku, a proto bychom se měli držet nekomplikovaných „receptů“. Sám mám nejradši svačiny, které se nemusí nijak vařit nebo jinak upravovat. Zadruhé by svačinu nemělo být těžké přepravit do práce. S pomocí sady plastových uzavíratelných nádob je ale tenhle problém spíš okrajový, protože se v ní dá přenést skoro všechno. Zatřetí je potřeba, aby se svačina dala v práci sníst bez pokapání důležitých dokumentů na vašem stole lepkavou šťávou z ovoce nebo zapadnutí kousků jídla mezi klávesy vaší klávesnice. Vhodné je také vyhýbat se potravinám s malými semínky nebo peckami, které vám buďto uvíznou mezi zuby nebo nebude příliš elegantní je před ostatními vyplivovat.

 url3

4) Nebojte se experimentovat

Zkuste brát přípravu svačin nejen jako nutnou činnost pro fungování vašeho mozku v práci/ve škole, ale jako zábavné objevování nových chutí a nápadů. Samozřejmě není reálné vymýšlet si na každý den novou originální svačinu, nicméně inspirace je všude okolo dost (já si třeba občas vyberu novou kuchařku v Knihkupectví PALLADIUM v patrech -1 a -2), a dobré jídlo umí vyvolat opravdovou radost.

tabouleh [1024x768]

5) Vytrvejte

Možná se vám do přípravy svačiny někdy nebude chtít. V takových chvílích si vzpomeňte, že bez svačiny by to prostě nebylo ono 🙂 Pomůže vám překlenout čas mezi hlavními jídly, které vás tak budou méně zatěžovat, protože vám budou stačit menší porce. Svačina je také ideální k tomu, abyste do sebe dostali část tolik citovaných pěti porcí ovoce a zeleniny denně, a udělali tak něco pro vaše zdraví. Na rozdíl od svačin koupených v automatu, bufetu nebo večerkách navíc budete přesně vědět, co jíte. A z vlastní zkušenosti vím, že nakonec i ušetříte. Pokud vás ani tohle nepřesvědčí, myslete na všechny designové misky a obaly, které si můžete pořídit. Krásné lahvičky na nápoje můžete najít v Potten & Pannen (na obchod narazíte v patře -2). Cenově dostupnější variatnou je pro mě třeba Tchibo, kde koupíte nejen kávu (patro -2).
 

Zdroj obrázků: webmd.com, asset-cache.net, falafelfactory.in, wagnerhealthcare.wordpress.com

Filip
Mohlo by vás zajímat