Jaké trendy přinesly fashion weeks?

6.10.2013

Určitě jste si všimli, že září je nejdůležitějším měsícem v módním průmyslu. Kromě toho, že čísla všech módních magazínů vycházejí minimálně dvakrát tlustší než obvykle, je to také kvůli fashion weeks, tedy týdnům módy, které se v tento měsíc konají. Designéři chystají zbrusu nové kolekce, v prvních řadách přehlídek sedí zástupci důležitých médií, nákupčí i známé osobnosti, fotografové mají pré a určují se nové trendy. Které trendy tedy fashion weeks přinesly pro letošní sezónu podzim/zima? Pojďme se na ně podívat!

 

Týdny módy se v průběhu září konají ve všech důležitých světových velkoměstech jako je New York, Londýn, Paříž nebo Milán. Několik let se fashion week koná už také v Praze. Je to jedinečná příležitost pro návrháře ukázat, co vytvořili, na čem pracují a jakými směry se daný rok ubírají trendy. Z těch letošních, které se nejvíce objevovaly v kolekcích světových i českých návrhářu, jsme jich pro vás vypíchli pět – sukně po kolena, kostka, oversize kabáty, zimní květy a růžová barva. V mnoha kolekcích se prvky prolínaly a kombinovaly, některé starší trendy zůstávají a s těmi novými vytváří nečekaný mix tvarů, barev a linií. Přehlídkovými moly vládly výrazné kombinace barev, převážně zmíněná růžová ve svých světlejších odstínech, různé odstíny vínové, pudrové nebo žluté. V tmavších odstínech jste mohli zahlédnout modely v královsky modré nebo šedé. Zapomenuta nebyla také nesmrtelná černobílá. Ženské siluety, vypasované šaty či delší sukně značí také inspiraci ve 40. létech.

 

Midi sukně

sukne

Přehlídky  Roksanda Ilincic, Antonio Marras a Prada.

01fb983752e997089d12b7c7b7bbfe8602103d959fe31a6f215b775ae340913cMidi sukně

sukně H&M, obě sukně Topshop.

Midi sukně, neboli sestra kratší mini sukně, je sukně v délce po kolena nebo kousek pod ně, zhruba do půlky lýtek. Narozdíl od mini sukně, u které se často strachujeme, aby nám ta potvora nezvětšovala stehna nebo neukazovala moc kůže, a maxi sukně, kterou ty menší z nás někdy taháme po zemi, je midi sukně skvělou zlatou střední cestou. Nejčastěji ji návrháři představili v proslulém „áčkovém“ střihu, do pasu. U použitých materiálů se nenechali ničím zastavit a kromě typického splývavého šifonu se po hlavě vrhli také k daleko tužším materiálům jako je například kůže nebo koženka. Midi sukně je výborně kombinovatelná téměř se vším a dá se nosit jak elegantně s podpatky, tak třeba s „oxfordkami“, balerínkami nebo kotníkovými kozačkami.

 

Kostka ve všech podobách – tartan

kostka

Přehlídky Dolce & Gabanna, Junya Watanabe, Emilia Wickstead, Moschino a Celine.

Kostka je absolutní trend podzimu, a to ve všech provedeních. Nejvíce ovládl oblečení určitě tartan, ale na přehlídkách i venku před nimi se to jen hemžilo blogery, celebritami i novináři v lodičkách s šachovnicí, sakem s barevnými malými kostičkami nebo kabáty s kostkami obřími. Hyří ve všech barvách na kabátech, šatech, sukních, košilích, šálách… Tak nasaďte skotský kilt, inspirujte se Vivienne Westwood a hurá do nové sezóny.

IMG_0118  IMG_0116

IMG_0132

Sukně Orsay, kabát Marks & Spencer.

Oversize kabáty

kabaty

Přehlídky DKNY,Victoria Beckham, Richard Nicoll a DKNY.

Oversize kabáty se k nám prodraly už v minulé sezóně a z přehlídkového mola se jim naštěstí zatím moc nechce. Pokud jste tedy minulý rok váhali, letos si už pořádný maxi kabát opravdu pořiďte. Zahřeje i v mrazivém počasí a ještě u toho budete vypadat skvěle. A taky pod něj v příhodnou chvíli schováte, co se zrovna bude hodit.

47c54b7eff3237aebb7701f9256f37c2 cb184be49e8ebd27fb887d39e1c2013e db799a4a77e75f4e2d9696c71baa7c9a

Kabáty Topshop, H&M, Topshop.

Růžová

pink

Přehlídky  Jonathan Saunders, Topshop Unique, Simone Rocha, Miu Miu a VŠUP Ateliér módní tvorby na MBPFW 2013 (foto Berniece Tahmindjis).

372277d22f75d53128a0a14c710ed535f0b1e81554f41f63dff7ebf3b2412fd1

Kabáty Marks & Spencer, Topshop.

IMG_0142 IMG_0155

Figuríny Topshop, kabát pietro filipi

Šedé podzimní počasí prozáří letošní barva podzimu – růžová. Pastelové barvy nejsou v zimě typické, letos se jich ale nebojte a klidně v nich pořiďte víc kousků, hojně se totiž objevovali v jarních kolekcích, takže je každopádně využijete. Některé modely vypadaly jako utkané z cukrové vaty, růžová se objevila v podobě kožených křiváků jako vystřižených z muzikálu Pomáda, lesklých sukní i hedvábných blůzek. Jestli se bojíte, že budete vypadat jako umělá panenka Barbie, doplňte růžovou třeba hořčicově žlutou nebo černou a „shoďte“ ji černými koženými botami v motorkářském stylu.

 

Zimní květiny

 

kvetiny

 Přehlídky z leva: Giambattista Valli, Dries Van Noten Givenchy a Valentino.

Vzpomínáte nostalgicky na léto, na válení se na louce poseté květinami a jejich omamnou vůni? Tak zatlačte slzu, květiny letos neodkvetly, přehlídková mola jimi byla přímo zasypaná a vy se jimi obklopte také. Ať už jsou to bohatě navrstvené okvětní lístky růží nebo luční kvítí, mějte je na šatech, krátkých bundičkách i saku. A možná přišla ta správná chvíle na to odpovědět si důležitou životní otázku: Jaká je vaše milovaná květina?

IMG_0109 IMG_0150

IMG_0122

IMG_0129

 Bundička Pimkie, pouzdrová sukně KappAhl, květinový vzor Promod, bundička Ann Christine.

 

Zdroj fotek z přehlídek: http://www.vogue.co.uk/fashion/trends, Facebook MBPFW

Thea
Mohlo by vás zajímat
13.1.2016
Od Petera