Jak o letošních Vánocích nepřibrat, a přitom se nevzdat vánočních pochoutek

17.12.2016

Sladké cukroví, lahodný bramborový salát a osmažený řízek či kapr. Bez těchto jídel si Vánoce jednoduše neumíme představit. Ovšem s jejich výbornou chutí jsou spojeny také výčitky. A tak jsme se podívali na to, jak připravit vánoční jídla tak, aby uspokojila chuťové buňky i požadavky na linii zároveň. A světe div se, opravdu to jde! Jak připravit všechny naše milované vánoční pochoutky zdravě, to se dozvíte níže.

CUKROVÍ

Bez cukroví by Vánoce nebyly Vánoci. Většina tradičních receptů se dá připravit zdravěji, než jsme zvyklí. A to aniž by cukroví ztratilo naši milovanou chuť, na kterou nedáme dopustit. Jak na to? Stačí klasickou mouku nahradit celozrnnou a sladit stévií nebo agávovým či javorovým sirupem. A máslo? Když místo něj použijete přepuštěné máslo ghí, nikdo to nepozná a vy si můžete užívat cukroví bez myšlenky na leden strávený ve fitku. Pokud se chcete vyhnout tradičním receptům přidáváme jeden neobvyklý na Bounty hrudky, které můžete mlsat zcela bez výčitek.

Bounty hrudky s kešu ořechy

Ingredience:

  • 150 ks strouhaný kokos
  • 60 – 70 g banán
  • 20 g kokosový olej
  • 20 g med
  • 100 g kešu ořechy
  • kokosový olej
  • 100 g čokoláda

Postup:

Kešu ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešu ořechy, kokosový olej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme.Z hmoty tvoříme bounty hrudky, které namočíme do rozpuštěné čokolády s trochou oleje. Pak uložíme hrudky do ledničky ztuhnout. Bounty hrudky s kešu ořechy podáváme jako zdravé cukroví.

fotorcreated

Čokoláda, cukr a sirupy, dm drogerie markt (patro -2). Bio kešu, Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). 

mmm

Med,  Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). Kokosové oleje, dm drogerie market (patro -2).

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát je kalorická bomba. To je známe pravidlo, které ale nemusí platit vždy. Co takhle majonézu nahradit bílým jogurtem?

Recept na lehký bramborový salát s bílým jogurtem

Brambory důkladně očistíme a dáme je i se slupkou vařit do vroucí vody. Jakmile jsou měkké, necháme je vychladit.Hotové brambory oloupeme a přes kráječ nakrájíme na kostičky. Do vody dáme vařit také oloupanou mrkev, celer a petržel. Vaříme asi deset minut, záleží na velikosti zeleniny. Vajíčka uvaříme na tvrdo a oloupeme. Do salátu přidáme na drobno nakrájená vajíčka, vařenou i sterilovnaou zeleninu, okurky, cibuli a vše promícháme.Salát ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Vše znovu zamícháme a podle potřeby dochutíme. Nakonec vmícháme jogurt. Salát necháme odležet. Ozdobíme jej krájenou jarní cibulkou.

aa

Bílý jogurt, Albert (patro -2). Zelenina,  Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). 

SMAŽENÝ KAPR NEBO ŘÍZEK

Místo trojobalu použijte hrašku. Na vánočních dobrotách si tak mohou bez problémů pochutnat i ti, co drží bezlepkovou dietu a i ti, kteří nechtějí porušit zásady zdravé stravy.

Recept na 4 porce
Obsah sáčku (140g směsi Hraška) smícháme s 200ml vody na těstíčko. Naporcujeme 400g masa. Kousky masa namáčením obalujeme v těstíčku. Klademe je do vyšší vrstvy horkého oleje (160°C) a smažíme. Po vyndání necháme odkapat na sítku a přebytečný tuk odsajeme ubrouskem.

aqaqa

 

Hraška, dm drogerie markt (patro -2).

Zdroje obrázků:

http://fajnejidlo.eu/recepty/recept.php?id=121&id_category=5

www.Pinterest.cz

Klára
Mohlo by vás zajímat
2.3.2015
Od Petera