Imunitu lze posílit i bez chemie!

14.11.2018

Patříte mezi skupinu lidí, kterým se při představě šustícího listí pod nohami, pití teplého čaje za kulisy bušících kapek za oknem a zachumlaní do teplého svetru, na kůži objeví červená vyrážka a do minuty začne neskutečně svrbět? Pro vás slovo podzim znamená rýmu, kašel a v horším případě chřipka? Na druhou stranu ale nechcete svoje tělo dopovat spoustou chemie, která vám stejně nezaručí 100% výsledek? Nevěšte hlavu a zkuste vyzkoušet přírodní recepty, které připravovaly už naše babičky.


Zázvorový sirup pro posílení imunity při nachlazení

kořen zázvoru
chemicky neošetřený citron
med případně cukr

  1. Zázvor si oloupeme a nastrouháme na jemno. Včetně šťávy, kterou pustí, ho dáme do připravené uzavíratelné sklenice a přidáme vymačkanou šťávu z 1-2 citronů. Sladkou chuť doplníme přidáním medu (pro milovníky sladkého, cukru). Sklenici uzavřeme a necháme hodinu odpočívat. Poté vše promícháme a uschováme do lednice. Před samotným použitím vždy odebereme pouze tekutou část (vzniklý sirup) a podáváme 3x denně.

Ingredience, Supermarket Albert (patro –2).

Zázvor posiluje obranyschopnost organismu, a je proto ideálním prostředkem proti nachlazení. Čerstvý kořen zázvoru je v léčebných účincích nejúčinnější. K vyléčení kašle, popřípadě nachlazení se používá zázvorový čaj, punč nebo sirup.


Jednoduchý sirup z rakytníku

500 g rakytníkových plodů
750 cukru krupice

Očištěné a studenou vodou omyté plody rakytníku rozdrtíme ponorným mixérem a vzniklou hmotu přecedíme přes sítko. Vznikne šťáva, ke které přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Získaný sirup přelijeme do připravených láhví a uchováváme v lednici.

Ingredience, Albert (patro –2).

Rakytník patří mezi velmi cenné dary přírody, a to kvůli širokému spektru jejich blahodárných účinků na naše zdraví. Jedna bobulka rakytníku obsahuje desetkrát víc vitamínu C než pomeranč a pokryje denní dávku tohoto vitamínu. Rakytník má dezinfekční účinky, pomáhá proti všem druhům nachlazení, chřipce a angínám.Odbourává škodlivé látky v těle, čistí ho. Posiluje a revitalizuje tělo při celkové slabosti.Podporuje i odolnost vůči stresu, a tím posiluje celkovou obranyschopnost.


Vaříme podle Herbáře 5

Pokud se vám myšlenka využívání bylin v kuchyni líbí, neměla by vám v knihovně určitě chybět kniha Vaříme podle Herbáře 5. Tento již pátý díl v řadě symbolicky uzavírá sérii kulinářských bestsellerů z českých bylin. Díky „Herbáři“ si můžete zkusit připravit bylinné zavařeniny, sirupy, tinktury, ale i ovocná vína a likéry. Kromě vaření s bylinami nahlédneme také do bio zahradničení a dozvíme se, proč si vybírat původní české odrůdy. Samozřejmě nechybí herbář s dalšími více než 30 bylinami a plodinami.

Herbář 5, LUXOR (patro –2).

 

 

 

Kačka
Mohlo by vás zajímat
24.8.2014