Dýňové radovánky

16.10.2014

Halloweenské radovánky jsou v plném proudu nejen v Americe! Vyzkoušeli jsme recepty na dýňové delikatesy i dýňové dekorace. Inspirujte se naším dýňovým menu.

Taky máte pocit, že je všude nějak oranžovo? Nejen, že venku se zabarvily stromy, ale v obchodech, na stránkách magazínů i na webu vládne oranžová. To se k nám konečně dostaly dýně. Původně symbol amerického svátku Halloween (31. 10. večer před Svátkem všech svatých) se pomalu dostává také do českých domácností. A bere to rafinovaně – přes kuchyň.

DSC_3397

Dýně je totiž vděčná ingredience. I čerstvá má charakteristickou krémovou konzistenci a nasládlou chuť. Její největší deviza spočívá v tom, že ji lze využít jak pro přípravu sladké, tak slané kuchyně – z jedné dýně tak teoreticky klidně připravíte tříchodové menu. A jak na ni? Pokud netrpíte nemocí ostrých nožů (tedy že se jako já pořežete okamžitě, jakmile jsou nože nabroušené), je lepší vyzbrojit se na zpracování dýně velkým ostrým nožem a následně velkou lžící nebo menším zahnutým nožíkem. Záleží na čerstvosti.

DSC_3398

Jako první jsem za vás vyzkoušela obligátní dýňovou polévku. Znáte to, „polívka je grunt…“. No tak tahle je opravdu grunt. A přitom tak jednoduchá…


DÝŇOVÁ POLÉVKA

Ingredience:

  • 1 kg dýně nakrájené na kostky
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • bobkový list
  • 300 ml mléka
  • 900 ml zeleninového vývaru (čím silnější, tím lepší)
  • zázvor dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana dle chuti
  • dýňová semínka dle chuti

Postup:
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, česnek a kostky oloupané a semínek zbavené dýně. Vše duste 2–3 minuty, přidejte vývar a uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a bobkový list. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla. Pak odstraňte bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech za přidávání teplého mléka rozmixujte dohladka. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky.

DSC_3402

Na mixování (a vlastně i na šlehání) se mi osvědčil jednoduchý tyčový mixér Tefal, který mají také v Home&Cook (patro – 2) v PALLADIU!
 
Hned z té samé várky dýně jsem se pustila do slaných dýňových muffinů s feta sýrem (sýr z Ráje sýrů, patro -2 a recept od skvělé Kitchenette) – ideální jako studený oběd, když víte, že vás čeká náročný den plný vyřizování a pochůzek. Z daného množství (já ho tedy měla trochu od oka) uděláte hravě 12 velkých muffinů. Dají se použít také ohřáté jako hlavní chod po vydatné dýňové polévce.


DÝŇOVÉ MUFFINY S FETA SÝREM

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 255 g dýně, krájené na kostičky cca 1 cm (máslová nebo hokaido)
  • mořská sůl, pepř na ochucení dýně
  • velká hrst špenátu, krájeného najemno
  • 2 lžíce nasekané petržele, bazalky nebo tymiánu
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 30 g čerstvě strouhaného parmezánu
  • 100 g kozího feta sýra
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 velká šťastná vejce
  • 180 ml mléka
  • 2 hrnky mouky (Kitchenette používá bezlepkovou)
  • 4 lžičky prášku do pečiva (Kitchenette používá z vinného kamene bez fosfátů)
  • 1 lžička mořské soli

Postup:
Na velký plech dejte dýni, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, dobře promíchejte, rozprostřete rovnoměrně kostičky a dejte péct na cca 15-20 minut, dokud nebude dýně propečená uvnitř a měkká. Dejte ji stranou vychladnout. V jedné míse opatrně smíchejte dýni, feta sýr, špenát, bylinky, slunečnicová semínka, parmazán a hořčici. V další míse vyšlehejte vejce s mlékem a přidejte k hotové směsi. Na závěr přidejte prosátou mouku s kypřícím práškem, sůl, pepř a jemně zapracujte do konzistence připomínající nádivku. Hmotou naplňte plech nebo košíčky na 12 muffinů.

main

Na závěr (a to už jsem se opravdu začínala divit) jsem stihla ještě dýňový cheesecake. Absolutní podzimní lahoda, jejíž příprava nezabere ani 20 minut.


DÝŇOVÝ CHEESECAKE

Ingredience:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 200 g lučiny
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 g dýně
  • 60 g másla
  • 3 vejce
  • 250 g sušenek (kořeněné Lotus, Bebe dobré ráno, nebo kombinace)
  • skořice dle chuti

Postup:
Sušenky nechte rozdrtit v mixéru (jde to také válečkem, ale pěkně pomalu), smíchejte je s rozpuštěným máslem a 1 vejcem, aby vzniklo těsto, které postupně vytvarujete podle používané formy.
 
Smíchejte tvaroh, lučinu, 2 vejce, cukr a vyšlehejte do krému. Dýni pokrájejte na kostky a poduste, dokud nezměkne a lze ji vyšlehat do pyré. Pyré nechte vystydnout a následně ho smíchejte s vyšlehanou tvarohovou směsí.

DSC_3403

Směs vylijte na sušenkový základ ve formě. Pečte cca 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C – zkrátka dokud povrch koláče nezezlátne.

DSC_3410

Na další experimentování už by to chtělo další dýni, tu seženete třeba v Albertu, patro -2 (ta moje první byla od kamarádů ze zahrádky). Dýňová i slunečnicová semínka pořídíte v dm drogeriemarkt.
 
A pokud vás chuť dýně nenalákala nebo pokud jste šikovnější než já a dýni zvládnete „vydlabat“, můžete si z ní vytvořit halloweenské dekorace. Pro ty méně zdatné (tedy i pro mě) je tu vždycky Á LA MAISON (patro – 1) a Holandské květiny (patro -2), kde už mají podzimní dekorace předem připravené 🙂
 
PS. Díky své sladké chuti se dýně skvěle hodí také jako základ pro podzimní freshe a smoothies. Pro ideální kombinace se inspirujte u stánku UGOVA ČERSTVÁ ŠŤÁVA, patro – 2.

Kateřina
Mohlo by vás zajímat
14.11.2013
Od Thea