Aby rty i ruce přežily zimu ve zdraví

3.10.2019

Ďábel se skrývá v detailu, zejména v zimě. Zatímco o pleť se náležitě staráme a chráníme ji před větrem a mrazem, na kůži rukou nebo rtů často zapomínáme. Přitom právě tam pokožka trpí ze všeho nejvíc. Co je tedy důležité vědět, ještě než dorazí opravdové zimní počasí?


Důkladná péče o rty

Pokožka rtů je tolik náchylná k vysušování, protože neobsahuje žádné mazové ani potní žlázy, které se jinde na těle starají o přirozenou regeneraci. Rtům je proto potřeba náležitě pomoci. Ovšem úplně jinak, než se staráme o zbytek tváře. Zatímco tělo i ruce můžete namazat v podstatě jakýmkoli krémem a vždy jim alespoň trochu prospějete, u rtů to neplatí. Klasický denní či noční krém nejenže nepomůže, ale co víc, jeho složení může rtům dokonce spíš uškodit. Některé jeho složky mohou na rtech pálit, nebo dokonce je ještě více vysušovat.

Rty proto vyžadují své speciální přípravky. Balzám se vyplatí mít vždy po ruce. Pocit suchých rtů nás totiž nutí si je olizovat, jenže tím situaci ještě zhoršujeme. Raději proto hned pusu hned ošetřete. Na druhou stranu se vyvarujte příliš častého používání balzámu – rty si na něj zvyknou, a pak nevydrží ani chviličku bez něj. Zásadní je proto vybírat přípravky, jejichž účinek ucítíte ještě dlouho. Sáhněte po balzámech s bambuckým máslem, jojobovým olejem nebo včelím voskem. Zvykněte si také jednou za týden provést peeling, aby vás netrápily suché kousky kůže a nesváděly k jejich okusování. Na trhu je jich spousta, ale dobře poslouží i obyčejný zubní kartáček, kterým rty promasírujete a poté natřete medem. Ten necháte pár minut působit a poté jednoduše olíznete. Funguje to perfektně!

Antioxidační balzám na rty Grown Alchemist, DOUGLAS (patro -1). Balzám na rty s medem Korres Pure Greek Olive, Profimed (patro -2). Balzám na rty  Balea sensitive, dm drogerie markt (patro -2). Scrub na rty Chocolate, Lush (patro 0). Regenerační balzám na rty La Mer, DOUGLAS (patro -1). Balzám na rty, Kiehl´s Since 1851 (patro +1). Kosový balzám na rty Green, Marionnaud Perfumeries (patro -2).


Před spaním myslete na ruce

Stejně citlivá jako kůže na obličeji, je i pokožka rukou, kterou ale přitom mnohem více zatěžujeme, a méně chráníme. I tady navíc platí, že zejména na hřbetu rukou není téměř žádný podkožní tuk, a proto regenerace není snadná. Přestože ruce nejvíc trpí přes den, věnujte se jim zejména v noci. Respektive před spaním. Právě tehdy byste měli ruce namazat co nejintenzivnějším krémem a nechat ho působit až do rána. Což jde snadno, protože v noci nic neděláte, ruce nepracují, nemáčíte je vodou. Jestliže trpíte na extrémní vysušování rukou, mějte krém v každé kabelce a použijte ho po každém mytí, nebo kdykoli cítíte, že kůže začíná pnout.

Nezapomeňte ani na péči o nehty – krém vždy vmasírujte i do nich, a na kůžičku kolem nehtů ještě použijte speciální olejíček, který ji udrží hezky měkkou. Co se týče úpravy nehtů, nejšetrnější je papírový pilník, který nehty netřepí tolik jako kovový nebo skleněný. Vždy pilujte jen v jednom směru, ze stejného důvodu. A aby nehet nežloutnul a nestával se křehkým, ještě než nanesete barevný lak, pokaždé použijte také ochrannou podkladovou bázi. Tip: Nečekejte na první sníh a při nízkých teplotách noste rukavice. Ochrání křehkou pokožku rukou před chladem a vysušováním!

Vyhlazující a zjemňující maska na pokožku rukou VIP the Gold Mask™ Hand, DOUGLAS (patro -1). Olejová péče na nehty a nehtovou kůžičku Nail Therapy, Manufaktura (patro -2). Peelingový olej na ruce s bio arnikou, Yves Rocher (patro 0). Vyživující krém na ruce Herbae, L’Occitane (patro 0). Vyhlazující krém na ruce Re-Nutriv, Estée Lauder (patro 0). Krém Erborian pro sametové ruce, Marionnaud Perfumeries (patro -2). Krém na ruce s vůní neroli a santalového dřeva Tisserand, Profimed (patro -2). Hydratační kokosový krém pro ruce a nehty Alverde, dm drogerie markt (patro -2).

Zdenka
Mohlo by vás zajímat