Dýňové pochoutky, po kterých nepříberete ani deka!

17.10.2017

Dýňová sezona je v plném proudu, a tak jsme se podívali na originální recepty z této pochoutky, po kterých se nebudete muset trápit žádnými výčitkami! Všechny pochoutky jsou totiž nízkokalorické a plné vitaminů. Variací, jak se dýně dá zpracovat, existuje nepřeberné množství, takže si na své přijde jednoduše každý. 

DÝŇOVÝ KUSKUS SE SÝREM FETA

Ingredience:

  • 120 g kuskusu
  • voda/zeleninový vývar na uvaření kuskusu
  • 1/2 máslové dýně
  • snítka čerstvého tymiánu
  • ghí
  • sůl, pepř
  • větší stroužek česneku
  • 70 g sýru feta

Příprava:

Nasypeme kuskus do misky, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Můžeme také rovnou přidat pár lístků tymiánu, který kuskus krásně provoní. Vše smícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Na jeden díl kuskusu dávám cca 1,5 dílu tekutiny. Nyní už stačí jen misku přiklopit talířkem a necháme kuskus dodělat.

Mezitím si oloupeme máslovou dýni a nakrájíme ji na menší kostky. Orestujeme ji společně s lístky tymiánu na ghí. Po několika minutách začne dýně měknout a zlátnout, a to je ten správný moment přidat k ní česnek nakrájený na tenké plátky. Společně restujeme ještě cca 2 minuty. Nakonec dýni dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Poté promícháme kuskus s tymiánovou dýní a podáváme posypané sýrem feta.

Veškeré ingredience naleznete v supermarketu Albert (patro -2).

DÝŇOVÁ POLÉVKA PO VZORU UGA 

Ingredience na litr polévky:

  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 1 oloupaná bílá cibule
  • 350 g vydlabané dýňe hokkaido se slupkou
  • 1 větší brambora
  • 1 dcl 10 % smetany na vaření
  • 2 dcl kokosového mléka
  • čerstvé chilli papričky (podle chuti)
  • 1 čajová lžička curry
  • 2 čajové lžičky soli
  • 0,5 l voda
  • dýňová semínka

Příprava:

Do hrnce nalijeme olej a necháme rozehřát. Na oleji orestujeme do zesklovatění najemno nakrájenou cibuli, přihodíme na kolečka nakrájené chilli a vydlabanou a na kostičky nakrájenou dýni. Restujeme 5 minut – v případě potřeby přidáme olej, aby se nám suroviny nespálily. Po orestování přidáme na kostičky nakrájené brambory, curry, sůl, a zalijeme 0,5 l vody. Vaříme do úplného změknutí. Po uvaření přidáme smetanu a kokosové mléko a vše rozmixujeme. Zkontrolujeme pálivost, pokud je potřeba (papričky jsou málo pikantní), dochutíme sušeným mletým chilli. Případně dosolíme podle potřeby. Polévka by měla být lehce pikantní. Výsledkem je hustá krémová polévka, podle potřeby můžete polévku naředit. Zdobíme opraženým dýňovým semínkem a kapkou olivového nebo dýňového oleje.

Pokud nemáte čas vařit,  skočte si na polévku nebo výtečné dýňové kroupoto do UGO SALATERIE (patro +2). Vybrat si můžete mezi kroupotem s balkánským sýrem či s kuřecím masem. 

Zázračné schopnosti má i dýňové semínko!

Tento poklad se, jak jinak, skrývá uvnitř dýní, a to ve dvou podobách. U většiny odrůd je zelené semínko ukryto v tuhé bílé slupce, ze které se při zpracování musí vyloupat. Tak to je například i u dýně hokkaido. Taková semínka prodáváme jako „dýňová semínka světlá“. Kromě toho existují odrůdy štýrské dýně, kde bílá slupka chybí a nic se tedy loupat nemusí. Semínka této dýně prodáváme pod názvem „dýňová semínka tmavá“. Mezi oběma druhy semínek není žádný výrazný rozdíl v obsahu živin. Všechna jsou bohatá na minerály, vynikají obsahem hořčíku, zinku, manganu, železa. Dýňové semínko obsahuje látky, které jsou schopné působit proti zvětšení prostaty. Dokáže také tělo zbavit střevních parazitů. Olej v semínkách má velmi dobrou kvalitu, obsahuje i omega 3 mastné kyseliny, které jsou v rostlinné říši tolik vzácné.

Využití:

Namáčení: 8 hodin. Namočená semínka chutnají výborně, jsou krásně měkká a „čerstvá“.

Pražení: Výborná lehce oříšková chuť, u tmavých semínek je výraznější.

Máslo: Chutná podobně jako to kupované, máslo z tmavého semínka se hodí spíše naslano, máslo ze světlého semínka je univerzální.

Mléko: Z tmavého semínka vznikne nápoj zemité chuti a lehce zelené barvy, mléko z loupaného semínka je jemné, mírně oříškové, s lehce smetanovou konzistencí.

Sýr: Oba druhy lze použít, sýr z tmavého dýňového semínka má výraznější chuť.

Dýňová semínka, dm drogerie market (patro -2). 

Doporučujeme:

TOFU POMAZÁNKA S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY 

Ingredience:

• 150g dýňového semínka

• 100g tofu natural

• 6 sušených rajčat naložených v oleji

• 2 lžíce oleje z naložených rajčat

• 2 lžíce citronové šťávy

• 2 lžíce tamari

• 1 stroužek česneku

• 100–150ml vody

• himálajská sůl

Příprava:

Nasucho upražte na pánvi dýňová semínka a po vychladnutí je v mixéru najemno rozmixujte. Postupně přidávejte sušená rajčata, olej, tofu, sójovou omáčku tamari, česnek, citronovou šťávu a vodu. Společně rozmixujte dohladka. Podle chuti můžete přisolit himálajskou solí.

Veškeré ingredience naleznete v supermarketu Albert (patro -2).

Klára
Mohlo by vás zajímat