Letní cestování I.

20.6.2014

Nemáte ještě plány na léto? Připravili jsme si pro vás pár tipů na skvělé letní destinace i s radami, jak se na cestu a pobyt co nejlépe připravit.
 
Každý má zcela jinou představu o ideální dovolené. Přinášíme proto tipy na několik zcela odlišných dovolených. Jedno mají ale přesto společné – to, že byste si je měli maximálně užít:)
 

Tip číslo 1: Barcelona

barcelona_1

Pro ty, kdo milují městský život, kulturu, dobré pití i jídlo, je Barcelona tou pravou lokalitou. Nachází se na pobřeží Středozemního moře, takže není problém se po celodenním toulání po památkách, skočit osvěžit do slaných vln.

Sagrada_Familia_01
V Barceloně si přijdou na své především milovníci architektury. Rozhodně si nesmíte nechat ujít Gaudího chrám Sagrada Familia, jehož výstavba stále pokračuje a můžete se tak zblízka podívat, jak se tvoří mistrovské dílo.

guell

Stejně tak stojí za vidění park Güell (taktéž od Gaudího), kde se nachází nejen muzeum Gaudího, mnoho krásných barevných plastik, ale také skýtá nádherný výhled na město.
 
Pokud vás láká architektura staršího data, neuděláte chybu, když se vydáte do čtvrtě Barrio Gótico, kde se nachází mnoho gotických památek mimo jiné i budova radnice, tzv. Casa de la Ciutat.
 
Milovníci dobrého jídla a pití taktéž nepřijdou zkrátka, místní doporučují například Bar Bodega Quimet (ulice Carrer Vic, 23) – útulnou malou bodegu, která je proslavena především svými „vermuty“. Jedná se o talíře ančoviček, oliv, mušlí, či jiných pochutin, které se podávají k vínu.

iStock_623833L_tapas
Pokud se potulujete kolem Sagradi Familie, není zrovna jednoduché najít restauraci, kde by se dalo levně najíst. Jednu z výjimek tvoří Bar Bodega Quimet v ulici Carrer Sardenya (otevřeno mají denně mimo pondělí), kam můžete zaskočit na výtečné víno, ledově vychlazené pivo či domácí tapas.
 
Obě dvě cestovní kanceláře v PALLADIUNeckermann CK (patro -2) i Blue Style CK (patro -2), nabízí zájezdy do Barcelony za skvělé ceny. Nemusíte se tudíž starat vůbec o nic. Cestu, ubytování, pojištění i případné stravování budete mít zajištěné:)
 
Jediné, co zbývá, je si správně zabalit. Rozhodně si nechte v kufru dostatek místa na nákupy, ať cestou zpět na letišti zbytečně neplatíte za kila navíc vašeho zavazadla.
 
Nezapomeňte, že během jednoho dne snadno nachodíte poměrně dost kilometrů. Naprostou nezbytnost proto představují lehké a pohodlné boty. Ideální jsou boty otevřené, aby noha mohla dýchat, ale zároveň dostatečně pevné, aby vám nohu pevně držely a nezačaly vás z nich nohy brzy bolet. Doporučuji boty ještě doma před cestou důkladně rozchodit. Nikomu se určitě nechce prochodit celé dny s puchýři na nohou. Pro dobrou trendy obuv za dobrou cenu tedy v PALLADIU zamiřte do prodejen Baťa (patro -1), CCC boty (patro -2) či Deichmann (patro -2). Já osobně dávám přednost prodejnám WOJAS (patro -1) a ECCO (patro -1), kde se sice ceny pohybují o něco výše, ale vím, že boty užiji hned několik sezón.


wojas wojas_damZleva: Pánské polobotky, dámské sandály prodejna WOJAS (patro -1)


ecco

pánské sandály CHANDER z prodejny ECCO (patro 1)

flash
dámské sandály FLASH z prodejny ECCO (patro 1)


 
Další důležitou výbavu na cestu představují kvalitní sluneční brýle. Jedině tak zajistíte kvalitní ochranu očí před UV zářením a nebudou vás večer pálit. Sluneční brýle seženete téměř v každém obchodě s oděvy. Je sice rozhodně lepší mít brýle alespoň nějaké, než žádné, ale pokud chcete mít opravdovou jistotu, že oči ochráníte, je dobré zajít do specializované optiky. V PALLADIU navštivte FOKUS Optik (patro -2) či Eiffel optic (patro 0). Ve FOKUS Optik (patro -2) dokonce do 29.6. obdržíte  brýle na letní sezónu se slevou 30 % a v Eiffel optic (patro 0) dokonce až 40% slevu na vybrané produkty. Tak neváhejte:)

Laurent 14004


Brýle Laurent 14004 Col.1 z prodejny Eiffel optic (patro 0)

A nakonec si nezapomeňte vzít pořádnou kabelku nebo batoh, kam se vám vejde to nejdůležitější, co s sebou budete nosit během objevování těch nej míst Barcelony. Krásné kabelky jsem našla v Marks & Spencer (patro 0, +1), kde si můžete vybrat z nespočtu barev, tvarů i velikostí a přitom máte jistotu, že se jedná o kvalitní výrobky. Pokud chcete být za každou cenu „chic turistka“, mohu vám doporučit kabelky z TOSCA BLU (patro +1). Jestli ne, kvalitní a přitom trendy cestovní kabelky a batohy jako stvořené pro moderní turistku si kupte v DOMI (SAMSONITE (patro -2).
 

Tip číslo 2: Aljaška

alaska-15

Já sice nedám na léto a teplo dopustit, ale ne vždy se setkávám s pochopením. Proto jsem se rozhodla poohlédnout, kam se dá o prázdninách vyrazit, aby se člověk nemusel schovávat před sluníčkem a přesto si užil nezapomenutelnou dovolenou.
 
V posledních letech stoupá obliba Aljašky jakožto turistické destinace. Ocení ji především milovníci přírody a cestovatelé, kteří nelpí na stoprocentním komfortu. Nejlepší čas pro návštěvu Aljašky je právě v létě. Hlavní turistická sezóna trvá od června po konec srpna. V tomto období se můžete spolehnout na mírnější teploty, dlouhé dny (až 22 hodin světla), i celkově lepší ubytovací i stravovací možnosti. Je ale pravda, že v turistických lokalitách bývá poněkud rušno. Připravte se tudíž na vyšší ceny a nutnost včasné rezervace hotelů v hlavních turistických lokalitách.
 
Chystáte-li se poprvé, není na škodu se přidat k turistické skupině pod vedením zkušeného průvodce. Nejen, že se vyhnete zbytečným komplikacím způsobených neznalostí prostředí, ale budete i mít jistotu, že se podíváte na ta opravdu zajímavá místa.
 
Skvělé tipy i přímo skupinové zájezdy naleznete zde: http://www.alaskawildland.com

AWA.Section.Lodge-Packages

Široká nabídka tras, ubytování i aktivit.

 
Pokud se chystáte na vlastní pěst, nezapomeňte brát v potaz rozlohu Aljašky. Má 1 717 854 km²  a tudíž je největším státem USA. (Pro srovnání, Česká republika má pouhých 78 867 km².) Naplánujte si tudíž spíše jednotlivé okruhy, kde si budete moci důkladně prohlédout jednotlivé lokality, než se honit z místa na místo. Zároveň si při plánování nechte časovou rezervu a buďte připravení trasu mírně poupravit. Počasí na Aljašce je mnohdy nevyzpytatelné a mohlo by vám nepěkně zkřížit plány.

denalinationalpark

Národní park Denali

 
Co se dopravy týče, je samozřejmě možné si po dobu výletu zapůjčit auto, avšak ceny za pronájem jsou poměrně vysoké. Navíc v ceně nebývá započítáno pojištění vozu, které sice není povinné, ale rozhodně jej lze jen doporučit. Levnější variantu představuje Aljašská železnice, která dokonce nabízí i speciální turistické balíčky a slevy. Veškeré potřebné informace získáte na stránkách železnice: http://alaskarailroad.com/

alaskarail

Vlak vás proveze krásnou, nedotčenou přírodou.

 
Nejdůležitější pro cestu je však kvalitní vybavení. Pevné nepropustné boty a nepromokavá bunda jsou základ. Nebojte se do turistického vybavení investovat. Tyto části oděvu vám nejen zajistí pohodlí a teplo i v chladnějších oblastech, ale při správné pěči vám vydrží mnoho let. Obzvláště o obuv je nutné pečovat kvalitní impregnací a čištěním. Pokud si nevíte rady, jak se přesně o vybavení starat, neváhejte se stavit v jakékoli specializované prodejně, kde vám rádi poradí.


bata_nanoimpregacetoko-shoe-proof-care-250_0
Nanoimpregnace z prodejny Baťa (patro -1), TOKO Shoe proof + care ze SPORTISIMA (patro -2)

 
Kvalitní turistické a sportovní boty, stejně tak jako outdoorové oblečení a vybavení (stany, spacáky, atd.) prodává v PALLADIU prodejna SPORTISIMO (patro -2). Zastavte se tam. V případě, že si nebudete vaší volbou jisti, neriskujte, obraťte se raději na personál prodejny – pořizujete si přece jen věci, které nejsou z nejlevnějších a na které se potřebujete během cesty 100% spolehnout, tak ať jsou vaše peníze co nejlépe investované.


crossroad-sierra-plus_0
Treková obuv Crossroad SIERRA PLUS z prodejny SPORTISIMO (patro -2)

 
Skvělé lehčí bundy vám mohu doporučit z prodejny A3 SPORT (patro -1). Jsou funkční a přitom vypadají opravdu dobře..


546243339
Dámská bunda Nike Dri-FIT Woven Heathered Jacket  z prodejny A3 SPORT odvádí pot a tak vám zajistí , že zůstanete v suchu i při větší zátěži

 
I když budete mít zájezd na Aljašku zajištěný včetně stravy, určitě je dobré mít s sebou zásoby rezervní energie. Bohatou nabídku má značka CHIMPANZEE. Jedná se o tyčinky, nápoje i kaše, které jsou stoprocentné přírodní, vegetariánské a poskytují tělu veškeré potřebné živiny. Mojí oblíbenou novinkou CHIMPANZEE Quick Mix Shake, který můžete podle chuti rozmíchat v mléce či vodě a dopřát si tak kaši či chutný šejk (v závislosti na množství přidaných tekutin), které vám dodají bílkoviny i vitamíny. CHIMPANZEE seženete jak ve SPORTISIMU (patro -2), tak v dm drogerie markt (patro -2).


cimpanzee-shake-data chimpanzee-energy-bar_0
CHIMPANZEE Quick Mix Shake, CHIMPANZEE energy bar

 
Nezapomeňte, že není špatné dovolené, nýbrž jen špatně připraveného turisty. Takže připravenému štěstí přeje!

Lucie
Mohlo by vás zajímat