Dokonalý pár. Jaká vína a sýry k sobě pasují?

22.8.2019

Nejlepší způsob jak připravit rychlé, snadné, a přitom delikátní pohoštění, je nakoupit vynikající sýry a skvělá vína. Tuto božskou dvojici ještě doplňte pečivem, krekry, olivami, ovocem, medem a ořechy a váš partner, popřípadě přátelé, na to budou ještě dlouho vzpomínat.


Lahodné párování

Jak nejlépe spárovat víno se sýry, na to jsme se zeptali Ivy Molíkové z kiosku Ráj sýrů (patro –2). Kombinace sýrů a vína není nijak striktně dána, ale obecně se lze řídit následujícími pravidly:

BÍLÁ VÍNA

Bílá vína se nejvíce hodí k čerstvým sýrům, k sýrům jemné chuti. Což jsou většinou mladé sýry, které zrají krátkou dobu (1 až 3 měsíce). Může se jednat o neochucené sýry (mladá Gouda, nízkotučný Zuivellight), ochucené sýry (oříšky, bylinkami, olivami, pepřem, chilli, koriandrem atd.), pařené sýry (Parenice, Korbáčky, Sýrové nitě).

MC Sauvignon, Bankside Chardonnay a Sklepy sv. Kateřiny Ryzlink rýnský, Supermarket Albert (patro -2). Zuivellight, Gouda s pepřem a Parenice, Ráj sýrů (patro -2). 

RŮŽOVÁ VÍNA

Růžová vína jsou vhodná k měkkým kozím a ovčím sýrům (Chevre natural, Chevre s medem, Ovčí hrudkový sýr, Manouri, Manchego).

Sýry Chevre s plísní, Manchego a mladé ovčí sýry, Ráj sýrů (patro -2). 

ČERVENÁ VÍNA

Červená vína se nejlépe doplňují s dlouho zrajícími sýry (více než rok zrání), protože tyto sýry mají výraznou chuť (Gruyére, Ementál, Parmezán, Tete de Moine, Old Amsterdam, Brockelaer, Gooische Pikante, stará Gouda), s plísňovými sýry (sýry s bílou plísní – Camemberty, Brie; s modrou plísní – Gorgonzola, Roquefort, Danablue Arla, Saint Agur), s uzenými sýry.

Sýr Castello, Ráj sýrů (patro -2). Paul Mas Merlot, Tarapacá Reserva Carmenére a sýr Farmbrie, Supermarket Albert (patro -2). Sýry Morbier a Brockelaer, Ráj sýrů (patro -2). 

„Ať už ale zvolíte jakoukoli kombinaci vína a sýru, faktem zůstává, že vám sýr i víno musí jednoduše chutnat. Tak se nebojte zkoušet různé kombinace. Držte se jediného pravidla – kvalitní víno si vyžaduje kvalitní sýr a naopak.“ říká Iva Molíková.

Odborníkem snadno a rychle

V tomto grafickém přehledu je uvedeno, jaký sýr se hodí k určitému druhu vín. Obrázek si můžete vytisknout nebo originál vyzvednout v kiosku Ráj sýrů (patro –2).

Ideální spojenci

K vybrané chuti vína a sýru patří také pečivo, med, ovoce a sušené plody. Například hroznové víno, hrušky, olivy, fíky, ořechy a mandle.

Vlašské ořechy, Oříšky Veselá Veverka (patro -2). Čerstvé ovoce a pečivo prodává Supermarket Albert (patro -2). Kvalitní med a olivy seženete v oddělení Fresh Food prodejny Marks & Spencer (patro +1). 

Bude se vám hodit

Aby byl zážitek dokonalý, budete potřebovat profesionální servis.

Sklenice na červené víno Octavie, sklenice na bílé víno Allegorie Premium, sklenice na med Kilner, nůž na sýr, sekáček na sýr, servírovací podnos Quinsai Garden, prkénko s rukojetí v břidlicové barvě, kráječ na sýr Euroline, dřevěné prkénko Thomas Ono, Potten & Pannen (patro –2). 

Burda
Mohlo by vás zajímat