Dilema jménem dress code aneb co na sebe na ples?

15.1.2016

Plesová sezóna je v plném proudu a s ní přichází věčné dilema: co si vzít na sebe? Kde sehnat krásné, slušivé a zároveň cenově dostupné šaty? A co je vlastně vhodné na plesy nosit a co se naopak nehodí? Pokud jsou tohle otázky, na které hledáte odpověď, tento článek je právě pro vás!

Doufám, že nejste jedna z těch, které při volbě róby na bál sáhnou po korzetových šatech s obručí dole… Protože jsou tyto šaty už několik sezón out, v tomto článku žádné takové proto nenajdete. 🙂 Miluji jednoduché střihy a elegantní siluety, a proto vám kromě  vysvětlení anglických názvů pro dress code ukážu i společenské šaty podle mého (a doufám, že i vašeho) gusta!

 

Trocha teorie

Etiketa přikazuje na formální plesy nosit šaty dlouhé, se zakrytými rameny. A v případě holých ramen k šatům alespoň zvolit rukavičky dlouhé až po bicepsy. Ale i podle odborníka v této oblasti, pana Špačka, se v dnešní době může povolit určitá benevolence. V každém případě by na vaší pozvánce na ples či společenskou akci formálního charakteru měl být stanovený dress code, který vám napoví, jaké odění zvolit tak, abyste se ani vy, ani váš partner nedopustili faux pas.

 

1. Black tie & White tie

Black tie, v doslovném překladu černá kravata, je běžně používaný název pro dress code pro muže ve smokingu. U dam se v tomto případě očekávají dlouhé večerní šaty, stejně tak jako u White tieBílá kravata“ je zavádějící název, protože v tomto případě se jedná o opravdu formální událost, kdy se muž obléká do černého fraku s bílou vestou a bílým motýlkem.

 

01 small

 

Vínové šaty, Tally Weijl (patro -1). Náušnice ze čtrnáctikarátového zlata, PANDORA (patro +1). Psaníčko, Baťa (patro -1). Lodičky, Deichmann (patro -2).

02 small

 

Černé šaty, H&M (patro 0, -1).  Náušnice ze stříbra, PANDORA (patro +1). Červené psaníčko a lodičky, Baťa (patro -1).04 smallNáušnice, Claire’s (patro -1). Psaníčko, F&F (patro +1). Lodičky, H&M (patro 0, -1). Červené šaty, Orsay (patro 0).

 

2. Creative black tie

Pokud vám pozvánka sděluje, že se máte dostavit odění ve stylu Creative black tie, hostitel vám tím chce říct, že se sice jedná o formální událost, kde ale můžete svému outfitu dát svůj osobní „podpis“, trošku popustit uzdu fantazii a uplatnit aktuální módní trendy. Co to v praxi znamená? Od pánů je opět vyžadován smoking, i když třeba doplněný zajímavou vestou či motýlkem, nebo odlehčená varianta smokingu s černou košilí a bez motýlku. Nám dámám dává Creative black tie větší možnost se vyřádit s doplňky a u akcí komornějšího typu můžeme zvolit i koktejlky – krátké šaty, které by ale měly sahat alespoň nad kolena.

U všech formálních plesů by žena měla obout boty na podpatku s uzavřenou špičkou, vždy doplněné punčochami tělové barvy. Události méně formálního charakteru nám s přivřenýma očima dovolí i lodičky se špičkou otevřenou, ke kterým se nosí tělové punčochy bez zesílené špičky.

 

03 small

 

Náramky, H&M (patro 0, -1). Náušnice a šaty, MANGO (patro +1). Zlaté boty, Lodičky, Deichmann (patro -2). Zlaté psaníčko, Baťa (patro -1).

 

3. Semi-formal & Cocktail

Na „polo-formálních“ akcích zapomeňte na večerní plesovou róbu a svého partnera oblečte ne do smokingu, ale do klasického obleku. Pokud večírek, na který se chystáte, začíná po šesté večerní, oblek by měl být tmavé barvy. Pro dámy jsou v tomto případě vítané elegantní koktejlové šaty doplněné botami na vysokém podpatku a psaníčkem. Na dopolední a odpolední akce do 18 hod. mohou pánové zvolit obleky světlejších barev.

 

05 small

Černé šaty, MANGO (patro +1). Náhrdelník, Bijou Brigitte (patro -1). Náušnice, Klenoty Aurum (patro 0). Psaníčko s kožešinovým povrchem, MANGO (patro +1). Černé lodičky, stříbrné lodičky, Baťa (patro -1).

 

Teorii už máme za sebou… Teď už si jen vybrat ty nejkrásnější šaty a vyrazit se bavit!

Veselou plesovou sezónu vám přeje

K.

 

Karolína
Mohlo by vás zajímat