Co dělat, aby byla pleť zářivá a svěží?

2.8.2017

Nekvalitní strava se může nepříznivě podepsat na vzhledu vaší pleti. Proto si pochutnávejte na takových potravinách, které vám pomohou udržet pokožku zdravou a krásnou. Pleť je vaší vizitkou, a protože nejdůležitější je to, co jí dáváte zevnitř, je potřeba zamyslet se nad vyváženou životosprávou a pestrým jídelníčkem.

#OVOCE A ZELENINA 

Zaměřte se především na sytě zbarvené ovoce a zeleninu, které získávají většinu své barvy ze sloučenin nazývaných karotenoidy. Některé z nich mohou být přeměněny na vitamín A, který je nezbytný k obnově kožních buněk. Jsou také zdrojem vitamínu C, který tělo potřebuje k výrobě kolagenu. Karotenoidy a vitamín C působí také jako antioxidanty a pomáhají bojovat proti tvorbě škodlivých volných radikálů. Velký výběr zdravých potravin najdete jak v supermarketu Albert, tak například i v UGO Salaterie (patro +2).

Mrkev, ovocný salát, Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). Jablko, Albert (patro -2). Ovocné šťávy,  UGO Salaterie (patro +2).

#OŘECHY A SEMÍNKA

Ořechy jsou nejen chutné, ale i zdravé! Například mandle, vlašské ořechy, lněná a chia semínka poskytují tělu nezbytné omega-3 mastné kyseliny a také spoustu minerálů a vitamínů. Příště proto místo čokolády sáhněte po hrsti oříšků a myslete na vše, co vám plody přinášejí. Kvalitní ořechy koupíte v Marks & Spencer – Fresh Food a v supermarketu Albert.

Oříšky, Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). Mandle Albert (patro -2). 

#RYBY

Ryby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které vaše tělo potřebuje k tvorbě kolagenu a elastinu. Navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro zdraví pokožky velice prospěšné. Tyto látky zvýší její elasticitu, chrání ji před vnějším poškozením a navíc jí pomohou udržet vodu ve spodní vrstvě kůže. Zdravých tuků najdete nejvíce v mastnějších rybách, jako jsou losos, makrela nebo sardinky. Rybu si proto dopřejte minimálně dvakrát týdně! Pokud si neumíte rybu správně sami připravit, zajděte si na ní do NORDSEE (patro +2) v PALLADIU.

Losos a tuňák Rio mare, Albert (patro -2). Rybí dobroty, Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). 

#SACHARIDY

Bílé cukry na sebe vážou bílkoviny z buněk a ničí kolagenová vlákna v pleti. Pokuste se je proto co nejvíce nahradit takzvanými dobrými sacharidy. Ty najdete například v zelenině, ovoci, luštěninách a celozrnném pečivu. Přirozeně tak snížíte obsah cukru ve vašem těle a pokožka se vám odvděčí pružností a jemností. Velký výběr těchto potravin pořídíte v supermarketu Albert (patro -2).

Ingredience na salát (batáty, mrkev, rukola, červená cibule), ovocnou misku (kokos, müsli, borůvky, maliny)
a ovocné „sladkosti“ na špejli, Albert (patro -2). 

#VODA

Aby se živiny mohly dostat do vašeho těla a škodlivé látky byly vyloučeny, potřebují buňky tekutiny. Nejlepší volbou je neperlivá voda, bylinné čaje nebo voda ochucená ovocem. Obzvlášť po létě je pleť vysušená a unavená, a tak si zvýšenou hydrataci rozhodně zaslouží.

Voda, Marks & Spencer Fresh Food (patro +1). Zelený čaj Teekanne, Albert (patro -2). Zelený čaj a voda Evian,  dm drogerie market (patro -2).

 

 

 

Foto: Pinterest.com, archivy firem, regionalnipotravina.cz

Natálie
Mohlo by vás zajímat